Tuesday , October 4 2022

Zona metropolitană Suceava – Botoșani, prefigurată de Gheorghe Flutur

Proiectul va putea contrabalansa ofensiva Iașului. “Nu putem să stăm și să constatăm doar că suntem pe locul penultim ca venituri. Unde să lucreze tinerii? Avem Universitate, ce fac când termină studenții? Tinerii noștri studiază la Cluj și la Iași. Se mai întorc în județul Suceava?”, a declarat, ieri, președintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur 

Flutur & Lungu - conf de presa 3 martie 2016

Senatorul liberal Gheorghe Flutur, care dorește să  redobândească președinția Consiliului Județean Suceava,  a relansat într-o conferință de presă alături de candidatul la Primăria municipiului Suceava, Ion Lungu, un proiect comun de zonă metropolitană cu Botoșani.
Gheorghe Flutur a declarat că  “Suceava – Botoșani, cu zonele metropolitane care se învecinează, înseamnă 300.000 de locuitori. La fel cât municipiul Iași. Noi trebuie să fim realiști, Iașul este un pol puternic de dezvoltare economică. Mai ales pentru tineri din IT. Suceava, ca să reziste în competiție, trebuie să se asocieze, să vină cu proiecte inovatoare în parteneriat cu Universitatea. Nu putem să stăm și să constatăm doar că suntem pe locul penultim ca venituri. Unde să lucreze tinerii? Avem Universitate, ce fac când termină studenții? Tinerii noștri studiază la Cluj și la Iași. Se mai întorc în județul Suceava?”, își pune întrebarea Gheorghe Flutur.
Ca o concluzie, zona Nord-Est este la jumătatea produsului intern brut față de județele din Ardeal și ce este mai grav este faptul că există o stare de contemplare generală că “ne pleacă tinerii”, dar mare lucru nu se face.
Gheorghe Flutur a spus că va depune săptămâna viitoare o solicitare de rediscutare a Master-Planului pentru transport al României. Din păcate, niciun drum de anvergură nu este cuprins în acest Master-Plan. “Sunt îngrijorat și pentru varianta optimistă și pentru cea pesimistă. Amândouă au uitat Suceava și zona Suceava – Botoșani cu totul. Nici măcar de autostrada Est-Vest, Iași – Neamț – Târgu Mureș nu se mai discută decât după 2020. Am vorbit cu parlamentari din regiunea Nord-Est, să cerem o rediscutare a Master-Planului și în mod obligatoriu va trebui să convingem să deschidem finanțarea. Se vorbește despre finanțarea autostrăzii Est – Vest, despre un drum expres, despre alte proiecte. In zona Moldovei merită finanțat un astfel de proiect pentru a elimina veșnicile discuții despre sărăcie în Oltenia și Moldova.  Cred că nu ne-am făcut suficient de auziți. O autostradă spre Vest trebuie să o cerem pentru că ne leagă de lumea civilizată!”, a concluzionat Gheorghe Flutur, care a reamintit că șoseaua rapidă Roman – Siret încă nu a fost reabilitată, iar TIR-urile ucrainene produc blocaje periodice și la Siret, și la Suceava, și la Roman, acolo de unde drumul rapid pornit de la Siret și care traversează tot județul Suceava și doar jumătate din județul Neamț, până la Roman, redevine interesant pe harta rutieră a țării, este de părere Gheorghe Flutur. (N.R.)

Vezi si

1,4 milioane de euro pentru modernizarea unui kilometru de drum județean în zona de munte

Nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse la licitația organizată recent de Direcția …

3 comments

  1. Tinerii pleaca de 26 de ani .Acum ati observat?Si stanga si dreapta politicii noastre are reflexe intarzaiate.Adica cand le convine,.in preajma alegerilor.

  2. dati-va demisia

    Ce a facut Nechifor in toata perioada sefiei?.S-a implicat in proiecte de dezvoltare a Bucovinei? . A avut o posibilitate unica cind ar fi putut sa lase ceva deosebit in urma sa Este clar ca problemele personale au dominat fiinta sa. Ce om de doi bani!?
    Flutur este bine intentionat si are calitati de manager.

  3. Daca nu prindem proiecte, atunci sa incepem sa investim in noi: de exemplu sa investim in sistemul feroviar: sa construim cai mai usoare si mai rapide de access intre orase.
    Sa investim mai mult in industrie si productie nu in biserica. Lasati bisericile care vor 20 mil de Euro de la cea mai saraca regiune din Romania. Eu nu sunt realisti, ei o sa aiba meserie si in 50 de ani cand o sa inmormanteze ultimii suceveni. Noi trebuie sa traim mai bine si sa ne dezvoltam acum, de maine. Gata cu nostalgia.