Friday , December 9 2022

Vinovaţii de tragedia de la pensiunea Aristocrat au fost trimişi în judecată

aristocrat [800x600]

Patronul Gheorghe Filipciuc, administratorul firmei care a montat instalaţia de încălzire a pensiunii, precum şi alte şapte persoane au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă, neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, fals intelectual şi mărturie mincinoasă. Aceştia se fac responsabili de faptul că un bărbat de 45 de ani a murit intoxicat cu monoxid de carbon în una dintre camerele pensiunii 
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimi-terea în judecată a inculpaţilor SC MER – DUM SRL, SC SANITERM SRL, Gheorghe Filipciuc, Dumitru Paul Pădurariu şi Codrin Costinel Slavu, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, Gheorghe Filpciuc pentru ucidere din culpă şi neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, Ionel Luchian pentru ucidere din culpă şi fals intelectual, Bogdan Mamciuc, Mihai Bejenar, Vasile Galan şi Ioan Ilie, pentru fals intelectual, în timp ce Mihail Moroşan a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă.
Amintim că, la începutul lunii februarie 2010, un bărbat a murit, iar alte 16 persoane au ajuns la spital după o noapte petrecută la pensiunea „Casa Aristocrat”, de la ieşire din Suceava spre Scheia. In dimineaţa zilei de 4 februarie 2010, mai multe persoane cazate la această pensiune au început să acuze dureri de cap şi stări de greaţă. Administratorul pensiunii, Gheorghe Filipciuc, a chemat reprezentanţii firmei care a instalat centrala termică şi instalaţia de încălzire pentru a face verificări. Toate camerele au început să fie ve-rificate, însă la camera 106 nu răspundea nimeni. Unul dintre angajaţi a deschis uşa cu o cheie de rezevă, iar în interior a fost găsit un bărbat care era întins pe pat fără suflare. Daniel Ciupercă pe numele său, de 45 de ani, din Focşani, era venit la Suceava în interes de serviciu. Din cei 23 de clienţi cazaţi la „Casa Aristocrat”, 16 – printre care şi doi copii de 4, respectiv 8 ani, au ajuns la Spitalul Judeţean Suceava, însă nici una dintre victime nu era într-o stare foarte gravă.
După ce Institutul de Medicină Legală Mina Minovici Bucureşti a finalizat analizele care confirma faptul că Daniel Ciupercă a murit în noaptea de 3 spre 4 februarie 2010, într-una din camerele pensiunii Aristocrat intoxicat cu monoxid de carbon provenit din centrala termica a clădirii, iar nicidecum în urma unor probleme cardiace. Potrivit anchetatorilor, vinovaţi sunt cei care au montat instalaţia de încălzire, dar şi patronul Gheorghe Filpciuc, pentru că a dispus efectuarea de modificări neautorizate la această instalaţie.
Fost ofiţer de poliţie la IPJ Vrancea, Daniel Ciupercă lucra ca reprezentant de vânzări la o companie de piese auto din Sibiu, iar la Suceava se afla în interes de serviciu. Imediat după descoperirea cadavrului acestuia în camera pensiunii Aristocrat, s-a afirmat de către anchetatori că barbatul ar fi murit din cauza unui infarct, pentru că pe noptieră au fost găsite medicamente indicate pentru afecţiuni cardiace iar alături de pat avea mai multe sticle de bere.
O serie de constatări anterioare ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), arată că încă din start, construirea localului Aristocrat s-a făcut fără respectarea legii. ISU a monitorizat construcţia localului Aristocrat încă din temelii, mai ales că acesta s-a ridicat pe cenuşa defunctei pensiuni Dolce Vita, care a fost distrusă de flăcări în 2008. Reprezentanţii ISU Suceava au explicat atunci că Gheorghe Filipciuc, patronul hotelului Zamca, cel care a cumpărat terenul şi ce a mai rămas din pensiunea Dolce Vita, după incendiere, a solicitat şi a obţinut de la ISU Suceava un aviz PSI, în baza unei autorizaţii de construire pentru spaţii de birouri şi depozit. In vara anului 2009, pompierii suceveni şi-au dat seama că Filipciuc inteţionează să construiască altceva în respectiva locaţie – un restaurant şi o pensiune, astfel încât acesta a fost sancţionat, înainte de deschiderea “Casei Aristocrat”, cu o amendă de 5.000 de lei. Filipciuc a plătit amenda şi a mers mai departe cu proiectul propriu.
Dosarul cauzei a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Suceava. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Flutur: Sper ca în 2023 să putem trimite la finanțare tronsonul dintre Pașcani și Suceava al A7. Avem nevoie de această autostradă ca de aer

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mers, joi, personal în zona unde urmează a …