Friday , December 3 2021

Zeci de sucevence caută cu disperare un spital unde să nască, după ce Maternitatea Suceava a fost închisă

Drama femeilor însărcinate, care ar trebuie să nască în următoarele săptămâni, se adâncește de la o zi la alta. Maternitatea Suceava a fost închisă, iar spitalele din teritoriu sunt supraaglomerate. ”Am paciente care mă sună disperate și plâng. La Rădăuți e plin, la Fălticeni nu le primește, la Botoșani le-ar fi zis că nu poate să le primească pentru că vin de la Suceava unde e plin de coronavirus”, a povestit îngrozită Petronela Vicoveanu, medic ginecolog la Spitalul Județean Suceava

Drama femeilor însărcinate, care ar trebui să nască în următoarele săptămâni, se adâncește de la o zi la alta. Ca urmare a închiderii Spitalului Județean și transformării acestuia în centru Covid 19, Maternitatea și-a suspendat și ea activitatea iar în zilele următoare toate pacientele internate pe secțiile de Ostetrică-Ginecologie vor fi externate. ”Mă sună zeci de femei, paciente de ale mele. Plâng, sunt disperate pentru că nu au unde să meargă să nască. La Rădăuți e plin chiar dacă ei susțineau că fac față. La Fălticeni, Botoșani și la Iași nu le primește nimeni pentru că vin de la Suceava și aici e plin de Coronavirus. Am trimis la Gura Humorului pentru nașteri normale. E foarte grav ce se întâmplă. Nu știu cum vor face față. La noi erau câte 20 de nașteri pe zi. Ce se va întâmpla cu aceste femei? E o situație îngrozitoare. Înainte să nască, femeile ar trebui să fie relaxate, liniștite, dar ele trăiesc un adevărat coșmar”, a povestit îngrozită Petronela Vicoveanu, medic ginecolog la Spitalul Județean Suceava.

Se pare că nici Spitalul Privat Bethesda nu mai face programări pentru nașteri, pacientelor care au fost până acum supravegheate de către medici din cadrul spitalului sucevean, de frica răspândirii Coronavirusului. ”Am luat legătura cu cei de la Bethesda. Eu aveam programare pentru cezariană pe data de 6 aprilie, la Spitalul Județean. Nu mi-au spus dacă mă pot primi„, a povestit o viitoare mămică. ”Nu am reușit să obțin o programare nicăieri, Toți mi-au spus că sunt plini. Am sunat la spitalele din Rădăuți, Fălticeni, Botoșani și Iași. După multe încercări am obținut un loc la o clinică privată din Bistrița. E scump și nu aveam în plan să cheltui așa mult cu nașterea dar nu am nicio soluție. O cezariană la acest spital privat din Bistrița costă 3.000 de lei”, a relatat îngrozită o altă suceveancă însărcinată în luna a VIII-a. Femeile însărcinate sunt îngrozite pentru că li se apropie sorocul și nu știu încotro să apuce. Medicii suceveni care le-au supravegheat pe perioada sarcinii, nu le mai pot ajuta, iar situația în care află viitoarele mame, e de coșmar. ”Doctorița mea mi-a sugerat să îmi caut unde să nasc. Cu ea, în Suceava, e exclus. și ei, medicii, sunt speriați și depășiți de situație. Mi-a spus să sun la Iași, la Maternitatea ”Elena Doamna”, dar nu mă primesc că vin din Suceava”, am aflat de la o altă femeie însărcinată.

Nu e de mirare că toate unitățile spitalicești din țară se feresc să primească pacienți suceveni, din moment ce cadrele medicale sucevene povestesc că medicii confirmați pozitiv lucrează alături de cei sănătoși. Se pare că la secția de Boli Infecțioase nu mai este niciun medic cu rezultate negative la testul de Coronavirus, dar totuși ei lucrează în continuare, consultă și tratează. Unitatea spitalicească nu a fost dezinfectată în totalitate dar a început să primească pacienți diagnosticați cu Covid 19, din zona Moldovei. În cursuș zilei de astăzi a fost transferat un pacient de la Bacău iar aseară a ajuns unul de la Spitalul Municipal Rădăuți.

Până se va găsi o soluție clară pentru femeile însărcinate, medicii nu exclud varianta nașterii, la domiciliu, sub supravegherea unei moașe. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Bărbat băgat în arest după ce a intrat în casa soției, încălcând un ordin de restricție emis cu câteva ore mai devreme

Miercuri dimineață, în jurul orelor 05:14, polițiștii din Gălănești au fost sesizați prin 112, de …

No comments

 1. Corect…suntem.buni doar la platit asigurari taxe si impozite..data fiind situatia milogeste.te pe la usile maternitatilor sa vezi daca te primeste careva…ma pornesc cu 2 zile inainte de a naste..de parca as stii cand tre sa nasc exact…sa pot sa ajung la timp la iasi..la falticeni etc…si sa mai dau si nas in nas cu nepasarea si luarea peste picior..comuna in tara asta…frumoasa da proasta vb aia…am ajuns mai rau ca.n tarile slab dezvoltate..macar acolo gravida.i pe primul loc..cu cat au cu ce au cu ce n.au dar se ocupa…la noi mergem si dam anunt in sate sa cautam o moasa de vreo 70 80 ani sa poata sa ne asiste….pana acum vezi doamne trebuia nustiu ce analize facute ba ca are icter ba ca etc..acum cautati.va moase si nasteti acasa…Da Doamne minte…
  Pe cei din conduceri si din ministere nu.i doare nimic…a lor is pusi bine…asigurati..pt ei se gasesc..si teste si echipamente si clinici cu portile deschise..noi restul prostimea…ca la abator…ar trebui petitii facute..si dupa ce trece toata criza cu virusii sa facem cv…uniti…unite…

 2. Si eu trebuie să nasc peste 2 saptamani..sunt îngrozită total!trebuie sa nasc la Rădăuți dar mă tem că de mine însumi ca vor spune ca e plin si nu ma vor primi..ma tem ce o sa se întâmple până mâine e foarte de speriat pentru toate cele care trebuie să nască..pe noi statul cu ce ne ajuta?inteleg căci sunt cu criza asta cu coronavirus,Dar nu se poate asa ceva..Si noi avem nevoie de un ajutor si de supravegherea medicilor

 3. Doamne ferește, in ce situație am ajuns sa nu ai unde sa aduci pe lume un copil! Spitalele și clinicile private ar trebui sa ajute sistemul sanitar pt și pacienți lor plătesc asigurări de sănătate și merg la ei cu bani grămadă! Unde e solidaritatea, unde e nepăsarea….????

 4. Doamne ferește, in ce situație am ajuns sa nu ai unde sa aduci pe lume un copil!

 5. Chiar va rog sa lăsați un mesaj dupa ce naște.ti cum a fost..Ca multe informatii false circula pe net.multumesc

 6. Dragi viitoare mămici, luați în calcul și Maternitatea Cuza Vodă Iași.
  Este spital de stat cu medici foarte buni.

 7. Bună ziua! După ce se întâmplă în ţară se poate desprinde o singură concluzie: Spitalele private trebuie desfiinţate atât timp cât sunt puse numai pe ,,bani grei,, şi nu se poate conta pe ajutorul lor în condiţii de urgenţă, iar la asigurări de sănătate trebuie să nu dăm NIMIC!! DĂM 40% din veniturile lunare şi când ai nevoie – iată ce se întâmplă!! Părerea mea este că trebuie să avem un cont CONSTITUIT PE NUMELE FIECĂRUI CETĂŢEAN şi tot ce lunar dăm aiurea asigurărilor de sănătate – să dăm automat acolo . Când avem probleme de sănătate să putem lua şi da la Spitalul la care am nevoie şi ,,MĂ PRIMEŞTE,,. Eu nu văd cu ochi buni situaţia de acum!! Cum adică, tu femeie gravidă SĂ-ŢI CAUŢI SPITAL UNDE STAI SĂ VEZI DACĂ TE PRIMEŞTE SĂ NAŞTI???? Asta în condiţiile când tu ai plătit CAS???? Cauţi acum tu, pe cont propriu spital privat unde la suprapreţ să vrea să te primească???

  Oameni buni, o femeie gravidă e PRIORITATEA NR 1 PENTRU ORICE ŢARĂ ŞI ORICE SISTEM MEDICAL DIN LUME!! În plus, o femeie poate naşte dintr-o clipă în alta… Cum să mă duc cu copilul între oase să bat la uşile maternităţilor să văd dacă VOR SĂ MĂ PRIMEASCĂ SĂ ADUC UN COPIL PE LUME??? Doar acum 2000 de ani se punea aşa problema la venirea pe lume a pruncului Iisus!!
  Chiar nu mai avem ruşine? Pentru bani dăm toată educaţia, GRADUL DE CIVILIZAŢIE şi omenia la o parte?? Chiar suntem în ţara noastră sat fără câini??? CÂT MAI SUPORTĂM CA TOŢI INCOMPETENŢII SĂ TRAGĂ DE SCAUNE CĂLDUŢE CU PREŢUL -de acum – VIEŢII NOASTRE???

 8. Unde e spitalul laudat de cv vreme care ocupa locul 2 pe tara?il vedem dar este inchis.Rusine!!!

 9. Dna doctor ce declaratie oficiala aveti din partea conducerii Spitalului Fălticeni ca la maternitate la Fălticeni nu se primesc gravide sa nasca? Eu am sunat si mi s -a răspuns că usa e deschisa pentru toata nu conteaza de unde vine Suceava, Humor etc. Asa ca la primele dureri sunt așteptată acolo. Data probabila e 28 martie. Voi reveni cu detalii despre cum a fost pentru viitoarele mamici.

 10. De unde nastere la domiciliu cu moasa?de unde sa scoatem moasa?‍♀️ n.avem noi mentalitate de occident…cine te auzea in romania pana azi de moasa acasa….si de nasteri la domiciliu te facea nebun…acum ar trebui si din alea da n.au aprobare..ca la romani la nimeni…n.avem sistem deloc..nu ca prost…totul e pe interes in tara asta…de la varf e totul putred..doar banii conteaza…medicii n.au ce face in situatia asta…daca s.a inchis maternitatea…sa te ia acasa sa nasti?medicii fac tot ce pot…dintotdeauna…s.au luptatcu mainile goale si pana acum…pana acum conducerea doar s.a laudat…si cu asta a ramas..cu lauda..‍♀️destul de trist…speram sa se rezolve problema cat mai rapid..

 11. Nu mi se pare normal sa lasi fără spital un județ intreg.terbuie de gasit o solutie.sunt însărcinată în luna a 8a si ma gandesc cu groaza ca nu am unde sa nasc.la rădăuți secția mica.cu siguranta sunt depășiți de situație.medicul meu de la sv stie toate probleme.am născut 3 copii cu ea.asa cine te primește pe ultima 100m povestește .i tot istoricul.domnee in ce situație am ajuns.conducerea spitalului se lauda in toate ziarele posibile ca ce dotați sunt.ce spital la standarde au.si la prima furtună cade tot..Cum se poate asa..sa lasi personalul sa lucreze fără echipamente.Uite unde sa ajuns.ca daca era asa de specializat spitalul cum se zice nu avea cum sa se ajunga aici.sa luat totul la mișto se pare.realitate cruda din pacate:(:(

 12. Sunt și eu în situația acestor gravidute. Vreau sa nasc natural iar termenul este 8 aprilie, desigur poate fi mai repede de acesta data sau mai târziu.
  Am vorbit astăzi cu medicul care mi-a supravegheat sarcina și nici dumneaei nu știe ce va fi.
  Tot ce mi-a putut spune este sa îmi păstrez calmul pentru ca nu ii face bine lui bebe, iar când va veni momentul sa sun la ambulanță. Trist, acesta ar trebui sa fie un motiv de bucurie nu de panica totala.

 13. Este o știre falsa, la Fălticeni se primesc gravidele de la Suceava, și au și prioritate, chiar daca secția lucrează cu jumătate din personal, deoarece au fost mutați pe cpu, unde personalul e in carantina. Se fac eforturi și nu se vad, pacat

 14. Sa le fie rusine medicilor ginecologi care ,dupa ce au muls de bani pacientele pe perioada sarcinii, le pun sa nasca acasa cu moasa!Ei nu vor sa isi asume nicio responsabilitate!Corect ar fi sa asiste si medicul curant alaturi de moasa! Felicitari sistemului sanitar pcare face bani frumosi pe spinarea gravidelor si a copiilor -sectoare care ar trebui sa fie complet gratuite!

 15. Si eu am citit cu groaza ce se intampla eu in mai trebuie sa nasc dar daca pe timpul nasterii apar complicatii ce se intampla e inadmiaibil asa ceva.

 16. Asta doar la noi in tara se putea intampla.
  In Italia in centrul focarului,in Lombardia ,unde situație este mult mai gravă,gravidele au prioritate. În nici un caz nu s a pus problema sa le refuze un spital.
  Am o cunoștință care trebuie să nască zilele acestea si pentru a nu o pune în pericol să se expună la spital,au chemat o la un cabinet privat.
  Noi in Suceava cate cabinete private avem in care poti naște? Bethesda ,si nici macar acolo nu mai primesc….
  Dacă sunt mamici care sunt nevoite să nască prin cezariana ce fac?
  Se zice ca cele care nasc natural ar fi o posibilitate sa nască acasă cu o moașa.
  La mine in localitate nici macar moașa nu există. . … Ce ar fi de făcut? In cazul asta sunt o multime de gravide….

 17. De ce in Ungaria femeile gravide au prioritate si li se asigura asistenta medicala gratuita pana dupa nastere????? Chiar si in conditiile actuale li se acorda cea mai mare atentie!
  Incompetentii din actuala conducere nici nui intereseaza de femeile gravide, ce face o astel de femeie care trebuie sa nasca de la o zi la alta? Merge pana la Bistrita???? Avem cel mai prost sistem politic din Europa.