Thursday , April 25 2024

Zeci de sucevence diagnosticate cu Covid 19 trăiesc o adevărată dramă – își văd nou-născuții doar în fotografiile făcute de asistente

Femeile care sunt infectate cu coronvirus, sunt separate imediat după naștere, de nou-născuți. Copilașii sunt testați abia după 24 de ore de la naștere și, de multe ori, ei sunt luați din spital de către tată, după 72 de ore, dacă testul Covid-19 este negativ. Asistentele, și așa puține, trebuie să suplinească și lipsa mamelor, copilașii avînd nevoie să fie hrăniți și schimbați. Pentru a alina durerea mamelor, acestea fac și nenumărate fotografii și filmulețe nou-născuților, pe care apoi pe trimit proaspetelor mămici

Zeci de femei infectate cu coronavirus trăiesc o adevărată dramă, la secția de Maternitate a Spitalului Județean Suceava. Ele nu își pot ține în brațe copiii, ba mai mult sunt despărțite de micuți încă de la naștere. Medicii povestesc că durerea din ochii proaspetelor mămici nu poate fi exprimată în cuvinte.

În cadrul secției de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean nu sunt paturi Covid, iar femeile diagnosticate pozitiv cu aceasta infectie ori sunt transferate după naștere la secția de Boli Infecțioase, ori sunt externate pentru a se izola la domiciliu. Acest fapt produce traume în sufletul proaspetelor mămici, medicii vorbind despre o presiune psihologică, cum nu au mai văzut nicidată.

Cadrele medicale încearcă să aline durerea și neliniștea acestor mame care sunt ținute departe de copiii lor. Asistentele medicale fac față cu brio unui volum de muncă foarte mare. Pe lângă toate atribuțiile de serviciu din secție, acestea trebuie să suplinească și lipsa mamelor, copilașii având nevoie să fie hrăniți și schimbați o dată la două ore, iar pentru a alina durerea mamelor, acestea fac și nenumărate forografii și filmulețe nou-născuților, pe care apoi le trimit proaspetelor mămici.

”Zilnic sunt câte doi-trei copii care sunt separați de mamă, deoarece aceasta este pozitivă cu Covid 19. Nou-născutul este testat abia după 24 de ore de la naștere și dacă rezultatul este negativ, după 72 de ore este externat. De multe ori și mămicile aleg să se externeze, pentru că dacă respectă măsurile prezentate de medici nu există riscul infectării bebelușului. Rămân în spital doar cele cu forme severe, care au nevoie de oxigen. Pe timpul spitalizării asistentele au grijă de copii, le fac și fotografii pentru ca mamele să îi poată vedea. Până acum situația a fost sub control, pentru că nu ne-am confruntat cu un număr mare de nașteri, cu mame infectate, într-o singură zi”, a explicat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Fiecare pacientă care ajunge la Spitalul Județean trece printr-un filtru de dezinfectare și apoi triaj epidemiologic.  Ca o extra măsură de siguranță, înainte de naștere, femeia însărcinată este testată pentru COVID-19 și până la primirea rezultatului este ținută separat. Doar dacă rezultatul este negativ, ea poate să intre în contact cu copilul nou-născut.

In medie, lunar, peste 30 de proaspete mămici au fost diagnosticate pozitiv cu Covid 19 și trăiesc aceste drame, privindu-și copiii doar în fotografii.

Alte câteva zeci de femei aleg să plătească sume enorme la clinici private, de teama infectării cu  coronavirus. Acestea dau și peste 5.000 de lei pentru o naștere la o unitate medical privată din alte județe. În medie, două femei pleacă zilnic din Suceava pentru a naște în unități spitalicești din afara județului. Marea majoritate a femeilor din zona Vatra Dornei optează pentru clinici din Bistrița iar mămicile din zona Rădăuți aleg să plece la Iași. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

One comment

  1. Serios? Aleg mamele sa se externeze? De fapt le externați voi pe propria lor răspundere fara ca acestea sa solicite. + ca 3 zile cât a fost separata de copil, nu i-a zis nimeni nimic de el, nu va mai lăudați degeaba. Noroc ca era o cunoștință pe acolo și am rugat sa-i faca poze copilului și sa intereseze de starea sa. Nu vorbesc prostii, e sigur