Monday , October 3 2022

Viorel Juravle, stăpânul arieratelor din Suceava

De la opt primării, pe care patronul Test Prima le-a acţionat în instanţă, firma lui Juravle are de recuperat peste 15 miliarde de lei vechi u cele mai împovărate sunt comunele Brodina, Cajvana şi Păltinoasa u primarii localităţilor, acţionaţi în instanţă de Test Prima se grăbesc să achite debitele, unii dintre ei mizând pe banii veniţi de la buget pentru plata arieratelor, alţii căutând fonduri proprii u datoriile provin în special din anii 2007 – 2009, când s-au angajat lucrări de investiţii pe care Test Prima le câştiga pe bandă rulantă ori au fost efectuate lucrări de intervenţii după catastrofe naturale u Viorel Juravle a avut răbdare cu facturile până anul trecut, când a deschis peste 15 procese având ca obiect pretenţii financiare de la unităţile administrativ teritoriale 

Patronul de la Test Prima, Viorel Juravle a avut răbdare ceva timp până să decidă să deschidă dosare de executare a primăriilor din judeţul Suceava cu care a semnat contracte de execuţie pentru felurile lucrări de investiţii sau de intervenţie (în cazul unor catastrofe naturale, de exemplu, n.r.). Fiind pe un val bun, cu priză bună la conducerile Consiliului Judeţean de la acea vreme şi îngăduitori la restituirea sumelor pentru lucrările prestate, Viorel Juravle şi firma sa, Test Prima, erau văzuţi ca o binecuvântare, atunci când câştigau o licitaţie electronică, pentru felurite investiţii pe care primăriile şi consiliile locale le promovau. Bucuria iniţierii de noi investiţii în comunitate nu a ţinut prea mult însă pentru edilii locali. După ceva timp de aşteptare, Test Prima i-a dat în judecată, cerând achitarea facturilor eliberate, asumate dar neplătite. Abia atunci s-a ajuns la nivelul celor din administraţiile publice locale să se conştientizeze faptul că banii ceruţi de firma lui Viorel Juravle trebuie plătiţi, mai ales că acesta a venit blindat cu hotărâri judecătoreşti în acest sens. Fără a se pune în discuţie faptul că aceste hotărâri, favorabile firmei Test Prima au fost dispuse pe baza bunelor relaţii pe care cei de la firma de construcţii suceveană le-a avut cu instanţele ori pe buna apărare de care aceasta a beneficiat, cert este că, pe măsură ce sentinţele de executare silită se aglomerau, primarii localităţilor datoare au tot încercat, după caz, să ducă procesele până la ultima instanţă ori să pice la învoială cu Viorel Juravle, să obţină o păsuire. ~n majoritatea cazurilor, primarii care au venit cu căciula în mână la patronul de la Test Prima, au obţinut această păsuire, de aceea, majoritatea celor care acum câtăva vreme îl blestemau, acum îl vorbesc numai de bine. ~n sinea lor însă, o bună parte ar dori să termine odată pentru totdeauna relaţiile de afaceri cu Viorel Juravle, s-au rugat şi unora dintre ei li s-a îndeplinit dorinţa la recenta şedinţă de Consiliu Judeţean să primească suficienţi bani pentru a plăti datoriile la Test Prima, ceilalţi creditori, vorba bancului, trebuind să mai aştepte. Alţi primari se chinuie să scoată bani din piatră seacă, temându-se ca nu cumva să se ajungă la executarea lor ca persoane fizice.
Primari supăraţi, primari indiferenţi, primari umili în faţa firmei Test Prima
Pe rolul instanţelor sucevene mai sunt până în zece dosare în care SC Test Prima SRL, prin patronul Viorel Juravle a chemat în instanţă unităţi administrativ – teritoriale din judeţul nostru, pentru recuperarea unei sume totale de 15,7 miliarde de lei vechi.
Primăria Brodina, în baza unei facturi din 2010, dar care vizează lucrări efectuate cu prilejul calamităţilor din 2008, are de achitat către Test Prima suma de 4,48 miliarde de lei, dosarul fiind pe rol la Judecătoria Suceava. Comuna {erbăuţi are de asemenea de plătit o sumă importantă, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 18 aprilie 2013. Primăria comunei Dumbrăveni s-a înţeles cu Test Prima, către care avea de achitat în total 600 de milioane de lei vechi. Au mai rămas de plată, conform primarului Ioan Pavăl, cam 200 de milioane de lei vechi care vor fi plătiţi cât mai repede cu putinţă. Totuşi, dosarul îşi urmează cursul, următorul termen fiind stabilit la Judecătoria Suceava pentru data de 12 aprilie 2013. Comuna Poieni Solca a rămas în arhiva instanţei sucevene cu dosarul pe rol deşi primarul localităţii, Simion Jucan, spune că datoria, de circa 300 de milioane de lei vechi, a fost deja achitată. “I-am plătit banii, dar ei au mers înainte cu procesul. Banii sunt plătiţi de un an şi jumătate”, a explicat primarul Jucan. Această sumă reprezintă contravaloarea a două tuburi de beton care au fost aduse de Test Prima la inundaţiile din 2007, folosite iniţial pentru construcţia unui pod provizoriu şi care au fost reutilizate ulterior la un alt pod din localitate. Intr-un alt dosar, primăria oraşului Cajvana este obligată la plata sumei de 3,64 miliarde de lei vechi, plus penalităţi de 0,05% pe fiecare zi de întârziere până la plata efectivă a debitului. Primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu a declarat că a plătit chiar în aceste zile banii ceruţi de Test Prima, rezultaţi dintr-o investiţie într-un parc din localitate şi speră ca procesul să se stingă foarte repede, pentru ca atât el cât şi consilierii locali, dar şi întreaga comunitate din Cajvana să poată respira uşuraţi pentru că au scăpat de o belea.
Curtea de Apel Suceava a obligat, prin sentinţă irevocabilă Primăria Fântâna Mare, să plătească firmei Test Prima suma de 403 milioane de lei vechi, cu titlul contravaloare lucrări efectuate şi neachitate. Primarul comunei, Vasile Mucileniţa a explicat că această sumă este mică, faţă de ceea ce a avut de plătit înainte, pentru o investiţie vizând construcţia de poduri şi podeţe peste râul {omuz pe baza OG 7/2006. S-au făcut lucrări, dar banii de la Guvern nu au mai fost viraţi, s-a plătit ceva anul trecut, dar nu în totalitate rămânând această restanţă pentru care firma constructoare a decis să acţioneze Primăria în judecată. Oricum, lucrările cuprinse în proiectul de investiţii nu sunt realizate decât în proporţie de 80%.
Primarul Gheorghe Luţa al comunei Dorneşti are la rândul său dosar cu Viorel Juravlea de la Test Prima. Motivul – neachitarea unor lucrări efectuate la un drum betonat din localitate. Următorul termen în acest dosar, aflat pe rolul Curţii de Apel Suceava este pe data de 5 aprilie 2013. Primarul Luţa a declarat că a discutat cu Viorel Juravlea. “Mi-a spus că a dat debitul în instanţă doar aşa, ca o formalitate, nu m-a strâns de gât. Oricum, din bugetul local pentru plata acestei sume, care ar fi trebuit să vină pe proiectul 322, pentru calamităţi”, a explicat primarul comunei Dorneşti.
Paradoxul de la Păltinoasa – Curtea de Conturi spune că Primăria a plătit nejustificat patru miliarde către Test Prima, instanţa spune că Primăria trebuie să plătească patru miliarde către firmă
Un caz mai special, despre care am mai scris în ziarul Obiectiv, îl constituie situaţia de la Păltinoasa. Acolo, Curtea de Conturi a stabilit încă din anul 2011, nereguli importante în relaţiile dintre primăria localităţii şi firma Test Prima.
Raportul Curţii de Conturi a arătat că unitatea administrativ teritorială – comuna Păltinoasa a efectuat plăţi în sumă de 437 mii lei (4,37 miliarde de lei vechi), pentru lucrări neexecutate cuprinse în situaţiile de lucrări prezentate spre decontare la obiectivul “Reabilitare şcoala cu clasele I-VIII Păltinoasa”.
Tribunalul Suceava a dat ulterior o soluţie surprinzătoare, în totală contradicţie cu cele constatate de Curtea de Conturi. A stabilit, mai precis, că Primăria comunei Păltinoasa, prin primar, este obligată să plătească reclamantei SC Test Prima SRL Suceava “suma de 425.696,61 lei (4,25 miliarde de lei vechi, n.r.), rezultată din executarea contractului de achiziţie publică nr. 9790/22.11.2007 privind reabilitarea aceleiaşi clădiri. La o primă ochire, Primăria Păltinoasa, împreună cu primarul PDL Dumitru Carpiuc, are de plătit şi într-o parte şi în alta. Statul român, prin Curtea de Conturi, îl acuză că a dat nejustificat peste patru miliarde firmei Test Prima pentru lucrări nerealizate, pe când Test Prima are document de la instanţă că are de primit o sumă de aceeaşi valoare de la aceeaşi primărie pentru lucrări executate şi neplătite. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Sunați la 112 dacă ați văzut acest bărbat!

Poliţia desfăşoară activităţi de căutare şi identificare a persoanei dispărute POPESCU CEZAR VASILE, de 41 …