Monday , December 5 2022

Zona metropolitană a Sucevei s-ar putea extinde cu încă trei comune

lungu

Joi, va avea loc o şedinţă privind includerea în asociere a comunelor Siminicea, Vereşti şi Stroieşti, primarul Ion Lungu spunând că sunt perspective spre lărgirea numărului de localităţi care să facă parte din zona metropolitrană a Sucevei, în aşa fel încât populaţia să fie de circa 200 de mii de locuitori. In paralel cu acest demers, municipiul Suceava şi municipiul Botoşani s-ar putea asocia într-o zonă de dezvoltare policentrică

In cursul zilei de joi, 25 aprilie, va avea loc o şedinţă a consiliului de administraţie al Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară „Zona metropolitană Suceava”. Unul din subiectele care vor fi dezbătute la această şedinţă este legat de extinderea zonei metropolitane a municipiului Suceava, pe lângă comunele Vereşti şi Siminicea care şi-au manifestat dorinţa în acest sens adăugându-se, între timp, şi comuna Stroieşti. „Aşa cum am mai anunţat, şi-au manifestat intenţia şi, de altfel, au şi dat hotărâre de consiliu local în acest sens trei localităţi, deocamdată. Este vorba de localitatea Siminicea, localitatea Vereşti şi localitatea Stroieşti. Cele trei comune vor să intre în zona metropolitană. Unul din punctele de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului de administraţie va fi intrarea în zona metropolitană a acestor trei comune”, a declarat primarul Ion Lungu.
Un alt proiect care va fi discutat la şedinţa consiliului de administraţie al zonei metropolitane a municipiului Suceava va fi cel privitor la bugetul pentru acest an şi la organizarea unei licitaţii pentru realizarea unui studiu de dezvoltare a zonei metropolitane între 2014 – 2020. „Eu cred în acest proiecte al zonei metropolitane şi avem în vedere mai multe obiective importante, unul din acestea fiind legat de transportul metropolitan în care eu cred şi cred că sunt şanse să îl punem în practică”, a declarat ion Lungu. Extinderea zonei metropolitane Suceava este una din modalităţile prin care cresc şansele de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile după 2014, când sunt preconizate alte reguli de accesare a sumelor acordate cu titlu nerambursabil, în contextul unui nou exerciţiu bugetar al UE, cu o filozofie diferită. in acest sens, primarul Ion Lungu a reiterat cele afirmate, anul trecut, în privind extinderii zonei metropolitane cu un număr de localităţi în aşa fel încât populaţia să ajungă la minim 200 de mii de locuitori. De asemenea, localităţile respective trebuie să fie situate la o distanţă de 20 de kilometri de municipiul Suceava. De aceea, primarul a spus că printre localităţile care ar mai putea să se asociere în proiectul zonei metropolitane a Sucevei ar fi comunele Dărmăneşti şi Dumbrăveni. Deocamdată, în zona metropolitană a Sucevei fac parte, alături de municipiul reşedinţă de judeţ şi de oraşul Salcea, comunele Adâncata, Bosanci, ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara şi Pătrăuţi. Dacă în şedinţa de joi a consiliului de administraţie al zonei metropolitane Suceava se va aproba includerea localităţilor Siminicea şi Vereşti, atunci înseamnă că limitele zonei metropolitane a Sucevei vor ajuge până pe malul râului Siret, adică la hotarul adminstrativ cu judeţul Botoşani. Reamintim că, tot în perspectiva colaborării în perioada 2014 – 2020, primarul ion Lungu a anunţat că a putut discuţii cu omologul său de la Botoşani, Ovidiu Portariuc, pentru dezvoltarea unei zone de dezvoltare policentrică. Având în vedere că aglomerările urbane vor putea accesa mai multe fonduri europene, un proiect al unei zone urbane policentrice care să implice municipiile Suceava şi Botoşani, alături de localităţile limitrofe, este o oportunitate de dezvoltare.
Ca şi în cazul extidnerii zonei metropolitane prin includerea în asociere a unor localităţi, şi în cazul creării unei zone policentrice este necesar un acord atât al consiului local Suceava, cât şi al deliberativului local botoşănean. Primarul Ion Lungu a spus că Suceava şi Botoşani se află la o distanţă de circa 35 – 40 de kilometri unul de călălalt. (Dan PRiCOPE)

Vezi si

Distincții de vrednicie oferite de ÎPS Calinic mai multor silvicultori suceveni

Vineri, 2 de­cem­brie 2022, ierarhii Arhie­piscopiei Sucevei și Rădăuților au sfințit locul în care va …