Monday , May 13 2024

Zeci de copii de la școlile care vor fi desființate vor fi obligați din toamnă să meargă la cursuri în sate învecinate

Nouă școli din județul Suceava se află pe lista unităților de învățământ care vor fi desființate din această toamnă. Decizia este luată în urma solicitării consiliilor locale ale localităților, însă responsabilitatea luării unei astfel de decizii cade pe umerii școlilor de primire ce se confruntă deja cu problema transportului gratuit al propriilor elevi

 cop[ii merg la scoala


Inspectoratul Scolar Suceava a oferit în aceste zile amănunte privind situația elevilor care din toamnă vor fi nevoiți să parcurgă kilometri pentru a ajunge în fiecare zi la școală. În cea mai mare parte clădirile sunt funcționale și cu toate că persistă probleme legate de primirea autorizărilor de funcționare privind normele de sănătate și ISU, autoritățile locale consideră că decizia este temporară, cauza fiind legată mai mult de scăderea natalității și de documentele școlare care nu permit formarea claselor sub limita prevăzută de lege.
ÎISJ arată însă că măsura desființării anumitor școli este luată în fapt de Consiliile locale ale Unităților Administrative Teritoriale „având în vedere scăderea cifrei de școlarizare sub limita prevăzută de lege”.
Dacă pe listă se află școli precum cea din Cotârgași pentru care există practic școală gimnazială în aceeași localitate care îi poate primi și pe cei mici, sau școli, precum cea din Movileni sau Ciumulești, în care toți elevii din școala primară sunt deja în clasa a IV-a, există școli de primire pentru care situația devine aproape insurmontabilă. De la școala Primară din Sândeni, de exemplu, structură a Liceului Tehnologic ”Oltea Doamna” Dolhasca, unde funcționează în acest an școlar  o singură clasă cu 12 copii, șase copii de clasa pregătitoare vor fi transferați la Grădinița cu Program Normal Dolhasca, pentru care, se spune în comunicatul IșJ, “nu este cazul de transport cu microbuz școlar deoarece distanța de la Sândeni la Dolhasca este de 1,5 km”. Responsabilitatea cade însă pe umerii directoarei Liceului Tehnologic ”Oltea Doamna” Dolhasca, Silvia Tailup,  care consideră că “necesarul de microbuze, trei la număr nu poate nici măcar în prezent acoperi numărul mare de elevi care trebuie transportați la școala din Dolhasca. Din cei 940 de elevi ce învață aici, peste 200 beneficiază de transport gratuit cu microbuzele școlii. Aceștia provin din sate aflate în împrejurimi, unele situându-se la o distanță de 12 km: Poienari, Probota, Valea Poenii, Gulia, Budeni, Siliște.  Situația recent anunțată de către inspectorat este deocamdată incertă și nu se cunoaște nici la această oră care este posibilitatea reală a acestor copii de vârste mici de  ajunge la grădiniță în altă localitate”.
Nici primarul localității Dolhasca, Maria Cojocariu, nu cunoaște pe moment situația reală a acestor copii, însă “de vreme ce familiile nu solicită transportul copiilor, se consideră că acestea dispun de autoturisme personale și că își vor putea aduce copiii fără ajutorul statului. Pe de altă parte, într-adevăr demografia este în scădere, și este vorba de un sat în care majoritatea tinerilor lucrează în străinătate, ori s-au mutat la oraș, fiind în căutarea unui trai mai bun. Acești copii pot fi lăsați în grija bunicilor care este posibil să nu fi fost înștiințați cu privire la aceste măsuri”. Tot la Dolhasca vor fi așteptați și elevii școlii Primare Valea Poienii care funcționează în acest an școlar cu o clasă cu 11 elevi, în regim simultan, clasa pregătitoare – 2 elevi, clasa I – 5 elevi, clasa II – 2 elevi, clasa III – 2 elevi.
Primarul Vasile Haliuc, din localitatea Zamostea crede că situația închiderii școlii din satul Lunca este temporară, deoarece este vorba de familii care pot fi plecate temporar din localitate, iar clădirea școlii este funcțională și se poate reveni asupra deciziei în anii viitori. “Familiile tinere au lăsat case goale case mari, frumoase și au plecat cu tot cu copii la oraș sau în străinătate, fiind nevoiți să-și găsească de lucru. Nu vor fi probleme cu transportul celor trei copii, arată acesta, drumul fiind accesibil iar combustibilul pentru cele două microbuze aflate în custodia primăriei fiind asigurat chiar și pentru perioada iernii. Vom încerca să găsim soluții de incluziune școlară pentru al patrulea copil care acuză probleme medicale și vrea să renunțe la studii”.
În situații similare se mai află încă alte cinci școli în care elevii învață în regim simultan și care vor fi desființate din această toamnă. Toate, din păcate se află de prea multă vreme și pe lista școlilor neautorizate din punct de vedere sanitar sau al normelor ISU și sunt prea puțini copii care să formeze clasele aici: “Scoala Primară Dumbrăvița, Vadu Moldovei (structură a școlii Gimnaziale Nr. 1 Vadu Moldovei) care funcționează în acest an școlar cu o singură clasă cu 13 elevi, în regim simultan, clasa II – 2 elevi, clasa III – 3 elevi, clasa IV – 8 elevi. Pentru anul școlar viitor toți vor frecventa gimnaziul la școala Gimnazială Nr. 1 Vadu Moldovei, iar transportul elevilor va fi realizat cu microbuzul școlar; școala Primară Pădureni, Siret (structură a școlii Gimnaziale ”Petru Mușat” Siret) care funcționează în acest an școlar cu o clasă cu 13 elevi, clasa pregătitoare – 1 elev, clasa I – 4 elevi, clasa II – 3 elevi, clasa III – 2 elevi, clasa IV – 3 elevi. Pentru anul școlar viitor elevii vor frecventa gimnaziul la școala Gimnazială ”Petru Mușat” Siret iar transportul elevilor va fi realizat cu microbuzul școlar; școala Primară Nr. 2 Brădățel, Horodniceni (structură a Scolii Gimnaziale Horodniceni) care  funcționează în acest an școlar cu o singură clasă cu 16 elevi, clasa pregătitoare – 3 elevi, clasa I – 4 elevi, clasa IV – 9 elevi. Pentru anul școlar viitor elevii de clasa IV vor frecventa gimnaziul la școala Gimnazială Horodniceni, iar cei șapte elevi de la clasele mai mici vor fi transferați la școala Primară Nr. 1, Brădățel, Horodniceni, iar transportul elevilor va fi realizat cu microbuzul școlar”.
La o scurtă analiză a situației din teren, lucrurile nu sunt însă atât de simple. Întrebată fiind despre situația școlară a elevilor care învață în regim simultan, directoare Silvia Tailup consideră că: “fiecare copil vine cu bagajul său de cunoștințe și că depinde foarte mult de familie și de învățătorul sau profesorul care se ocupă de ei. De regulă sunt copii cu capacitate de învățare medie sau peste medie”. (Cristina STANCIU)

Vezi si

Polițiștii suceveni atrag atenția asupra metodei de fraudă online Romance Scam. Cum acționează escrocii și cum vă puteți proteja

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității – aduce …