Saturday , April 20 2024

Zăpada a pus stăpânire pe judeţul Suceava

UPDATE: Restricţiile de circulaţie pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone impuse, duminică, pe DN 17A Câmpulung Moldovenesc-Marginea, au fost ridicate, iar echipe E.On continuă intervenţiile pentru reluarea alimentării cu energie electrică în cele 32 de localităţi din judeţ afectate. 

ninsoare [800x600]

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat, luni, că au fost ridicate toate restricţiile privind circulaţia rutieră din judeţ.

El a spus că în jurul orei 8.00 a fost reluat şi traficul feroviar între Gura Humorului şi Suceava, care fusese afectat din cauza căderii unui copac pe linia de înaltă tensiune a căii ferate, iar două trenuri au fost oprite, unul înainte de municipiul Suceava, iar altul în zona Păltinoasa.

Prefectul a mai declarat că la ora actuală echipe E.On intervin pentru remedierea avariilor şi reluarea furnizării energiei electrice în 32 de localităţi din judeţ afectate de căderile de zăpadă şi de viscol.

Potrivit lui Harasim, în comuna Horodnic de Sus, elevii de la o şcoală şi o grădiniţă au fost trimişi acasă din cauză că în lipsa energiei electrice centrala termică a unităţii şcolare nu putea fi pornită.

Prefectul a mai spus că singurele probleme care se mai pot înregistra în perioada următoare pot fi provocate de ruperile de copaci din cauza greutăţii zăpezii.

Din cauza zăpezii căzute pe carosabil, traficul rutier pentru autovehiculele de peste 7,5 tone a fost restricţionat pe DN 17A, între Câmpulung Moldovenesc şi Marginea, Poliţiştii rutieri atrag atenţia şoferilor că legea îi obligă să-şi echipeze maşinile cu cauciucuri de iarnă şi înainte de 1 noiembrie, dacă condiţiile meteo impun acest lucru.  ”La nivelul judeţului sunt deja mobilizate 30 utilaje, cu 1.550 tone material antiderapant, plus două autoşenilate şi cinci freze de zăpadă”, a declarat preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor . De asemenea, traficul feroviar sprea Ardeal era aseară întrerupt şi mai multe localităţi din judeţ nu avea energie electrică  

 
Judeţul Suceava este sub cod portocaliu de ninsori de ieri de la ora 13.00 şi până astăzi la ora 10.00. În această perioadă sunt prognozate precipitaţii mixte, iar în zonele montane în special sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cantităţile depăşind 20 – 30 litri/metru pătrat. Vântul va avea intensificări în special în zona de munte, iar procesul de răcire a vremii va fi accentuat. Din cauza zăpezii depuse pe carosabil, circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu greu, începând de ieri, mai ales în zona de munte a judeţului. Poliţiştii au impus restricţii de circulaţie pe DN 17A, sectorul Câmpulung Moldovenesc – Marginea, pentru autovehicule cu o masă mai mare de 7,5 tone. Atât la Sadova, cât şi în localitata Marginea, poliţiştii nu permiteau autovehiculelor neechipate cu anvelope de iarnă să circule pe DN17A.
Pe DN17, în Pasul Mestecăniş, stratul de zăpadă măsura aseară între unu şi trei centimetri. Secţiile de drumuri naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc au intervit pentru îndepărtarea stratului de zăpadă de pe carosabil.
”La nivelul judeţului sunt deja mobilizate 30 utilaje, cu 1.550 tone material antiderapant, plus două autoşenilate şi cinci freze de zăpadă”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor. Acesta a completat precizând că doar 10% din maşinile mari care circulau ieri pe drumurile judeţului erau echipate cu cauciucuri de iarnă. El a menţionat că pe DN 17, în Pasul Mestecăniş, dar şi pe DN 18, între Cârlibaba şi Borşa, se circulă îngreunat, în condiţii de iarnă, din cauza zăpezii.
Legea stipulează obligativitatea de a echipa autovehicolele pentru iarnă începând cu 1 noiembrie sau atunci când condiţiile meteo sunt defavorabile.
Poliţiştii rutieri au acţionat pentru fluidizarea traficului, dar şi pentru depistarea celor care nu respectă normele rutiere privind circulaţia pe drumurile publice, dar şi echiparea regulamentară a vehiculelor. Legislaţia rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă, indiferent de perioada anului în care se produc fenomenele meteo care impun acest lucru. In aceste condiţii, având în vedere şi avertizarea cod portocaliu de zăpadă şi vânt transmisă pentru perioada 11 – 12 octombrie 2015, poliţiştii recomandă, în special şoferilor care se deplasează spre zona muntoasă a judeţului să îşi echipeze vehiculele corespunzător circulaţiei în condiţii de iarnă. Poliţiştii atrag atenţia participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.
Totodată, sunt înregistrate probleme pe calea ferată după ce, din cauza zăpezii, câţiva copaci şi crengi au căzut peste liniile de înalta tensiune. Astfel, la Todireşti este oprit în gară personalul Suceava – Cacica, iar o drezină era plecată aseară din Suceava pentru a îndepărta copacii căzuţi. În tren, se aflau patru persoane care au fost transportate cu un microbuz la domiciliu.
Potrivit lui Nechifor, la Prisaca Dornei o salcie a căzut pe linia de înalta tensiune fără să fie blocat traficul, iar calea ferată dintre Transilvania şi Suceava era blocată aseară, trenul Ilva Mică- Suceava fiind oprit.
Nechifor a menţionat că nu a fost confirmată cauza opririi, dar cel mai probabil aceasta a fost provocată de crengi căzute între localităţile Grădiniţa şi Larion.
Alimentarea cu energie electrică s-a întrerupt în Vatra Moldoviţei, iar E.On intervinea pentru remedierea defecţiunii, a spus Nechifor, care a menţionat că au mai fost avarii la reţeaua electrică în zona Câmpulung Moldovenesc, dar au fost remediate.
Meteorologii au instituit cod portocaliu de ninsori şi viscol în judeţele Suceava şi Neamţ, iar Capitala şi alte 35 de judeţe vor fi sub cod galben de ploi, până luni seară. (C.Z.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …