Friday , April 19 2024

Petre Roman, la Parchetul General joi dimineata, în dosarul „Revoluției”

Fostul prim-ministru din anii 90 Petre Roman a ajuns, joi dimineață, la Parchetul General în dosarul „Revoluției. Procurorii au extins în acest dosar urmărirea penală pe numele fostului președinte Ion Iliescu și fostului viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.
 
roman

Petre Roman urmează să fie înștiințat de procurori că de extinderea urmăririi penale, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul fostului preşedinte Ion Iliescu şi în cazul lui Gelu Voican Voiculescu.
În urmă cu două zile, fostul preşedinte Ion Iliescu – acuzat de infracţiuni contra umanităţii – a aflat că a fost extinsă ancheta în dosarul Revoluţiei în cazul său. El era suspect deja pentru pentru infracţiuni contra umanităţii în perioada 27-31 decembrie 1989, iar procurorii i-au comunicat că au extins perioada în care a comis aceste infracțiuni, respectiv 22-27 decembrie 1989.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, săptămâna trecută, solicitarea Asociaţiei 21 Decembrie de a dispune sechestrul pe averea lui Ion Iliescu şi pe cea a lui Petre Roman, în acest dosar.
În data de 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.
În acest dosar, anchetatorii spun că au dovezi care arată limpede că a fost vorba mai mult despre lovitură de stat. Declanşarea şi executarea diversiunii militare din seara zilei de 22 decembrie 89 a fost cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite.
Luna trecută, atunci când procurorii au extins urmărirea penală, fostului președinte Ion Iliescu i s-au adus noi acuzații: a acceptat măsuri militare, unele cu caracter diversionist. În plus, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a făcut-o.
Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunţa că, în urma administrării de probe în dosarul „Revoluţiei”, concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.
Procurorul militar Marian Lazăr declara atunci că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.
În plus, procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panică (emis la data de 21 decembrie 1989, în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu), care a contribuit, alături de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piaţa Palatului şi la declanşarea protestelor în Bucureşti.
Totodată, procurorii susţineau că au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu, dar şi ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului prezidenţial.
digi24.ro

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …