Friday , May 24 2024

VIDEO – Prima doină cântată în 11 ani la Vocea României a întors toate scaunele juraților. Un tânăr sucevean a realizat performanța asta!

Un tânăr din județul Suceava, Andrei Ciocîrlan (17 ani) a reușit performanța ca la „audițiile pe nevăzute” de la Vocea României să întoarcă toate scaunelele după ce a cântat o doină: „Cucule, cucuț bălan”. Succesul evident de a întoarce toate scaunele juraților la „Vocea României” a fost o premieră pentru cântecul popular românesc tradițional.

O țară întreagă a putut vedea performanța tânărului de 17 ani – elev la Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu” – în seara zilei de vineri, 20 octombrie, când la PRO TV este difuzat acest show de televiziune. Iar succesul său s-a văzut și în zilele următoare când momentul său „de glorie” a fost încărcat pe două conturi de YouTube și unde în cel mult o zi a atras 77 de mii de vizionări (contul celor de la ER Studio), respectiv 36 de mii de vizionări (The Voice of Romania). Aplaudat de toți oamenii din public, ridicați în picioare, Andrei Ciocîrlan a reușit de la bun început să capteze atenția juraților cu vocea sa, dar și cu piesa pe care a interpretat-o. Nici bine nu a început să cânte și Theor Rose a și remarcat, nu fără uimire, că este „muzică populară”. De asemenea, prezentatorul Pavel Bartoș a avut o reacție interesantă: „Mamăăă, o doină la Vocea României!”.

Prima care a apăsat pe butonul „Eu te vreau” a fost Irina Rimes, după care s-au întors și scaunele juraților Theo Rose și Horia Brenciu. Andrei Ciocîrlan – care este de loc din Dolhești Mici – și-a continuat scurtul recital, timp în care ceilalți doi jurați – Smiley și Tudor Chirilă – au ascultat ciulind urechile. Imediat ce a încheiat, Tudor Chirilă a apăsat pe butonul „eu te vreau” și la puțin timp a făcut același gest și Smiley.

Așa cum ea a apăsat prima butonul „Eu te vreau”, tot ea, Irina Rimes a fost a doua care a luat cuvântul și, invitându-l în echipa ei, i-a spus printre altele că l-a simțit pe Andrei Ciocîrlan ca o Sofia Vicoveanca în varianta masculină. „Andrei, efectiv momentul tău este unul dintre acelea care te lasă fără cuvinte. Nu știu ce cânți, cum cânți alte piese pop, dar îmi doresc foarte mult să te descopăr în echipa mea! Simt că există în tine acea greutate, înțelepciune a unui popor ascuns într-un suflet de 17 ani”, a spus Irina Rimes.

A urmat Theo Rose care i-a spus că deși nu se știe ce va face în continuare în competiție și cât de departe va ajunge i-a spus lui Andrei Ciocîrlan că „în seara asta tu ești Vocea României”. „Mă bucur tare că a fost prezentat un astfel de moment aici și că te-ai gândit tu să-l faci. Azi, la Vocea României, am simțit că suntem cu adevărat la Vocea României datorită ție! Este excepțional ce ai făcut! Îmi doresc tare mult să vii în echipa noastră”, a spus Theo Rose, adăugând însă că în continuare va trebui, la Vocea României, să arate cu totul și cu totul altceva (decât muzica populară – n.red.). Întrebat fiind dacă este pregătit pentru ceea ce urmează, Andrei Ciocîrlan i-a răspuns simplu și destul de relaxat „Da”.

Smiley (Andrei Tiberiu Maria fiind numele său) a simțit nevoia să spună ceva din familie și a povestit – în premieră – cum părinții săi au căzut de acord asupra numelui Andrei, dar nu se hotărârseră în privința numelui de familie pentru că al tatălui său era „Maria” iar al mamei sale era „Ciocîrlan”. „Deci, pe mine, bunicul meu a vrut să mă boteze Andrei Ciocîrlan … Deci puteam să fim frați de nume”, i-a spus Andrei Tiberiu Maria (Smiley) lui Andrei Ciocîrlan. Acesta din urmă a zâmbit foarte frumos. „Fantastic ai cântat!”, a continuat Smiley. „Ai o sensibilitate aparte! Nu pretind că știu ce aș putea să fac cu tine mai departe că e pentru prima oară când suntem confruntați cu un om care cântă o doină la Vocea României. Mi-ar plăcea să te am în echipă să vedem ce putem să facem împreună la Vocea României!”, i-a spus Smiley lui Andrei Ciocîrlan, acesta din urmă mulțumindu-i.

O abordare mai „aplicată” pe folclor și pe tradiție (cu accente sentimentale din trecutul nu foarte îndepărtat al românilor) a venit din partea lui Tudor Chirilă chiar dacă a început cu o hiperbolă: „În județul Suceava se taie copacii cum s-au tăiat cântecele”. Continuând însă, Tudor Chirilă a mutat repede discuția pe „cântecul ăsta pe care l-ai cântat tu” și despre care i-a spus lui Andrei Ciocîrlan că este din ce în ce mai rar. „Toată lumea se folosește azi de folclor și toată lumea pretinde că face folclor și că descoperă folclor, dar cine caută cu adevărat folclor e din ce în ce mai rar și cumva momentul ăsta al tău m-a dus cu gândul la toate lucrurile astea și m-a mai dus cu gândul la ce înseamnă pentru mine România: e o țărancă, Anița Nandriș Cudla, care a scris o carte – „Amintiri din viață”, mi se pare că așa se numește „20 de ani în Siberia” – (iar) femeia asta a plecat în Siberia cu patru copii, a stat în Siberia 20 de ani; când s-a întors din Siberia, casa ei nu mai era a ei și băiatul ei, pentru că nu avea din ce trăi – știi ce a făcut?! – s-a întors în Siberia ca să muncească; era singurul lucru pe care știa să îl facă. Asta este ceea ce am simțit eu când ai cântat tu astăzi! Suntem cu toții privilegiați că am putut să auzim un cântec simplu care a stârnit în noi ce a stârnit. Așa ca un fluture care se naște, trăiește o zi, dar cum trăiește! Felicitări!”, a spus Tudor Chirilă, stârnind câteva aplauze ale publicului.

Practic, Andrei Ciocîrlan a întors toate cele patru scaune ale celor cinci jurați, iar sala întreagă s-a ridicat în picioare, aplaudându-l. Un moment emoționant, impresionant, care a marcat o premieră la „Vocea României” – prima doină cântată pe scena emisiunii, în 11 sezoane.

Andrei Ciocîrlan a ales să meargă în echipa Horia Brenciu&Theo Rose și a spus-o foarte rapid, recunoscând că s-a gândit la acest moment de acasă. „17 ani! Când aveam eu 17 ani nu aveam vocea așa. Bravo, Andrei!”, i-a spus Horia Brenciu.

Andrei Ciocîrlan a descoperit muzica de când s-a născut, tatăl său (Gheorghiță Ciocîrlan) având un ansamblu de tradiții si obiceiuri ,,Strajerii Dolheștii Mici”. A început să cânte de pe la 9 ani, iar multe dintre aparițiile sale au avut loc în cadrul unor evenimente artistice, alături de „Străjerii din Dolheștii Mici”. S-a prezentat la etapa preselecțiilor desfășurate la Iași, iar alegerea făcută pentru interpretarea la etapa audițiilor pe nevăzute de la „Vocea României” – doina – e motivată de faptul că acest gen reprezintă identitatea poporului român, emoția și trăirea prin cântec. Pe de altă parte, mama sa a spus că era sigură de alegerea lui Andrei pentru Theo Rose și Horia Brenciu datorită faptului că fiul ei ascultă des Theo Rose. (Dan PRICOPE)

FOTO: Protv.ro

 

 

 

 

 

Vezi si

Candidații înscriși pentru admiterea la Colegiul Militar ”Ștefan cel Mare” susțin vineri proba scrisă

Elevii claselor a VIII-a care s-au înscris în vederea admiterii la Colegiul Național Militar ”Ștefan …