Friday , May 24 2024

Zeci de fermieri din Horodnic, audiaţi la sediul DNA Suceava în dosarul subvenţiilor ilegale de la APIA

neculai toma [800x600]

Aceştia s-au plâns că nu au nici o vină şi că sunt purtaţi pe drumuri din cauza medicului veterinar Neculai Toma, care a înregistrat mai multe animale pe numele lor, fără ca ei să îi ceară acest lucru 

Ieri, zeci de persoane din Horodnic, majoritatea bătrâni, au ajuns la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA unde au fost audiate de procurorii suceveni. Aceştia au fost întrebaţi despre subvenţiile primite de la APIA Suceava, despre felul cum au fost alocate şi dacă au oferit unele favoruri pentru a primi astfel de subvenţii. Doi bătrâni, soţ şi soţie, au declarat că doctorul veterinar din Horodnic le-a cerut 100 de euro şi 100 de lei pentru a le da subvenţii pentru cele şapte vaci pe care le au. Din spusele acestora reiese că medicul a făcut în aşa fel ca în evidenţele APIA Suceava să apară atât bătrânul cât şi soţia acestuia, cu câte şapte vaci, însă doar bărbatul a primit subvenţiile aferente, în timp ce femeia nu s-a ales cu nici un bănuţ din toată această schemă ce pare ilegală la prima vedere. Alte persoane audiate la sediul DNA Suceava au explicat că sunt purtate pe drumuri şi ameninţate cu amenzi între 250 şi 500 de lei, dacă nu se prezintă în faţa procurorilor suceveni şi că toată această tevatură are loc din cauză că doctorul veterinar din Horodnic, Neculai Toma (foto), a profitat de ei şi a înregistrat mai multe animale pe numele lor, deşi ei nu au cerut acest lucru. Alţi bătrâni audiaţi la DNA Suceava au povestit că au auzit despre cazuri în care persoane care nu aveau nici un animal au primit subvenţii pentru 40 de vite, existând cazuri în care s-ar fi primit subvenţii ilegale şi pentru 80 de animale.
Amintim că, în data de 4 iunie 2014, Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat, în urma unei anchete iniţiate pe la începutul anului, descinderi la sediul APIA Suceava, la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură central, din municipiul Bucureşti, la DSVSA Suceava, dar şi la alte câteva locaţii din judeţele Suceava, Iaşi şi Dâmboviţa, în scopul destructurării unui grup infracţional al cărui conducător era chiar directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovanu care, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari publici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi, au pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale dar şi alţi fermieri, au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol. Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de plăţi de la Suceava depăşeşte 5 milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro). (C. ZUZEAC)

Vezi si

Candidații înscriși pentru admiterea la Colegiul Militar ”Ștefan cel Mare” susțin vineri proba scrisă

Elevii claselor a VIII-a care s-au înscris în vederea admiterii la Colegiul Național Militar ”Ștefan …