Thursday , June 13 2024

Programul „Vinerea Verde” va putea fi extins în anii următori în fiecare zi de vineri

„Programul «Vinerea Verde» va fi implementat în fiecare săptămână, în ziua de vineri, după ce municipalitatea va construi parcul fotovoltaic”. Anunțul despre programul care acum oferă gratuitate la transportul public local din Suceava doar în prima zi de vineri din fiecare lună a fost făcut miercuri, 29 mai, de viceprimarul Lucian Harșovschi.

El a explicat în conferința de presă organizată la un șantier unde se realiză un obiectiv de investiții promis de Primărie că în privința parcului fotovoltaic se lucrează deja „iar în luna martie a acestui an am primit notificare privind acceptarea la finanțare pentru prima etapă a proiectului”. Potrivit celor explicate de viceprimar în aceeași conferință de presă, parcul va distribui energie electrică către toate unitățile de învățământ din municipiul Suceava și către autobază, acesta fiind motivul pentru el vrea ca Vinerea Verde să fie implementată în fiecare zi de vineri din lună.

secretarasite

Investiția în Parcul Fotovoltaic-Etapa I este finanțată de Ministerul Energiei valoarea fiind de 12,121 milioane de euro cu TVA inclus. Puterea instalată la celula (compartimentul) 1 va fi de 6,002 MW. „În data de 24 mai s-a depus la DELGAZ GRID SA documentația pentru studiul de soluție și studiul de impact în vederea avizării CTE (consiliul tehnico-economic – n.red)”, a spus viceprimarul.

Practic, până la implementarea particului fotovoltaic, Vinerea Verde continuă, iar toți sucevenii, și nu numai, vor beneficia de gratuitate la transportul public local în fiecare primă zi de vineri din fiecare lună.

De asemenea, Lucaina Harșovschi a adus câteva detalii cu referire la Programul „Vinerea Verde” și impactul avut asupra transportului public local. Potrivit situației prezentate de Lucian Harșovschi, de la implementarea la Suceava a programului „Vinerea Verde” (7 aprilie 2023) și până în 3 mai 2024 au circulat gratuit cu mijloacele de transport local 551.190 de persoane. „De când am implementat proiectul și până astăzi, 551.190 de călători au circulat gratuit în Vinerea Verde cu mijlocul de transport local. Dacă comparăm cu o altă zi de vineri din lună, în aceeași perioadă, numărul de călători a fost de 539.291, mai mic, ceea ce înseamnă că proiectul încurajează oamenii să lase mașinile acasă și să folosească mijlocul de transport în comun, pentru un mediu înconjurător mai sănătos, precum și pentru fluidizarea traficului”, a spus Lucian Harșovschi. (D.P.)

 

Vezi si

LUNGU: Harșovschi spunea că nu împarte victoria cu nimeni. Nici înfrângerea să n-o împartă cu nimeni. Din cauza lui s-a pierdut și Consiliul Județean (VIDEO)

”Festivalul democrației” s-a încheiat, trecem la treabă. Așa a început conferința de presă de miercuri …