Friday , February 3 2023

Ziua profesorului de franceză, sărbătorită azi la Biroul Francez

Joi, 28 noiembrie 2019, se va celebra pentru prima dată Ziua profesorului de franceză, în România și în țările din Europa centrală și orientală.

Valorizarea meseriei de profesor de limba franceză, consolidarea legăturii și solidarității, dar și promovarea culturii francofone sunt obiectivele acestei aniversări. Mai multe activități vor fi coorganizate în România de Ministerul Educației și Cercetării, Federația Internațională a Profesorilor de Franceză (FIPF), Asociația Română a Profesorilor de Franceză (ARPF), Institutul Francez din România, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) prin Biroul său regional pentru țările Europei Centrale și de Est (BRECO).  Tema din acest an este „Innovation et créativité” („Inovare și creativitate”).

Inițiativa organizării Zilei profesorului de franceză aparține președintelui Franței, Emmanuel Macron, iar statistica impune această atitudine față de promotorii limbii franceze și ai culturilor și civilizațiilor francofone :

– cu 300 de milioane de vorbitori, franceza este a cincea cea mai vorbită limbă din lume, după chineză, engleză, spaniolă și arabă ;

– franceza este limbă de predare pentru un număr de peste 80 de milioane de oameni din 36 de țări și ­te­ritorii ;

– franceza este limba străină învățată de peste 50 de milioane de oameni ;

– peste 6000 de profesori din România și aproape 1,1 milioane de studenți sunt atașați de această limbă.

« Cu prilejul primei ediții a Zilei internaționale a profesorului de franceză, echipa de coordonare a Biroului Francez din Suceava felicită și mulțumește tuturor cadrelor didactice implicate în dezvoltarea învățământului în limba franceză prin intermediul proiectelor destinate comunității sucevene : „Les après-midi francophones” („După-amiezile francofone”), „Le français dans la communauté” („Franceza în comunitate”) și  „Le français, c’est facile !” („Franceza, e usor să o înveți !”) », se arată într-un comunicat transmis redacției.

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …