Wednesday , April 21 2021

VIDEO. Interviu cu medicul militar care a descris situatia din Spitalul Judetean Suceava: „Medicii din Suceava sunt eroi. Eu știu că peste un număr de zile mă voi opri și voi pleca, ei nu știu când se va termina”

Într-un interviu video realizat prin Skype, căpitanul medic Mihai Mărginean le povestește colegilor din MApN care este situația la Suceava, vorbește despre regimul „draconic” pe care unii zic că Armata l-ar fi instaurat în spital și despre cine crede el că sunt eroii în aceste zile dificile.

“Medicii de aici din Suceava nu știu când se va termina. Eu am venit să ajut, fac tot ce pot, dar știu că peste un număr de zile mă voi opri și voi pleca. Ei nu știu, ei au 40 de ture. Din punctul meu de vedere oamenii ăștia sunt eroi”, spune Mihai Marginean, medic militar detasat la Suceava, despre colegii cu care lucreaza aici.

El incearca sa isi imagineze se vede si ce simte un pacient COVID de pe patul de spital: “Să vă spun cine mai cred eu că sunt eroi. Să ne imaginăm cum se vede terapia intensivă prin ochii unui pacient. Un om care stă în pat cu o mască de oxigen pe față și peste mască o altă mască chirurgicală. Simte că nu are aer, ba e cald, ba e frig. Nu poate să-și dea jos masca. Și în jurul lui se plimbă oameni îmbrăcați în combinezoane albe, fără față, cu niște ochi aburiți, cu niște viziere… Nu are cum să fie decât o imagine absolut înspăimântătoare. Și acești oameni sunt eroi, rezistă și ei cum pot”.

“Am venit într-o sâmbătă și cred că luni sau marți noapte am intrat în prima tură. Cu mine în tură a fost repartizat un coleg medic de aici din Suceava. După tura aceea făcută împreună mă simt foarte apropiat de el. Simt că e ca și cum ne-am cunoaște dintotdeauna. (…) Am trecut prin aceeași suferință împreună. În episodul acela pe care l-am relatat pe Facebook el era lângă mine, a fost camaradul meu”, marturiseste el despre prima garda, cea pe care a descris-o zilele trecute pe Facebook.

Despre regimul impus de Armată la Spitalul Județean Suceava, pe care unii îl consideră „draconic”:
“Să nu-și închipuie cineva că în curtea spitalului sunt 10.000 de militari cu arme automate, că mărșăluiesc peste tot militari sau că în timp ce îți faci activitatea pe secție cineva te supraveghează cu luneta. Nici vorbă, militarii nu au călcat în secții. De fapt, toți militarii sunt o mână de oameni”.

Dr. Marginean descrie situatia in care s-au aflat colegii sai, medicii din Suceava, la inceputul crizei din spital: “În primele momente, în primele zile, dezordinea era atât de mare încât și medicii de aici au fost copleșiți. Să nu vă închipuiți că au avut la dispoziție totul. N-au avut, au încercat să improvizeze acolo unde lucrurile nu au funcționat cum trebuie. Au învățat pe parcurs. Cred că oamenii s-au speriat puțin. S-au gândit că Armata le va modifica într-un fel modul de lucru, că le va influența activitatea lor profesională. Dar să știți că ei (n.r. noi), această mână de oameni-militari, sunt și ei medici și au venit să ajute”.

Mihai Mărginean, medic militar de anestezie-terapie intensivă din Cluj, a fost detașat în această perioadă la Spitalul Județean din Suceava, care a fost pus sub conducere militară. Într-o postare publicată pe Facebook și care a devenit virală, Mărginean a povestit cum se văd lucrurile “pe partea cealaltă”, acolo unde sunt izolați și îngrijiți, în spital, pacienții infectați cu noul virus. Medicul mărturisește că “sentimentul cred că seamănă cu ceva ce ai putea să simți după ce ești răpit de o specie extraterestră”. (O.S.)

sursa video: HotNews

 

Vezi si

Anunț de presă lansare proiect Grant capital de lucru ELIDORA S.R.L