Saturday , April 20 2024

VIDEO. Rectorul Valentin Popa: ”Studenții străini reprezintă astăzi aproape 15% din populația școlară a USV”

În cadrul discursului de la debutul anului universitar 2020-2021, înregistrat în format video și transmis studenților, personalului și comunității locale, rectorul USV a urat bun venit celor peste 4.150 de noi studenți la licență, masterat, doctorat și conversie profesională. Valentin Popa a transmis că a demarat procedura în vederea negocierii achiziționării de noi spații cu destinația de cămine studențești, astfel încât, în maximum 2 ani, USV să poată asigura cel puțin 600 noi locuri de cazare și că în viitorul apropiat vor fi lansate noi programe de studiu, și anume Tehnică dentară, Biologie, Biochimie, Drept european și internațional, Pedagogia învățământului antepreșcolar și preșcolar, Drept – Învățământ la distanță, dar și noi programe de masterat: Nutriție și recuperare medicală, Securitate cibernetică, Comunicare, media și industrii creative, Globalizare și diplomație europeană.

Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a marcat debutul anului universitar 2020-2021, așa cum a făcut-o în fiecare an, cu un discurs al rectorului, adresat atât studenților, mai ales bobocilor, cât și personalului universitar, dar și comunității sucevene. Noutatea acestui an este cauzată de nevoia distanțării sociale, impuse de pandemia de COVID-19, și constă în transmiterea frumosului mesaj de deschidere a anului universitar în format electronic, în mediul online.

”În această primă zi a unui nou an universitar – an diferit fundamental de toți anii pe care îi are în spate universitatea noastră – doresc să îi salut călduros pe toți membrii comunității academice sucevene! Totodată, doresc să urez bun venit în comunitatea academică suceveană celor peste 4.150 de noi studenți la licență, masterat, doctorat și conversie profesională. Felicit corpul profesoral, pe de o parte, pentru eforturile depuse în anul care s-a încheiat și, pe de altă parte, adresez cuvinte de gratitudine absolvenților de liceu și părinților acestora pentru faptul că au ales USV! Doresc sa adresez un călduros bun venit și celor peste 500 de boboci cu domiciliul în afara granițelor României, care provin preponderent din Republica Moldova și Ucraina, dar și din Turcia, Siria, China, Nigeria, Ghana, Camerun, Israel, Djibouti, cărora li se alătura alți 15 studenți veniți în programul ERASMUS+ din Spania, Portugalia și Turcia. Studenții străini reprezintă astăzi aproape 15% din populația școlară a Universității <Ștefan cel Mare> din Suceava. Consider că acest procent este unul important în contextul actual, când pandemia a afectat puternic circuitele umane internaționale”, a transmis rectorul USV, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, într-un discurs video transmis studenților, personalului USV, dar și comunității locale.

Universitatea suceveană subliniază, în această primă zi a noului an universitar, că a avut cea mai de succes Admitere din ultimii 9 ani, fapt ce atestă că parcursul universității se bucură atât de recunoaștere, cât și de încredere în rândul comunității pe care o deservește.

600 de noi locuri de cazare, în maximum 2 ani

Rectorul Popa a transmis, în cadrul discursului său, că, pentru asigurarea celor mai bune condiții pentru studenți, a demarat procedura în vederea negocierii achiziționării de noi spații cu destinația de cămine studențești, astfel încât, în maxim 2 ani, USV să poată asigura cel puțin 600 noi locuri de cazare. De asemenea, a amintit că, începând cu acest nou an universitar, au fost activate 8 programe noi de licență și două de master și că urmează altele, în viitorul apropiat. ”Transformările rapide și complexe pe care le experimentează piața muncii solicită adaptarea continuă a ofertei universitare. Din aceste considerente, pregătim o serie de programe noi de licență: Tehnică dentară, Biologie, Biochimie, Drept european și internațional, Pedagogia învățământului antepreșcolar și preșcolar, Drept – Învățământ la distanță, dar și noi programe de masterat: Nutriție și recuperare medicală, Securitate cibernetică, Comunicare, media și industrii creative, Globalizare și diplomație europeană”, a punctat rectorul USV.

Pentru a veni în întâmpinarea întrebărilor sau a neclarităților pe care studenții le-ar putea avea, Universitatea a pregătit un Ghid privind organizarea activităților în anul universitar 2020-2021, cu detalii legate de structura noului an, modalitatea de desfășurare a actului de predare/învățare, a evenimentelor cultural-sportive, accesul în campus, la bibliotecă, la baza sportivă sau la restaurantul studențesc. Ghidul poate fi consultat on-line, pe pagina oficială a universității și pe paginile celor 10 facultăți. De asemenea, varianta tipărită va fi distribuită tuturor studenților care vor desfășura activități on-site.

Rectorul USV a transmis un mesaj aparte bobocilor, îndemnându-i la studiu și muncă, pentru ca valoarea lor pe piața muncii să le deschidă orizonturi cât mai largi. ”Astăzi, intrați într-o universitate de prestigiu, iar în următorii ani, veți fi partenerii unor profesori excepționali. Dar să nu vă așteptați ca orizonturile cunoașterii să vă devină accesibile doar prin munca lor! Va trebui să munciți, la rândul vostru! Cum? Studiind! Marile universități ale lumii sunt celebre mai ales prin studenții și absolvenții lor autodidacți, îndrumați, este adevărat, de profesori înțelepți. Atunci când veți absolvi, valoarea voastră pe piața muncii va rezulta atât din cunoștințele pe care profesorii vor reuși să vi le transfere, cât și din ceea ce veți reuși singuri să acumulați, sub îndrumarea lor. Vă invit, dragi studenți, stimați colegi, să găsim puterea și ideile noi care să ne ajute să visăm, să creăm și să inovăm și în acest an universitar! Declar deschis anul universitar 2020-2021! VIVAT CRESCAT FLOREAT USV!”, a conchis rectorul Valentin Popa. (O. NUȚU)

Vezi si

Creștere în județul Suceava a numărului de înșelăciuni pe internet. Polițiștii atrag atenția asupra ”investițiilor” minune în acțiuni și criptomonede

 O analiză efectuată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava arată că în primele trei …