Tuesday , February 27 2024

Zborurile din Suceava spre Israel au fost decalate pentru octombrie iar destinația va fi Tel Aviv, nu Haifa

Zborurile externe de la Suceava spre Israel nu mai sunt cu începere din luna septembrie, ci din luna octombrie, data nefiind însă specificată de reprezentantul companiei Universal Air, Meidan Butnaru.

Inițial, erau preconizate curse charter de la Suceava spre Haifa (al treilea oraș ca mărime al Israelului și cel mai mare port comercial alături de Ashdod) cu începere de luni, 11 septembrie. Un anunț în acest sens l-a făcut pe data de 4 august, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur: „începând cu data 11 septembrie, compania Universal Air, din Malta, va avea un zbor direct spre Israel cu o frecvență pe săptămână, în regim de charter, către orașul Haifa. Plecările vor fi luni dimineața, la ora 7:00, cu retur duminică la ora 23:00”.

Numai că nici pe 11 septembrie și nici pe 18 septembrie (zile de luni) n-au fost zborurile acestea. În contextul în care un recent anunț cu privire la reducerea de către WizzAir a unor activități la aeroportul sucevean și diverse demersuri pentru a căuta alți operatori interesați pentru curse externe de la Suceava, o nouă amânare sau anulare a unei curse externe ridica unele semne serioase de întrebare.

Prin urmare, ne-am adresat părților pentru a afla ceva și, ca de obicei, de la aeroportul „Ștefan cel Mare” abordarea a fost destul de opacă, invocându-se confidențialitatea discuțiilor. Practic, singura informație – dedusă, nu confirmată de conducerea aeroportului – era că a fost o amânare legată de o anumită modificare a capacității aeronavei cu care urmau să fie operate acele zboruri despre care Gheorghe Flutur anunțase în august că fuseseră prevăzute pentru perioada septembrie 2023 – mai 2024. Cursele Suceava – Haifa la care se referea Gheorghe Flutur urmau a fi operate cu avioane de 78 de locuri. Și fiindcă la acea dată Gheorghe Flutur a specificat că la discuții a participat, din partea companiei Universal Air, Meidan Butnaru am luat legătura cu acesta din urmă.

Întrebându-l despre cursa (charter) de la Suceava la Haifa, reprezentantul companiei Universal Air (companie cu sediul în Malta) ne-a dat prima veste interesantă: destinația nu va mai fi Haifa, ci Tel Aviv (oraș situat la circa 80 de kilometri sud de Haifa); iar asta a stârnit unele nedumeriri față de care, după mai multe întrebări pe care i le-am adresat, Meidan Butnaru a făcut câteva precizări. „În primul rând, după cum v-am zis: vom zbura de la Suceava (spre Israel – n.red.). Sunt chestii care durează mai mult și din cauza asta s-a amânat puțin. Datorită cererii mari pe care o avem din Suceava către Țara Sfântă vom veni cu o aeronavă mai mare iar procedurile de a confirma un aeroport în Tel Aviv din cauza situației care este mai specială necesită niște proceduri legate de „security” și noi la astea suntem acum și apoi vom zbura din Suceava din luna octombrie”, a spus Median Butnaru.

El nu a dat informații cu privire la data exactă din luna octombrie și a evitat discuțiile cu privire la alte aspecte sesizate din anunțul făcut de Gheorghe Flutur în data de 4 august privind „posibilitatea creșterii frecvenței zborurilor spre Israel, deschiderea de noi zboruri spre Viena, Dublin sau aeroporturi din Spania”, limitându-se la a nega vreo legătură sau demers cu privire la o cursă spre Spania.

„Ce pot să vă mai zic este că există cerere pentru Israel, e mare și vom veni cu o aeronavă mare”, a mai spus Meidan Butnaru.

”Universal Air este o companie globală de închiriere și gestionare a aviației, deținând un certificat de operator aerian (AOC) în Malta. Flota noastră este certificată de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) și are baza la Aeroportul Internațional Malta. Compania operează curse charter, curse private dar și curse de linie în bazinul mediteranean, Haifa fiind unul dintre aeroporturile de unde oferă zboruri către mai multe destinații. Flota Universal Air deține avioane tip Bombardier Dash8 Q100, Bombardier Dash8 Q400, Bombardier Learjet 45 și Bombardier Learjet 45”, se arată într-o prezentare a companiei Universal Air. (D.P.)

Vezi si

Bărbat de 47 de ani din Hârtop, dispărut de la domiciliu

Poliţia desfăşoară activităţi de căutare şi identificare a numitului a persoanei dispărute BORDEI VASILE-FLORIN, de …

One comment

  1. Zborurile din Suceava spre Israel au fost decalate pentru octombrie iar destinația va fi Tel Aviv, nu Haifa, avionul va fi autocrat iar plecarea now va fi de la aeroprt ci de la autogara.
    Asta este titlul complet.