Friday , May 20 2022

Trei contrabandiști, arestați după ce, din martie până acum, au trecut prin șvaițerul de la Vama Siret peste cinci tone de chihlimbar

Pe 11 noiembrie, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare și ai BCCO Suceava – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui inculpat, în timp ce deținea cantitatea de 75 de kilograme de chihlimbar brut, provenit din contrabandă. În aceeași zi, au fost efectuate patru percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov și Suceava, în urma cărora au fost descoperite aproximativ 584 de kilograme de pietre semiprețioase. După ce erau introduse în țară, pietrele semiprețioase erau expediate în colete de 25-30kg către Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia. 

Trei persoane au fost arestate preventiv într-un dosar în care sunt acuzate că ar fi introdus ilegal chihlimbar din Ucraina în România. Potrivit unui comunicat transmis de DIICOT ieri, procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a trei persoane, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă.

Procurorii au reținut că, în cursul lunii martie, cei trei ar fi constituit, pe teritoriul României, un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, respectiv introducerea ilegală din Ucraina în România, prin sustragerea de la controlul vamal, prin punctul de trecere a frontierei Siret, de pietre semiprețioase (chihlimbar).

”După introducerea în țară, marfa era depozitată de către liderul grupării, care, ulterior, o transporta și preda, în vederea expedierii, prin intermediul societăților de curierat și transport internațional, către destinatari din Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia, sub forma unor colete poștale, cu greutăți cuprinse între 25 și 30 de kilograme, declarându-se, în mod nereal, că acestea ar conține diferite bunuri”, se precizează în comunicat.

Astfel, spun anchetatorii, în perioada martie – noiembrie, în baza aceleiași rezoluții infracționale, membrii grupării ar fi introdus, în mod ilegal, pe teritoriul României, cantitatea totală de 5.151,56 de kilograme de chihlimbar.

“La data de 11 noiembrie, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare și ai BCCO Suceava – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui inculpat, în timp ce deținea cantitatea de 75 de kilograme de chihlimbar brut, provenit din contrabandă”, menționează DIICOT.

La aceeași dată, arată sursa citată, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de patru percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov și Suceava, în urma cărora au fost descoperite aproximativ 584 de kilograme de pietre semiprețioase.

De asemenea, în cauză a fost aplicată măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de 2.000 de euro și 600 de lei (identificate în numerar), fiind ridicate, totodată, în vederea continuării cercetărilor, mai multe înscrisuri, telefoane mobile și un laptop.

DIICOT informează că, la data de 13 noiembrie, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor trei, pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Vezi si

Șase sesiuni suplimentare de examinare pe traseu a candidaților pentru permis auto

În vederea reducerii decalajului existent între momentul susținerii probei teoretice, respectiv a celei practice pentru …