Tuesday , January 31 2023

Ziua Drapelului Poloniei, Ziua Diasporei și Ziua Constituției, celebrate de comunitatea poloneză la Poiana Micului

A devenit o tradiție ca polonezii din România să celebreze sărbătorile lunii mai în satul Poiana Micului din comuna Mănăstirea Humorului, unde trăiește de câteva secole o comunitate importantă de etnici poloni.polono 1

În acest an manifestările au avut loc sâmbătă, 6 mai. Acestea au debutat la ora 11:30 cu sfânta liturghie în limba polonă celebrată de pr. Stanislav Kucharek, paroh în Solonețu Nou, împreună cu preoți din decanatul de Bucovina și cu participarea credincioșilor din toate comunitățile poloneze din Bucovina. Imediat dupa sfânta liturghie, cu totii au participat la inaugurarea statuii Fecioarei Maria din Fatima (realizata de sculptorul de etnie poloneza Bolek Majerik din Plesa), deoarece anul acesta, pe 13 mai, are loc primul centenar de la aparitiile de la Fatima. Dupa manifestări, la Casa polonă din Poiana Micului, elevii școlii Gimnaziale „Krystyna Bochenek” au pregătit un program artistic prezentând semnificația fiecărei sărbători în parte precum și poezii și cântece patriotice. A urmat spectacolul oferit de ansamblurile „Mala Pojana” și “Solonczanka” care au prezentat cântece și dansuri ale muntenilor polonezi din Czadca. Deputatul Uniunii Polonezilor din România – Victoria Longher a declarat că: „astăzi , aici,  aș îndrăzni să spun că patriotismul reprezintă după credință, puterea unui popor, iar noi polonezii ne iubim credința, neamul, tradițiile și obiceiurile cinstind sângele din care am răsărit!”

Președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a amintit că: „Ziua de 2 mai este una cu o însemnătate aparte pentru polonezi, deoarece aceștia sărbătoresc Ziua Drapelului Republicii Polone – o sărbătoare nouă, introdusă din anul 2004.

De asemenea, pe 2 mai am sărbătorit Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate care este tot o sărbătoare nouă, ­ce­lebrată din anul 2002, fiind o dovadă a recunoașterii moștenirii multiseculare și a contribuției Diasporei Poloneze la obținerea independenței de către Polonia, devotamentul și legătura cu spiritul polonez precum și ajutorul acordat țării în cele mai grele momente.polono 2

Sărbătoarea Constituției din 3 Mai 1791 este sărbătoarea care amintește de ziua când a fost votată prima constituție în Europa modernă. În Polonia, ea este văzută drept o culminare a tot ce a fost bun și luminat în istoria țării și în cultura polonezilor. Aniversarea zilei de 3 mai este cea mai importantă sărbătoare laică a Poloniei de la recâștigarea independenței în 1918.”

La manifestări au participat preoții din decanatul de Buco­vina, primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan împreună cu o delegație din Mucharz, Polonia, Președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher și deputatul Uniunii Polonezilor din România – Victoria Longher dar și președinții filialelor Uniunii Polonezilor din Romania. (N.R.)

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …