Thursday , February 2 2023

Zece asociaţii de proprietari nu au dat niciun leu la factura de utilităţi pe luna iunie

Dacă în luna mai, sumele încasate de asociaţiile de proprietari au fost de patru ori mai mari decât factura curentă, în luna iunie nu s-a mai întâmplat asta, ba chiar mai mult, nu s-a achitat nici factura curentă, per total. Astfel, în loc să scadă, cum e normal pe timp de vară, soldul restant creşte ca urmare a neplăţii facturilor la utilităţi  

datorii intretinere [800x600]

Ieri, la Primăria municipiului Suceava a avut loc şedinţa cu Asociaţiile de proprietari, în urma căreia s-a constat că sucevenii nu au reuşit să plătească factura la utilităţi pe luna iunie. Primarul Ion Lungu le-a amintit şefilor de asociaţii că apa caldă nu este gratis, chiar dacă Termica este în faliment. O altă problemă atinsă în cadrul şedinţei a fost cea legată de transportul şi distribuţia agentului termic, pentru care încă nu s-a stabilit un operator. “Din păcate, lucrurile nu sunt clare nici astăzi, în sensul că nu avem un operator de transport distribuţie a agentului termic, deşi am fost foarte aproape să se întâmple ecest lucru. In concluzie, eu sper ca până la jumătatea lunii august să avem un operator în ceea ce priveşte termoficarea.”, a precizat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Ion Lungu a spus că în curs de pregătire, este un proiect pe fonduri europene care vizează înlocuirea conductelor principale de termoficare şi care, în doi – trei ani de zile va da roade. “Cu aceste două condiţii: un nou operator şi un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea reţelelor de transport – distribuţie putem avea un serviciu civilizat, pe deoparte şi plăţi suportabile pentru populaţie”, a mai spus primarul Ion Lungu.
In ceea ce priveşte facturile restante, primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze faptul că: “Indiferent de cine va fi operatorul, dacă cei care sunt abonaţi nu vor înţelege că trebuie să achite aceste facturi la timp, într-o zi vom ajunge în colaps”.
Dacă în luna mai, sumele încasate de asociaţiile de proprietari au fost de patru ori mai mari decât factura curentă, în luna iunie nu s-a mai întâmplat asta, ba chiar mai mult, nu s-a achitat nici factura curentă per total. “In luna mai factura a fost de 415.721,61 lei iar încasările au fost 1.751.672 lei, astfel încasările au fost de vreo patru ori mai mari decât factura. Este normal să fie aşa pentru că este o lună cu factură mică şi, sigur că am mai recuperat din sold, care era 18.922.310 de lei şi a fost redus la 17.586.359 de lei. Am constat că majoritatea asociaţiilor au plătit mai mult decât factura curentă, însă la luna iunie nu s-a mai întâmplat acelaşi lucru. Dacă într-o lună de vară plătim mai puţin decât factura curentă, adică, dacă nu reuşim să acoperim facturile de vară, avem o problemă”, a explicat primarul Lungu.
Din declaraţiile primarului reiese faptul că, în loc să scadă, soldul restant creşte ca urmare a neplăţii facturilor la utilităţi, iar în aceste condiţii, dacă lucrurile vor continua să se amplifice în acest sens, unii suceveni vor fi datori vânduţi operatorilor ce oferă serviciile necesare unui trai decent. Tot Ion Lungu a menţionat că în municipiul reşedinţă de judeţ, preţurile la căldură se numără printre cele mai mici din ţară.
“Un lucru pe care l-am urmărit astăzi, şi lucrul cel mai fierbinte, ce se încearcă a se abate atenţia de la el, este legat de plăţile  la apa caldă şi de facturile restante de peste iarnă. Din păcate, soldul din ultimul an la Asociaţiile de proprietari, în ceea ce priveşte plăţile de la Termica care sunt cele mai importante, a crescut cu 650 de mii de lei. In luna mai, care a fost o lună relativ bună s-au plătit în jur de 1,7 milioane de lei, de vreo patru ori mai mult decât factura lunii curente”.
Primarul a mai menţionat că mai multe asociaţii de proprietari din municipiu nu au achitat deloc facturile la utilităţi pe luna iunie, însă şefii acestora susţin că o vor face. “In luna iunie, plăţile nu au mai fost atât de bune, multe asociaţii nu au mai plătit nici factura curentă la apă caldă. Sunt vreo zece asociaţii care nu au plătit deloc. Cu tot efortul pe care îl face Primăria, rămân optimist că o vom scoate la capăt şi în ceea ce priveşte transportul şi distribuţia apei calde şi căldurii în municipiul Suceava. Dar dacă populaţia nu va plăti, vom ajunge în colaps într-o zi. Nimeni nu le-a promis şi nici eu ca primar, că vom veni şi vom da apă caldă şi căldură gratuit. Facem eforturi ca aceste costuri să fie suportabile, avem cele mai mici costuri din ţară şi, chiar şi în aceste condiţii, soldul creşte, în loc să scadă”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. (I.G.N.)

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …