Wednesday , October 5 2022

Viziuni minoritare – eveniment cultural artistic, astăzi, la Suceava

Municipiul Suceava va fi sâmbătă, 17 octombrie 2015, între orele 16:00-20:00, gazda unui eveniment cultural-artistic de excepţie. Timp de 4 ore, sucevenii pot participa la vernisajul expoziţiei de pictură intitulată “Istoria minorităţilor, pot urmări un spectacol de teatru outdoor jucat în premieră la Suceava şi pot viziona concertul de jazz cu Harry Tavitian, cel mai important jazzman contemporan al României.Poster_A2_Suceava [800x600]

Sugestiv intitulat “Viziuni minoritare”, evenimentul este organizat de Primăria municipiului Iaşi, Primăria municipiului Suceava, Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava şi Uniunea Armenilor din Romania.

Istoria minorităţilor”, expoziţie de pictură

Sâmbătă, 17 octombrie, la “Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene”, la orele 16.00 este programat vernisajul expoziţiei de artă “Istoria minorităţilor”, ce are ca temă de creaţie viaţa, locurile şi obiceiurile comunităţilor etnice din zona Moldovei. Expoziţia este organizată de Uniunea Artiştilor Plastici – Filialele Iaşi şi Suceava şi va rămâne pe simeze timp de 7 zile. Celor 22 de lucrări semnate de artişti plastici ieşeni, realizate în tabăra de creaţie de la Complexul de Agrement Ciric din Iaşi, li se vor adăuga alte 8-9 lucrări ce aparţin pictorilor suceveni. Printre expozanţi se vor regăsi “maestrul” picturii ieşene Constantin Tofan, Felix Aftene, Manuel Mănăstireanu dar şi pictorul de etnie romă Alexandru Stoica. Artiştii plastici implicaţi au conceput propria variantă a diversităţii etnice, îndepărtându-se voit de reprezentăriile stereotip pentru a lăsa libertate privitorului în asocierea conţinutului cu propriile convingeri. Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Maria Bilaşevschi şi de către pictorul Constantin Tofan.

“Fereastră”, spectacol de teatru care îndeamnă la toleranţă

Suferinţa, durerea sau bucuria omului rom sunt identice cu ale fiecărui pământean, diferenţele de percepţie între oameni fiind date doar de preconcepţii, în parte eronate. Acest lucru încearcă să demonstreze actorul teatrului naţional Doru Aftanasiu care, într-un monolog emoţionant ajunge, prin cuvinte şi chiar lacrimi, la sufletul celui căruia i se adresează.

Pledoaria pentru inter-culturalitate şi nediscriminarea romilor este miezul spectacolului de teatru outdoor “Fereastra”, care va fi jucat în premieră vineri, 17 octombrie, de la orele 17.00, pe esplanada din faţa Casei de Cultură Suceava sau, în caz de vreme nevarorabilă, în sala Auditorium “Joseph Schmidt” a Universităţii “Stefan cel Mare”. “Fereastra” este un spectacol de actorie şi animaţie, cu muzică life şi coregrafii ţigăneşti. Regizorul spectacolului este Ciprian Huţanu, cel care a scris şi textul piesei.

“Rezonanţe armeneşti în jazz” cu Harry Tavitian

Sâmbătă, de la orele 18.30, pianistul Harry Tavitian vă invită la o seară memorabilă de jazz. Prezent la Suceava şi la începutul acestui an, Tavitian a concertat cu sala plină la Auditorium “Joseph Schmidt” a Universităţii “Stefan ce Mare” din Suceava. Si atunci ca şi acum intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Considerat de presa americană drept cel mai valoros jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.

Evenimentul cultural artistic de la Suceava face parte din proiectul “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, derulat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociatia “Pro Roma” şi este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Vezi si

TIR din Suceava, încărcat cu 24 de tone de vechituri și gunoaie din Suedia, oprit la intrarea în țară

Marți, 04 octombrie a.c., în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, …