Friday , April 19 2024

Vineri au fost prezentate, la Prefectură, bilanţurile anuale ale Comitetului şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

bilant isu [1600x1200]


Ieri, la Palatul Administrativ al Sucevei, a avut loc şedinţa de bilanţ al activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2014, condusă de prefectul Florin Sinescu în calitate de preşedinte al CJSU şi la care au luat cuvântul vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu şi comandatul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava, general Ion Burlui. Sedinţa s-a desfăşurat într-un cadru solemn, în sala „Stefan cel Mare”, la prezidiu fiind şi subprefectul Atanasă Nistor, iar în sală fiind numeroşi primari, şefi de instituţii sau societăţi publice, precum şi cadre ale ISU. Au fost expuse, mai întâi de prefect, o serie de probleme legate de CJSU, după care Ion Burlui a prezentat o situaţie axată pe ISU. Spre final, prefectul a luat din nou cuvântul făcând trimitere mai mult spre harta riscurilor de situaţii de urgenţă pe care a prezentat-o celor de faţă la şpedinţa de bilanţ.
Una din probemele prezentate la bilanţul CJSU este aceea că nu toţi membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă îşi cunosc atribuţiile ce le revin pentru rezolvarea unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc. Nivelul de cunoştinţe de specialitate în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor al majorităţii şefilor serviciilor voluntare este scăzut, iar acest fapt determină o slabă pregătire teoretică şi practică a subordonaţilor lor. Asta în condiţiile în care, la nivel de judeţ Suceava, caracteristica este alocarea insuficientă de resurse financiare pentru susţinerea serviciilor vo-luntare pentru situaţii de urgenţă. De altfel, primarul de la Todireşti, Vasile Avram, a anunţat în plen că din cauza fondurilor puţine pe care le-a primit nu va avea bani cu ce să mai susţină serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate. Prefectul i-a răspuns, pe un ton calm, că se va purta o corespondenţă în ideea găsirii unor soluţii.
In ce priveşte priorităţile pentru 2015, prefectul a precizat: înfiinţarea de module SMURD la Broşteni şi la Dolhasca, aceste localităţi şi cele din jurul lor fiind slab acoperite în caz de urgenţe, la Broşteni fiind numeroase situaţii când au intervenit mai repede cei din judeţul Neamţ, decât autorităţile din Suceava. Tot în atenţia CJSU se află şi localităţile Poiana Stampei şi Drăguşeni, a mai precizat prefectul de Suceava, arătând că şi acolo sunt necesare îmbunătăţiri pe partea de situaţii de urgenţă. Cât priveşte bilanţul ISU Suceava, concluziile ar fi că anul 2014 a fost unul destul de greu, cu probleme legate de incendii, mai ales pe final şi s-a menţinut trendul din ultimii ani, de creştere a numărului de intervenţii, peste 40% faţă de 2013. La partea de dotări s-au făcut progrese notabile, îndeosebi prin proiecte cu finanţare europeană, deşi starea generală a parcului auto şi a mijloacelor de intervenţie mai necesită îmbunătăţiri considerabile. Din 7.182 de intervenţii ale ISU în 2014, 6.989 au fost situaţii de urgenţă din care 4.283, au fost cazuri medicale asistate de SMURD, în timp ce 663 au fost incendii. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

One comment

  1. ISU -premiat la activități cu gradinițele de copiii.