Tuesday , April 23 2024

Zi de protest la Muzeul Bucovinei

Conform revendicărilor din scrisoarea deschisă transmisă în această săptămână ministrului Culturii și Identității Naționale, muzeografii, restauratorii, conservatorii, educatorii muzeali, cercetătorii, investigatorii și personalul auxiliar din muzee au fost ignorați de toate măririle salariale, inclusiv de legea salarizării unitare

 Muzeutn

Angajații Muzeului Bucovinei din Suceava se vor alătura astăzi angajaților muzeelor din România și vor susține revendicările în ceea ce privește reducerea diferențelor salariale dintre angajații din domeniul muzeal și ceilalți funcționari publici din instituțiile publice.

Conform revendicărilor din scrisoarea deschisă transmisă în această săptămână ministrului Culturii și Identității Naționale, muzeografii, restauratorii, conservatorii, educatorii muzeali, cercetătorii, investigatorii și personalul auxiliar din muzee au fost ignorați de toate măririle salariale, inclusiv de legea salarizării unitare.

„Având în vedere protestele care se vor desfășura pe data de 20 mai, cu ocazia „Nopții Muzeelor”, primele organizate la nivel național în domeniul culturii, Sindicatul Museum al salariaților Muzeului Bucovinei anunță că se va alătura acestor manifestări și că susține întru totul revendicările pornite după adoptarea OUG nr.2/2017, cea care a dus la creșterea cu 50% a salariilor doar din instituțiile de spectacole, muzeele fiind ignorate din nou, deși se aflau și se află într-o situație cel puțin la fel de tragică. Cum nici noua lege a salarizării nu corectează nedreptățile adunate în muzee în cei 28 de ani postrevoluționari, acolo unde activează, la nivel național, numai 5500 de salariați (inclusiv personalul auxiliar), iar condițiile de lucru sunt, mai ales la nivel de restaurare-conservare, tot mai precare, pentru că, într-un cuvânt, cultura adevărată nu se poate face într-un cadru subfinanțat, Sindicatul Museum al salariaților Muzeului Bucovinei se va alătura protestelor din „Noaptea Muzeelor”, prin afișarea de panouri sugestive, dar și prin tricourile pe care le vor purta salariații implicați în acțiune”, se arată în comunicatul transmis ieri de Sindicatul Museum al salariaților Muzeului Bucovinei.

Printre revendicările participanților la protest se numără: realizarea unei grile de salarizare, pentru personalul bugetar din muzee, care să aibă la bază o analiză corectă și transparentă a întregii situații actuale; renunțarea la diferențele de salarizare existente și preconizate între personalul angajat în muzeele naționale și restul instituțiilor muzeale din România; stoparea exodului personalului de specialitate din muzee, abandonarea domeniului fiind determinată de salarizarea sub nivelul decenței, raportată la rolul social, pregătirea, activitatea și valoarea acestei categorii profesionale. De asemenea, protestatarii solicită punerea în aplicare, de urgență, a măsurilor financiare reparatorii începând cu 1 iulie 2017, incusiv prin repararea, de urgență a caracterului discriminatoriu al OUG2/2017, privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și modificarea și completarea unor acte normative.

Directorul Muzeul Bucovinei, Emil Ursu a arătat ieri că, angajații muzeului Bucovinei vor participa la protest, însă acțiunea se va rezuma la a purta tricouri personalizate și la a amplasa unele afișe în locuri în care nu îi vor deranja pe vizitatori, subliniind faptul că activitatea Muzeului se va desfășura după programul normal pentru ziua de sâmbătă. (A.I.)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

One comment

  1. PSD baga Romania intr-o criza precum cea din Grecia, daca nu chiar Venezuela. Bineinteles ca asta se va vedea dupa 2019 iar varful va fi prin 2022. Prosteala asta cu maririle salariale la bugetari ar trebui sa inceteze. Este aberant sa ai mariri salariale la bugetari si tot sa nu-i poti multumi pe toti (asta fiindca nu se poate nici cand lucrezi cu profesionisti, daramite cu amatori) iar mediul de afaceri sa fie amanat tot timpul cu tot felul de legi si programe gen Start-Up samd.