Friday , March 29 2024

Zeci de milioane de euro au fost aruncate de bănci în neant, la firmele sucevene ajunse în insolvenţă ori faliment

insolvente

Campioni la acordări de credite firmelor ajunse ulterior în insolvenţă – BCR, BRD, Banca Românească u împrumutul cel mai mare ce nu se poate restitui a fost acordat de BCR – 7,85 milioane de euro, către Supermag Imperial u Termica are de plătit două milioane de euro la Banca Românească u Unicredit Tiriac Bank visează să recupereze de la Cominco 4,17 milioane de euro u o sumedenie de firme mici au de plătit restanţe la bancă de ordinul sutelor de mii de euro

Termica SA, societate care are ca unic acţionar Consiliului Local Suceava, recent intrată în insolvenţă are o datorie de 8,5 milioane de lei (85 de miliarde de lei vechi) – cam două milioane de euro, credit angajat pentru plata unei părţi a datoriilor curente la Banca Românească. Supermag Imperial a intrat în insolvenţă în 2012, după ce nu şi-a mai putut achita creditul de 7,85 milioane de euro – 350 de miliarde de lei vechi la BCR. Cominco SA a ajuns de asemenea în insolvenţă în 2012, după ce nu au putut să achite creditul angajat în anii 2009 – 2010 în valoare totală de 188 miliarde de lei vechi, circa 4,17 milioane de euro, la Unicredit }iriac Bank dar şi la societăţile de leasing aparţinând de această structură bancară. Nici Bancpost nu a fost mai puţin indulgentă cu firmele care au solicitat credite mari la timp de criză. Astfel, două firme de transport, Iuga Trans SRL Bosanci şi SASA Trans SRL Rădăuţi au acumulat împreună debite restante la Bancpost de 10 miliarde de lei vechi – 220 de mii de euro. O firmă din Suceava, Gramexim SRL a ajuns de asemenea în insolvenţă pentru că nu a plătit creditul restant la Banca Credit Europe Bank Romania, nu mai mare de 100 de mii de euro, în vreme ce firma preşedintelului Partidei Romilor, Virgil Pohoaţă a ajuns la insolvenţă pentru că nu şi-a restituit datoriile la bănci. SC Forgil SRL a acumulat datorii de 18 miliarde de lei vechi – 400 de mii de euro la BCR şi BRD. La o primă apreciere, doar în dosarele de insolvenţă despre care s-a vorbit în presa locală în ultimii ani, valoarea totală a creditelor oferite cu multă uşurinţă de sucursalele sucevene ale băncilor comerciale ating 15 milioane de euro doar în şapte cazuri. Acestea sunt cazuri de notoritate, care au fost făcute publice începând cu anul 2010, la doi ani după ce criza economică a cuprins România, şi care relevă uşurinţa cu care, în continuare, au fost acordate împrumuturi unor firme care îşi trăiau ultimele zile. Problema este a băncilor, în ultimă instanţă.
Termica – două milioane de euro datorii la bancă, pe care nu ştie de unde să-i scoată
Despre modul în care este pe cale să eşueze afacerea Termica, societate de interes public, având ca asociat unic Consiliul Local al municipiului reşedinţă de judeţ, am scris zilele trecute. Cu datorii de 456 de miliarde de lei vechi, din această sumă, 260 de miliarde reprezentând banii neplătiţi către Unicom Holding SA Bucureşti, pentru aproape 90 de mii de tone de cărbune folosit pentru producerea a agentului termic, pentru care nu s-au plătit facturile emise încă din din luna noiembrie a anului trecut. In condiţiile în care pierderile pe anul 2012 au fost de 413 miliarde de lei vechi, cheltuielile la 1000 de lei producţie fiind de 1.335 lei, în 2012, Tribunalul Suceava a acceptat deschiderea procedurii insolvenţei, pas sigur către faliment. Societatea de furnizare a enegiei termice nu se poate baza decât pe plata voluntară a cheltuielilor din partea celor 21.000 de proprietari de apartamente din municipiul Suceava care ar trebui să vină cu plăţile la zi. Chiar şi în această situaţie, datoriile SC Termica nu ar putea fi plătite nici la jumătate din cuantumul lor. Iar cât priveşte datoriile bancare, este ştiut că banca nu iartă şi nu uită. Mai ales când este vorba de două milioane de euro.
Cominco – faliment pe toată linia cu peste patru milioane de euro datorii la bancă
La jumătatea anului trecut, ziarul Obiectiv scria despre faptul că “colosul Cominco s-a dus de râpă”. Am scris fără bucurie, dar prezentând situaţia financiară a firmelor din grupul de firme înfiinţat acum 20 de ani la Frasin aşa cum se prezenta în documentele care au condus la deschiderea procedurilor de insolvenţă. Datoriile totale ale firmelor Cominco erau atunci de peste 800 de miliarde de lei. In luna aprilie a anului trecut, Tribunalul Bucureşti a dispus deschiderea procedurii de faliment împotriva SC Cominco SA Bucureşti firma având datorii de 445 de miliarde lei vechi. O surpriză aflată atunci a fost faptul că SC Cominco SA era deja dizolvată ca entitate economică înainte de intrarea în faliment, iar pe bursa RASDAQ acţionarii mai făceau tranzacţii. La Suceava, Cominco Bucovina SA a intrat în insolvenţă de la începutul anului trecut, cu datorii de 370 de miliarde de lei vechi. La a treia firmă din grup – Cominco Sucursala de Mecanizare Frasin, inspectorii vamali au confiscat anul trecut 21 de miliarde de lei vechi, în contul combustibilului vândut în mod ilegal. SC Cominco Bucovina SA a intrat în insolvenţă după ce si-a calculat că are datorii de peste 370 de miliarde de lei vechi. Pe lista propusă instanţei de firma care şi-a cerut insolvenţa, sunt prezentaţi un număr de 300 de creditori, entităţi cu care SC Cominco Bucovina Frasin a făcut afaceri pe care nu le-a plătit “din lipsă de lichidităţi”. Este vorba de creditori dintre cei mai diverşi – furnizori, persoane fizice, unităţi bugetare, etc., dar şi unităţi bancare BCR şi BRD la care datoriile însumate depăşeau în data de 30 noiembrie 2011, suma de 188 de miliarde de lei vechi.
Debitori mulţi şi mai mărunţi, la Bancpost, dar şi la BCR ori BRD
Obiectiv a arătat de asemenea că, după ce criza economică s-a manifestat tot mai pregnant în judeţul nostru, s-au înregistrat tot mai multe cazuri de firme care au ca principal obiect de activitate transportul rutier, fie acesta de mărfuri sau de persoane, care mizând înainte de 2008 pe o bună oportunitate de afaceri, au făcut împrumuturi în bănci pentru a achiziţiona diferite automobile pe care să le folosească în dezvoltarea afacerii. Odată cu criza economică, circulaţia mărfurilor şi a persoanelor s-a restrâns nu numai în ţară, ci şi în întreaga Europă. In acest fel, agenţii economici nu şi-au mai putut achita ratele la bănci, acestea cerând în instanţă declanaşarea procedurilor de insolvenţă sau în unele cazuri, a falimentului împotriva firmelor datornice.
In acest context SC Bancpost SA a depus la Tribunalul Suceava cereri de deschidere a procedurilor de insolvenţă împotriva SC Iuga Trans SRL Bosanci. Societatea a încheiat un contract de credit facilitate revolving în baza căruia a obţinut 650.000 RON. Numai că firma nu şi-a mai plătit ratele şi pe acest fond a ajuns la o datorie totală de 907.990 lei – peste 9 miliarde de lei vechi, incluzându-se aici total credite, la care se adaugă dobânzi restante şi comisioane bancare.
O altă firmă împotriva căreia Bancpost a depus cerere de deschidere a insolvenţei la Tribunal este din acelaşi domeniu de activitate – SC SASA Trans SRL Rădăuţi. Aceasta a încheiat cu Bancpost un împrumut de 41.200 de lei. Intârzierile la plată depăşind 90 de zile, banca a apreciat şi în acest caz că societatea se află într-o stare vădită de insolvenţă, nemaiputând face faţă datoriilor comerciale.
SC GRAMEXIM SRL Suceava este o altă firmă cu probleme la bancă, pentru care s-a cerut insolvenţa. Societatea s-a înregistrat cu o datorie de datorie de 68.900 de lei.
Chiar şeful Partidei Romilor, Virgil Pohoaţă a ajuns la mâna băncilor, după ce nu şi-a putut achita împrumuturile luate de la BCR şi BRD Suceava, însumând, cum am spus, 18 miliarde de lei vechi. El şi-a cerut singur insolvenţa la firma pe care o conducea, SC FORGIL SA Vatra Dornei, firmă specializată în comerţul cu ciuperci şi fructe de pădure. “Eu cred că în trei ani mă voi redresa”, declara atunci Virgil Pohoaţă, dar încă nu sunt semnale că acest lucru se va întâmpla.
In mai toate cazurile, explicaţia patronilor este un singură – criza economică ce le-a distrus afacerile. Se poate accepta că mulţi dintre aceştia nu au o pregătire managerială şi un har al previziunilor economice prea extins. Pentru bancheri însă, rămâne semnul de întrebare – dacă largheţea cu care au oferit împrumuturi fără o bună analiză a puterii clienţilor de a le restitui a fost justificată sau nu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Teste de aderență a asfaltului de pe Calea Unirii, în zona Grupului Școlar. Primăria va monta benzi rezonatoare și un parapet lângă trotuare

Vineri, pe Calea Unirii din Suceava, în zona situată între centrul orașului și vechiul Grup …

2 comments

  1. Daca o persoana fizica are datorii la bancă este executata rapid. Daca o firma are datorii, plateste statul. Vi se pare corect?