Wednesday , December 7 2022

Zeci de mii de suceveni au participat la slujba de Inviere

 

slujba inviere

Potrivit estimărilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, la cincizeci de lăcaşuri de cult unde jandarmii au asigurat măsurile de pază şi ordine publică în Noaptea de Inviere au participat cel puţin 35 de mii de credincioşi. Măsurile de ordine publică în jurul unor biserici mai mari au fost în sarcina Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, iar potrivit estimărilor poliţiştilor care au participat la slujba de Inviere în zona Catedralei şi a bisericii Sfântul Andrei – unde circulaţia a fost blocată până în jurul orei 01.00 – numărul credincioşilor a fost în jur de trei mii

Zeci de mii de suceveni au participat la slujba de Inviere la diferite lăcaşuri de cult din judeţul Suceava şi la municipiul reşedinţă de judeţ. In general, măsurile de pază şi ordine publică au fost asigurate de lucrătorii inspectoratelor judeţene de jandarmi şi de poliţie.
Potrivit celor spuse de maiorul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, la cele cincizeci de biserici şi mănăstiri unde măsurile de ordine publică în noaptea de Inviere au căzut în sarcina jandarmilor, au participat peste 35 de mii de credincioşi, estimarea având în vedere numărul maxim de credincioşi care se înregistrează, de regulă, între orele 00.00 şi 01.00 din noaptea de sâmbătă spre duminică.
Si la nivelul Poliţiei, atât pe judeţ, cât şi în municipiul reşedinţă de judeţ, s-a făcut o estimare cu privire la numărul de credincioşi care au participat la slujba de Inviere de la diferite lăcaşuri de cult, de regulă la bisericile sau mănăstirile de la care celor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean le-a revenit sarcina asigurării măsurilor de ordine publică.
Potrivit afirmaţiilor subcomisarului Florin Constantin Poenari, şeful Poliţiei Municipiului Suceava, la Catedrala „Naşterea Domnului” situată la intersecţia dintre bulevardul George Enescu şi strada Mărăşeşti, precum şi la Biserica „Sfântul Andrei” situată în cartierul Burdujeni au participat în jur de trei mii de persoane la slujba de Inviere. De menţionat că la cele două lăcaşuri de cult din municipiul Suceava a fost oprită circulţia rutieră încvepând de la ora 11.30 a zilei de sâmbătă până în jurul orei 01.00 a zilei de duminciă, din cauza numărului mare de credicnioşi care asistau la serviciul religios în plină stradă deoarece curtea celor două biserici nu mai era încăpătoare.slujba inviere2
Potrivit estimărilor, singurul lăcaş de cult unde numărul credincioşilor de la biserica „Sfântul Andrei” a fost depăşit în noaptea de ~nviere a fost cel de la biserica Sfânta Vineri unde s-ar fi înregistrat circa 3.500 de credincioşi. Totuşi, întrucât lăcaşul de cult nu este situat în imediata vecinătate a străzii principale, circulaţia rutieră nu a fost obturată. Un număr mare de credincioşi, similar celui de la Catedrala „Naşterea Domnului” din municipiul Suceava a fost, conform estimărilor, la Mănăstirea Putna.
Potrivit estimărilor au fost prezenţi: 2.000 de credincioşi la Mănăstirea Suceviţa; câte 1.500 de credincioşi la mănăstirile Bogdana, Humor şi biserica din Vatra Dornei al cărei hram este „Sfânta Treime”; 1.200 de persoane la biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Vatra Dornei; aproximativ o mie de persoane la biserica „Sfânta Inviere” din munciipiul Suceava; 800 de credincioşi la biserica din cartierul {oldăneşti al municipiului Fălticeni; câte 600 de credincioşi la Sihăstria Putnei şi Catedrala din oraşul Gura Humorului şi câte cicni sute de credincioşi la mănăstirile Moldoviţa şi Probota – bisericile acestora fiind monunte UNESCO, precum şi la Sihăstria Rarău, unde potrivit celor prezenţi au fost un număr mare de turişti, estimările autorităţilor fiind la peste 60 de maşini din alte judeţe, chiar din părţi mai îndepărtate ale ţării cum ar fi Constanţa şi Vâlcea.
In ceea ce priveşte estimările cu privire la numărul de participanţi de la catedrala arhiepiscopală a Sucevei – biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din cadrul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, menţionăm că numărul este cam egal cu cel de la Mănăstirea Voroneţ, adică în jur de 2.500 de credincioşi. (Dan PRICOPE)

Vezi si

AirConnect iar spune că va zbura vara viitoare de la Suceava la Constanța

AirConnect va zbura vara viitoare de la Constanța la Suceava, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, a …