Sunday , January 29 2023

Ziua Instituției Prefectului, marcată solemn la  Suceava

Invitației lansate de actualul prefect Mirela Adomnicăi i-au răspuns afirmativ mai mulți fosti prefecți și subprefecți: Ioan Băncescu (singurul care a luat cuvântul), Ioan Cușnir, Ovidiu Doroftei, Florin Sinescu, Constantin Conțu, Florin Boeru, Mihai Grozavu, Ionuț Crețuleac, Angela Zarojanu și Dumitru Pașniciuc 

Marți, 2 aprilie, a avut loc șe­dința festivă a Colegiului Prefectural pentru a marca, în premieră, Ziua Instituției Prefectului. Evenimentul a fost găzduit la Sala „Şte­­fan cel Mare” a Palatului Ad­­­ministrativ din municipiul Su­ceava, oficiile de gazdă fă­cându-le prefectul Mirela Adomnicăi și, cum era de așteptat în astfel de cazuri, debutul s-a făcut prin intonarea Imnului de Stat.

image description

Prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că subprefectul Silvia Boliacu nu a putut participa deoarece a trebuit să onoreze o invitație la deschiderea unei linii de producție a unei fabrici de la Poiana Negrii, eveniment la care au participat doi vi­cepremieri, prin urmare era ne­cesară reprezentarea Prefecturii de către cineva din conducere.

Invitației lansate de actualul prefect Mirela Adomnicăi i-au răs­puns afirmativ mai mulți pre­fecți și subprefecți: Ioan Băncescu (singurul care a luat cuvântul), Ioan Cușnir, Ovidiu Doroftei, Florin Sinescu, Constantin Con­țu, Florin Boeru, Mihai Grozavu, Ionuț Crețuleac, Angela Zarojanu și Dumitru Pașniciuc. Mi­rela Adomnicăi le-a mulțumit tu­­turor pentru activitatea depusă iar la final, în semn de recu­noș­tință, le-a înmânat diplome aniversare.

De altfel, din respect, au fost men­ționați toți cei care s-au aflat la condu­cerea Prefecturii Su­ceava din 1990 în­­coace, în funcțiile de prefect și subprefect. O singură ­omi­siune, probabil din grabă, ce-i drept în ca­zul unei persoane care nu mai este prin­tre noi: Constantin Sofroni, despre care s-a tot reamintit în media locală că prin­tre funcțiile deținute de acesta a fost subprefect în perioada 1991 – 1992.

Ioan Băncescu (prefect în perioada 1996 – 2000, om de litere) a caracterizat Prefectura ca fiind „nava amiral” a administrației pu­bli­ce locale sau „prințesa” insti­tu­țiilor din administrația publică lo­cală. Asta deoarece, după cum a ținut să remarce cel de-al doilea prefect de după 1990 (primul, Daniel Catargiu, nemaifiind printre noi – n.r.) în ultimii ani tot mai mult se simte influența Consiliului Județean în administrație. Mirela Adomnicăi a replicat spu­nând că Prefectura „e o regină” a administrației publice locale iar în ceea ce privește influența Consi­liului Județean, prefectul a spus că per­­cepția aceasta ține de vizibilitatea pe ca­re o dă posibilitatea de a face politică la CJ, spre deosebire de prefecturi care nu mai au aceleași atribuții ca în primii ani de după Revoluție. Ioan Băn­cescu a ținut să facă remarci la adresa presei locale având în vedere că în manda­tul său nu a avut cele mai bune relații cu mass media. „Presa avea atunci dinții lungi și ascuțiți, erau nervoși, unii chiar înrăiți. Se năpusteau asupra Prefecturii. Azi sunt blânzi și vin să-ți mănânce din palmă”, consideră Ioan Băn­cescu. Şi de data aceasta, prefectul Mirela Adomnicăi a ținut să se delimiteze de aprecierile fostului prefect și a spus că și în prezent presa locală are o atitudine critică despre care a ținut să precizeze că este benefică.

De menționat că la evenimentul Prefecturii a participat și corul școlii de Subofițeri Jandarmi „Pe­tru Rareș” din Fălticeni care a sus­ținut un scurt recital de cântece pa­triotice.

Ziua Instituției Prefectului a fost instituită prin Legea nr. 348/2018, „în semn de re­cunoaș­tere a rolului și meritelor acestei instituții la dezvoltarea economică, culturală și socială a României”. Reamintim însă că un demers similar prilejuit de aniversarea reînființării Instituției Prefectului a avut loc în 18 aprilie 2013 când cel care era atunci prefect, Florin Sinescu, a organizat o astfel de întrunire și la care au luat cuvântul toți foștii prefecți de până la acea dată și care au fost prezenți la acel eveniment. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …