Saturday , April 20 2024

„Zăpada mieilor” a bulversat județul și autoritățile

Ninsoarea căzută în noaptea de miercuri spre joi a produs evenimente rutiere, prăbușiri de arbori peste drumuri și căi ferate, întreruperi de furnizare a energiei electrice. Prefectura Suceava a făcut o trecere în revistă a celor mai importante evenimente provocate de căderile de zăpadă de acum o zi, în județul nostru. Cursa TAROM de la București care trebuia să aterizeze miercuri seara a fost redirecționată la Iași. De asemenea, zborul de ieri dimineață către Capitală a fost anulat. Miercuri noaptea, vizibilitatea scăzuse la Salcea la aproximativ 60 de metri . Pasagerilor celor două curse li s-au pus la dispoziție microbuze către Suceava și Iași 

 viscol sosea

Ninsorile căzute în cea mai mare parte a județului nostru, dar în special în zona de munte, tocmai când sucevenii se gândeau la apropierea sezonului cald, au produs mai multe evenimente de natură a bulversa, după caz, traficul rutier, cel feroviar, alimentarea cu energie electrică, dar și accidente produse din cauza șoferilor care ori s-au grăbit să înlocuiască, mult prea devreme, cauciucurile de iarnă cu cele de vară, ori nu au respectat condițiile de trafic.
Prefectura Suceava a monitorizat toate aceste evenimente și a transmis încă din prima parte a zilei de ieri un raport privind solicitările la numărul unic de urgență 112, începând cu ora 23.34 a zilei de miercuri, în intervalul codului galben anunțat.
Astfel, la ora anunțată a fost semnalat un TIR derapat în lateralul părții carosabile a DN 17, între localitățile Gura Humorului și Frasin, după stația SOCAR. La fața locului s-au deplasat o autospecială de la G.I. Gura Humorului și un utilaj SDN Câmpulung Moldovenesc. Nu s-a intervenit deoarece tirul a ieșit fără ajutor pe partea carosabilă, astfel deblocându-se traficul.
La ora 23.37 a fost anunțat un accident de circulație pe DN 17, în zona localității Prisaca Dornei, în care au fost implicate patru autovehicule și în urma căruia a fost blocat un sens de mers. Evenimentul a fost gestionat de IPJ Suceava, drumul fiind deblocat după circa 45 de minute.
La ora 23:43, șeful de tură din Regulatorul CFR Suceava anunță blocarea traficului feroviar în zona Valea Putnei – Pojorâta, din cauza căderii unui copac pe rețeaua de alimentare a căii ferate. A fost blocat trenul InterRegio 10654 Vatra Dornei – București, cu circa 40 de călători, în zona Valea Putnei, dar și trenul 12837 în gara Câmpulung Moldovenesc. Au intervenit lucrătorii CFR cu o drezină, traficul feroviar fiind reluat la ora 00:38.
La ora 00:44 prin 112 a fost anunțat faptul că un copac a căzut pe partea carosabilă pe DN 18, în zona localității Valea Stânii – comuna Cârlibaba, traficul fiind blocat pe ambele sensuri. Au fost blocate două autoturisme, cu trei persoane înăuntru. Circulația a fost reluată la ora 01:40, după intervenția cu un utilaj a lucrătorilor Secției de Drumuri Naționale (SDN) Câmpulung Moldovenesc. La fața locului a venit în sprijin și un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Vatra Dornei, care a intervenit pentru degajarea unui cablu de fibră optică căzut pe carosabil.
La ora 06:23 s-a anunțat că sunt copaci căzuți pe DN 18 în zona Puciosu – comuna Iacobeni, drumul care face legătura dintre Moldova și Ardeal, prin Maramureș. Au fost alertate forțele și mijloacele SDN Câmpulung Moldovenesc și ale Detașamentului de Pompieri Vatra Dornei, care, ulterior, au fost întoarse din drum, la fața locului intervenind și deblocând drumul cetățenii din zonă, cu drujbele din dotare.
Ieri dimineață, la ora 10.00, o informare transmisă Prefecturii Suceava de către E-ON arăta că a fost afectată alimentarea cu energie electrică pentru un  număr de 7 localități. Afectată total era furnizarea energiei electrice în satul Bodnăreni, comuna Iaslovăț, afectate parțial fiind satele Crucea și Chiril din comuna Crucea, precum și orașul Broșteni, cu satele  aparținătoare Cotârgași, Holda și Lungeni. La acea oră, totalul posturilor de transformare nealimentate era de 33. Ieri după-amiază a venit un comunicat nou de la E-ON, care arăta, la ora 13.00, că  alimentarea cu energie electrică este parțial afectată doar în localitatea Crucea, însumând un număr total de 37 de consumatori. La acea oră, numărul  posturilor de transformare nealimentate era de 3 și se aștepta ca până către seară și aceste deficiențe să fie rezolvate. (N.R.)
  Viscolul turbat a blocat activitatea și pe Aeroportul de la Salcea
Din cauza condițiilor meteo, cursa Tarom București – Suceava, care trebuia să aterizeze miercuri seara, la ora 22.30, pe Aeroportul sucevean, a fost redirecționată către Aeroportul Iași. Din cauza ninsorii și viscolului, vizibilitatea scăzuze, la ora la care trebuia să aterizeze avionul, la circa 60 de metri, condiții în care, după ce a survolat de mai multe ori aeroportul, comandantul aeronavei a decis să aterizeze la Iași. Astfel, miercuri noaptea, după ce au aterizat la Iași, cei 41 de pasageri aflați la bordul aeronavei au fost aduși cu microbuzele la Suceava.
Din cauza acestei situații, cursa care trebuia să plece la București ieri dimineață, la ora 5.55, a fost anulată. Echipajul cursei Tarom care a aterizat miercuri seara la Iași a încercat să revină la Suceava ieri dimineață, dar viscolul și ninsoarea nu au permis din nou aterizarea aeronavei la Salcea. In aceste condiții, 31 din cei 36 de pasageri care aveau bilete achiziționate pentru cursa Suceava-București de joi dimineață au fost transportați, tot cu microbuzele, la Iași, de unde au putut zbura către București.
Conform oficialilor Aeroportului Suceava, de la începutul acestui an este pentru a doua oară când zborurile de la sau către București au fost redirecționate sau anulate din cauza condițiilor meteo nefavorabile de la Salcea.
Trebuie menționat faptul că decizia de a ateriza sau de a decola în condiții dificile aparține în totalitate companiilor și echipajului aeronavelor, care acționează în astfel de situații strict conform unor reglementări interne.
Pe de altă parte, conform oficialilor Aeroportului sucevean, în cursul lunii iunie vor fi finalizate lucrările la mult-așteptatul sistem de navigație tip ILS. Sistemul, extrem de necesar pentru buna desfășurare a activității, ar fi trebuit instalat de către ROMATSA și predat Aeroportului de la Salcea de ceva vreme. Tot felul de blocaje apărute în cadrul companiei ROMATSA au făcut însă ca toate termenele de predare asumate inițial de compania respectivă să fie depășite. In această perioadă, specialiștii ROMATSA lucrează însă la instalarea și calibrarea sistemului de navigație și, conform conducerii aeroportului, ILS-ul va fi operațional în cursul lunii iunie. (T.A.)

Vezi si

Autoutilitară încărcată cu lemn fără acte, descoperită ca fiind sub sechestru cu ajutorul aplicației ”E-dac”

Folosind  aplicația E-Dac, polițiștii suceveni au reușit sâmbătă dimineață identificarea și imobilizarea un autoturism ce …