Friday , March 29 2024

Workshop pe tema piciorului diabetic la Spitalul Județean

La eveniment au participat medici din Germania, Turcia, Grecia, dar și de la clinici de renume din țară. Gazda evenimentului a fost doctorul Mihai Crețeanu jr., medic specialist radiolog la Spitalul Județean Suceava

 Mihai Creteanu Jr

Societatea de Neuropatie Diabetică, în colaborare cu Asociația de Podiatrie, a organizat ieri, la Spitalul Județean Suceava, al IV-lea workshop & hands-on din România pe tema tratamentului minim invaziv în cazul piciorului diabetic. Cele două organizații continuă, prin această inițiativă, să atragă atenția asupra complicațiilor diabetului zaharat și a riscurilor implicate de piciorul diabetic. Prin intermediul workshopului de la Suceava, participanții au aprofundat cunoașterea metodelor de tratament minim invaziv în rândul participanților, folosind proceduri de radiologie intervențională în boala arterială periferică la persoanele cu diabet. Persoanele care suferă de diabet zaharat dezvoltă frecvent probleme ale membrelor inferioare, provocate de leziunile vaselor de sânge și de cele ale nervilor. Acestea au consecințe grave precum ulcerațiile, infecțiile și, dacă nu sunt abordate medical în timp util și evoluează, se poate ajunge chiar la amputații. Prevenția și depistarea precoce a complicațiilor asociate diabetului pot să scadă considerabil șansele apariției unor urmări devastatoare. Suceava a devenit astfel un oraș pilot în ceea ce privește situația piciorului diabetic în România, în unitatea spitalicească suceveană existând o echipă multidisciplinară pentru managementul persoanei cu diabet. De altfel, tratamentul minim invaziv a devenit accesibil la Suceava începând cu anul 2012, iar rezultatele obținute în ultimii ani au determinat reducerea cu 50% a amputațiilor la nivelul Spitalului Județean Suceava. Acest eveniment, care s-a derulat sub denumirea “ Workshop & Hands-On și tratamentul minim invaziv în ischemia critică la piciorul diabetic”, a adus alături medici din Germania, Turcia, Grecia, cât și de la clinici de renume din țară. Printre participanți s-a aflat și medicul Konstantinos Katsonos de la Universitatea din Patras, departamentul de Radiologie, Horațiu Coman, chirurg vascular la „Martin Luther„ Krankenhaus Bochum, Germania, Mehmet KorayAkkan de la Universitatea din Ankara și nu în ultimul rând conferențiarul Florin Radu Popa de la Spitalul de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași. „Secția de Diabet din cadrul Spitalului de Urgență Suceava, partener al evenimentului, are în componență o echipă capabilă de o abordare multidisciplinară, dedicată îngrijirii picioarelor persoanelor cu diabet, care este compusă din diabetolog, neurolog, nefrolog, chirurg vascular, chirurg generalist, ortoped, podiatru, radiolog intervențio­nist și asistenți medicali educatori”, au declarat organizatorii acestui eveniment.

Rezultatele clare ale tratamentului minim invaziv au determinat reducerea cu până la 50% a amputațiilor la nivelul Spitalului de Urgență Județean Suceava, creând premisele unui astfel de eveniment, la care sunt invitați participanți din țară și străinătate, personalități medicale, profesori și doctori care formează echipa multidisciplinară de tratament al piciorului diabetic. Pe durata seminarului au fost prezentate și tratate cazuri ale pacienților cu această afecțiune.

Gazda evenimentului a fost doctorul Mihai Crețeanu jr. (foto), medic specialist radiolog în cadrul Spitalului Județean Suceava, membru al mai multor organizații de renume în domeniul medical, precum Societatea Europeană de Cardiologie și Radiologie Intervențională, Societatea de Radiologie a Americii de Nord, Societatea Europeană de Radiologie Cardiovasculară și Intervențională, Societatea Română de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională și Societatea Română de Radiologie și Imagistică ­Me­dicală. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …