Monday , March 4 2024

Ziua Bucovinei a fost marcată anul acesta la Vatra Dornei, odată cu inaugurarea Cazinoului Băilor

Cazinoul Băilor din municipiul Vatra Dornei, denumit acum Palatul Dornelor, a fost sfințit și inaugurat, așa cum a fost planificat, marți, 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei.

Clădirea care a beneficiat de un amplu proces de reabilitare după un periplu la fel de mare pentru a beneficia de finanțare va avea funcțiuni de centru cultural cu funcțiuni muzeale. Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi având în frunte pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

Parlamentarii suceveni au răspuns „prezent” la invitația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la fel cum au procedat și aproape toți primarii din județul Suceava, în orice caz toți cei din zona de munte, șefi de deconcentrate, consilieri județeni și locali.Nu au lipsit și, de altfel, nici nu puteau să lipsească, cei din conducerea Consiliului Județean Suceava și ai Prefecturii Suceava. Cazinoul – readus la viață printr-un proiect finanțat cu fonduri europene – arăta foarte bine atât în interior, cât și în exterior.

Pentru publicul care a vrut să privească în direct evenimentul a fost amenajat în apropiere de cazinou un ecran mare pe care au fost transmise live momentele principale ale evenimentului. Cum se obișnuiește, după primirea oaspeților a urmat oficierea serviciului religios, spre finalul căruia ÎPS Calinic a fost cel care a înmânat cinci distincții unor personalități care au contribuit și au ajutat Biserica, numai că aceste distincții nu erau ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ci tocmai de la Patriarhia Română. Astfel, „Crucea Patriarhală”, cel mai înalt ordin al Patriarhiei Române, a fost dată președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, alte patru distincții conferite de Patriarhie fiind date tot de către ÎPS Calinic, între care și primarului municipiului Suceava, Ion Lungu.

În schimb, cele 24 de distincții eparhiale ale unor personalități care au avut contribuții directe în reabilitarea acestui important obiectiv local, județean și național sau care au pus umărul la lucrarea Bisericii au fost înmânate de PS Damaschin Dorneanul. Printre cei care au primit Ordinul „Crucea Bucovinei” – cea mai înaltă distincție eparhială – se numără președintele Agenției de Dezvoltare Regională NE, Vasile Asandei, directorul Muzeului Național al Bucovinei, Constantin Emil Ursu, primarul și viceprimarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș și Marius Râpan.

În discursul său de la inaugurarea Complexului Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei rebotezat Palatul Dornelor, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a vorbit despre necesitatea de a se renunța la ambiții politice fiind nevoie mai mult ca oricând de rațiune și inteligență și despre ceea ce el a numit „împreuna lucrare” de la Vatra Dornei, după care s-a referit la însemnătatea istorică a zilei de 28 Noiembrie.

„Gândiți-vă că acum 105 ani în sala sinodală de la Palatul Metropolitan din Cernăuți se semna actul de Unire al Bucovinei cu Țara. Această sală este un fel de sală Metropolitană a Palatului Dornelor”, a declarat Gheorghe Flutur. Practic, șeful administrației județene a încercat în acest fel să achieseze la abordarea pe care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților o are și prin care se bate monedă pe titulatura de „Palatul Dornelor” în loc de „Cazinou” sau „Cazinoul Băilor”, cu toate că titulatura proiectului european prin care s-au finanțat lucrările presupun o continuitate a unor activități culturale și o anumită titulatură.

Nu multă lume credea că o să mai putem salva ce a fost aici. De aceea eu aș vrea să spun această împreună lucrare oameni buni ce arată? Că dacă Biserica împreună cu autoritățile statului, administrațiile publice locale, județene au înțelegere, armonie și voință există rezultate și aș vrea să multiplicăm acest lucru. De la Vatra Dornei acesta este mesajul meu”, a declarat Gheorghe Flutur, adresând felicitări Bisericii Ortodoxe, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și celorlalți implicați, dintre care a nominalizat pe inginerul Ciprian Muscă pentru că „nu a fost deloc simplu aici”.

Nu doar slujba de sfințire a fost parte a evenimentelor de la Vatra Dornei, ci și ședința solemnă a Consiliului Județean, organizată de Ziua Bucovinei la Complexul Muzeul „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, ocazie cu care la final au fost înmânate 11 distincții „Meritul Bucovinei” unor personalități naționale și județene, inclusiv Patriarhului României, PF Daniel, iar aceasta i-a fost înmânată de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic care la rându-i a primit și el aceeași distincție, precum și PS Damaschin.

Nu au lipsit nici unele momente artistice foarte frumoase, iar înainte de poza de grup din fața Cazinoului, ultimul cuvânt l-a rostit directorul MNB, dr. Constantin Emil Ursu.

Prezentând un istoric al zonei și al clădirii, despre care a spus între altele că era cazinou, dar nu în accepțiunea pe care aceste termen o are în zilele noastre, directorul MNB a făcut apel la finalul discursului său către arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, să nu schimbe denumirea obiectivului în cea de „Plalatul Dornelor”. „Vă rugăm să nu permiteți să se șteargă o pagină frumoasă din istoria Bucovinei: lăsați în titulatura obiectivului pe care astăzi l-ați sfințit sintagma „Cazinoul Băilor”. Sufletul bucovinenilor a fost de atâtea ori sfâșiat, clădirile orașelor noastre dărâmate, memoria noastră ștearsă sau uitată intenționat; vă rugăm cu smerenie și demnitate să nu permiteți încă o nedreptate pentru istoria Bucovinei! Aici a fost un spațiu public, pentru activități socio-culturale, este de astăzi, grație grijii dumneavoastră, un centru muzeal: Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”. Bucovina istorică mai are astăzi încă multe palate; a avut, și mai are însă, doar un singur cazinou”, a spus Ursu despre cazinoul aflat în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.

După amiază, a avut loc deschiderea Târgului de Turism de la Vatra Dornei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

250 de medici stomatologi au participat la un curs organizat de Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava

Sâmbătă, 2 martie 2024, Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava (CMS-SV) a organizat o întâlnire la care …