Zeci de suceveni au participat duminică la inaugurarea noii statui a Papei Ioan Paul al II-lea, înfruntând vremea capricioasă (FOTO)

reportersite
26 octombrie 2020, 8:00

Dintre oficialități, este de menționat prezența a doi primari – cel al municipiului Suceava, Ion Lungu, și cel al comunei Moara, Eduard Dziminschi, acesta din urmă fiind unul dintre cei care au contribuit financiar la realizarea monumentului. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea primului papă de etnie poloneză, iar în județul Suceava se află și prima biserică romano-catolică din afara granițelor Poloniei având hramul lui Ioan Paul al II-lea

Duminică, 25 octombrie, a avut loc ceremonia de inaugurare a noii statuii a Papei Ioan Paul al II-lea, personalitate de mare anvergură și pe care Biserica Romano-Catolică l-a trecut în rândul sfinților, iar mențiunea în acest sens există pe soclul monumentului.

Zeci de suceveni, înfruntând capriciile vremii, au participat la ceremonia religioasă organizată în prima parte în piațeta care poartă de mai multă vreme numele papei de etnie polonă. Nu a lipsit de la eveniment nici primarul Ion Lungu, care a dat curs invitației, așa cum ne spusese, vineri, preotul paroh al bisericii Sf. Ioan Nepomuk, Ciprian Antălucă. Au mai fost prezenti secretarul general al Municipiului Suceava, Ioan Ciutac, directorul direcției juridice a Primăriei Suceava, Paul Iftimie, reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava în frunte cu secretarul general Petru Tănasă și ai Instituției Prefectului – Județul Suceava. De altfel, Petru Tănasă și Ion Lungu – care a venit la eveniment având pusă deasupra hainei eșarfa tricoloră specifică anumitor ceremonii – au ajutat la dezvelirea monumentului.

Celebrarea a început în fața bisericii cu întâmpinarea episcopului – Excelența Sa Iosif Păuleț, episcop al diecezei romano-catolice de Iași – și apoi cu sfințirea monumentului și a continuat, în interiorul bisericii de această dată, cu celebrarea Sfintei Liturghii. La manifestare au participat soții Longher, Victoria – deputat al comunității poloneze în Parlamentul României – și Ghervazen, președintele Uniunii Polonezilor din România, care au depus o jerbă de flori și, alături de primarul Ion Lungu, lumânări la monumentul Sfântului Ioan Paul al II-lea.

De altfel, după cum ne-a declarat, vineri, preotul paroh Ciprian Antălucă, Ghervazen Longher este unul dintre cei care au contribuit financiar la aducerea noii statui a Sfântului Ioan Paul al II-lea alături de primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, de asemenea prezent la eveniment. Ceremonia religioasă a fost oficiată de Excelența Sa Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, Mons. Ionuț Paul Strejac, preotul paroh al bisericii Sf. Ioan Nepomuk, Ciprian Antălucă și alți clerici.

Reamintim că zilele trecute s-a finalizat lucrarea de dezafectare a soclului și a vechii statui a Papei Ioan Paul al II-lea, de realizare a unui nou soclu și de montare a unei noi statui, de dimensiuni mai mari față de precedenta.

Vechiul monument era de dimensiuni modeste, iar soclul era realizat din marmură și, după cum ne-a explicat preotul Ciprian Antălucă, exista opinia cum că era un contrast mare dintre marmura de la vechiul soclu și construcția bisericii din spate. De aceea, noul soclu, realizat de un artist din Bosanci, Cristian Mircea Olar, cu susținerea financiară îndeosebi a unui credincios din Suceava, este mai mare și este făcut din piatră.

Cât despre noul monument, preotul Ciprian Antălucă a spus că este realizat dintr-o rășină de foarte bună calitate care imită cu mare precizie bronzul. Statuia a fost cumpărată cu câțiva ani în urmă, din Polonia, cu susținerea primarului comunei Moara – Eduard Dziminschi (etnic polonez) – și a lui Ghervazen Longher, deputat în Parlamentul României pentru mai multe mandate, din partea minorității polone. Din cauză că dimensiunile erau prea mari pentru soclul vechii statuete a Papei și s-a dorit a se pastra un echilibru al proportiilor, s-a preferat păstrarea statuii într-un colț al bisericii.

Pe de altă parte, precizăm că, în data de 30 septembrie, Primăria Municipiului Suceava a autorizat reconstruirea suportului (soclu – n.r.) și înlocuirea monumentului Papei Ioan Paul al II lea, realizarea a două rampe pentru persoane cu handicap executate în lateralul scărilor de acces existente și a unei trepte de acces în exterior.

Menționăm că pentru romano-catolici în general și polonezi în special manifestările prilejuite de omagierea sau „expunerea spre venerație publică” (după cum s-a exprimat episcopul Iosif Păuleț) a unei statui care îl înfățișează pe Papa Ioan Paul al II-lea au un simbol deosebit în acest an, care este unul special, deoarece s-au celebrat 100 de ani de la nașterea acestui mare polonez.

De asemenea, facem precizarea că pe lângă monumentul de la Suceava „expus spre venerație publică”, Papa Ioan Paul al II-lea este patronul unei biserici din comunitatea poloneză din satul Poiana Micului, iar zilele trecute, mai precis pe data de 18 octombrie a.c., comunitatea romano-catolică din localitatea respectivă a celebrat hramul bisericii „Sfântul Ioan Paul al II-lea”. Biserica din Poiana Micului, din momentul sfințirii pietrei de temelie pentru construirea ei, în anul 2008 a fost dedicată lui Ioan Paul al II-lea. Consacrarea oficială a acesteia a avut loc pe 21 mai 2011 în prezența cardinalului Slanisław Dziwisz – la puțin timp după beatificarea papei polonez. De altfel, lăcașul de cult romano-catolic de la Poiana Micului este primă biserică din lume din afara granițelor Poloniei căreia i s-a conferit hramul Fericitul Ioan Paul al II-lea.

În ceea ce privește statuia mai mică a papei de etnie polonă care a fost expusă aproape un deceniu în fața bisericii Sf. Ioan Nepomuk, aceasta va fi, cel mai probabil, amplasată la o biserică romano-catolică din cartierul Ițcani, care funcționează ca filie a bisericii din centrul Sucevei. Amplasarea va fi într-o grotă ce va fi realizată după modelul existent la Cacica, unde pe lângă mica statuie a Papei Ioan Paul al II-lea se dorește a fi amplasată și o statuie a Sfintei Fecioare. (Dan PRICOPE)