Wednesday , April 24 2024

Ziua Națională a Lecturii, marcată marți la Suceava prin cluburi de lectură, recitaluri de poezie, târguri sau expoziții de carte

Ziua Națională a Lecturii, sărbătorită marți, a fost îmbrățișată cu mult entuziasm de cadrele didactice, dar și de mare parte din elevi, în special de cei din clasele mai mici, pentru că au fost organizate diferite tipuri de evenimente cu acest prilej. Unii au optat pentru lectura cărții preferate, alții vor face schimb de cărți, vor citi individual sau în grupuri, ori vor lectura povești, online, preșcolarilor.

Liceenii au optat pentru recitaluri de poezii, lansări de carte sau concurs de eseuri. Preșcolarii se vor bucura de poveștile citite de educatoare, vor participa la târguri de carte sau vor prezenta cărțile favorite colegilor de grupă.

Biblioteca Bucovinei organizează o serie de activități în școli și pentru elevii de toate vârstele, cu scopul de a promova lectura, dar și colecțiile disponibile în secțiile de împrumut carte.

În toate școlile orarul va fi modificat marți, astfel încât la ora 11:00 și la ora 14:00 să aibă loc la fiecare clasă de elevi sau grupă de preșcolari activități de lectură. Începând din acest an, România are o Zi națională a lecturii, iar într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

Ministrul Educației a transmis încă de săptămâna trecută bibliotecilor locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ. De asemenea, a recomandat asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare. Ministrul Cîmpeanu a încurajat școlile să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor. (O. NUȚU)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …