Saturday , December 3 2022

(VIDEO, FOTO) Recenzii la finalul Taberei Internaționale de Creație “EMPATII FĂRĂ GRANIȚE”, desfășurată la Sucevița: “A fost un regal!”

Tabăra Internațională de Creație cu titlul “Empatii fără granițe”, desfășurată la mijlocul lunii octombrie 2021 în locația “Casa Octavian” din Sucevița, sponsorizată și planificată de Av. Dr. Octavian Nistor Mateiciuc, și având eu însămi o contribuție în organizare, a luat sfârșit, a trecut ca o clipă, așa cum ni se pare că trece orice întâmplare frumoasă din viața noastră!
Beneficiind de participarea efectivă a 22 de artiști “de elită” din România, Ucraina, Transnistria și Republica Moldova, s-a anunțat a fi un eveniment “cu răsunet” încă din start!
Pasionați în a oferi publicului noi creații plastice și “frumuseți” originale dar și avizi de lucru într-o toamnă aurie întârziată, “en plain air“, temerari făuritori de opere, au înconjurat pensiunea gazdă cu șevalete și au imortalizat zona încântătoare care le-a fost cămin pentru 10 zile. Aceștia sunt…următorii autori:
Valeria Barbas, Mariea Boz, Aurora și C-tin Ungureanu Box, Eleonora Brigalda, Ștefan Coman, Aurel Gârjoabă, Horia Gherghina, Svetlana Guțul, Valeriu Herța, Ofelia Huțul, Veronica Iftodii, Natalya Yamposkaia, Gheorghe Lisiță, Vladimir Lozovanu, Stela Maria Lucici, Sever Moldovan, Marina Nicolaev, Lilia Orlova, Cristian Sima, Mihai Șerbănescu, Liviu Șoptelea și Amy Vasilescu.

Excursiile de neuitat oferite de patronul acestui Simpozion au fost pe potriva rezultatelor muncii artiștilor, adică excepționale!
La fel și tot “răsfățul” de care protagoniștii au avut parte la cazare și masă, la distracțiile – atât de prețuite și necesare în pauzele de lucru!
Au mai trimis lucrări gazdei alți 10 artiști: Adriana Botezatu, Lăcrămioara Boz, Elena Felicia Cîmpian, Ana Elisabeta Coșereanu, Florin Preda Dochinoiu, Radu Doru Luca, Gabriel Obreja, Ștefan Popa, Gabriela Radulescu și Mihaela Surugiu – aceștia fiind așteptați în seria următoare în care alți 10 au calitatea de invitați de onoare: Simona Buzoianu, Mihăiță Cojocariu, Lavinia Coșovliu, Mina Fechete, C-tin Gâlceavă, Anita Marin, Paula Neagu, Ciprian Macovei, Manuela Pavel și Anca Velicu.
Vernisajul, cu totul impresionant, atât prin numărul mare de lucrări cât și prin calitatea acestora, a avut loc pe data de 24 octombrie și a fost susținut de cei 2 organizatori /curatori, (antesemnatara și de către Pusa NM), de către consilierul artistic Mariea Boz și, de asemeni – cu recenzii atotcuprinzătoare care-i aparțin criticului de artă Eleonora Brigalda din Chișinău, ea însăși artistă și participantă “de elită” în Tabără.

Surpriza acestei manifestări artistice deosebite a fost Valeria Barbas, o încântătoare apariție (atât ca prieten neprețuit, ca artist vizual dar și ca muzician formidabil) și care a susținut un recital muzical divin, trilurilor acesteia alăturându-i-se, spre final și o formație artistică (locală și nu numai), fiind extrem de cunoscută! Se cuvin sincere și calde felicitări tuturor celor implicați în acest proiect de mare impact dar și recunoștința participanților față de sponsorul evenimentului memorabil – d-nul Octavian Nistor Mateiciuc, care rămâne un neobosit cantator al locurilor unice, atât de pitorești, pe care le promovează necontenit, prin toate realizările sale! Am fost, cu toții, onorați de invitație și… sperăm să nu fie ultima!

Închei supunând atenției dvs câteva cuvinte ale Eleonorei Brigalda, criticul și prietenul nostru “de suflet”:

Tabăra internațională “Empatii fără granițe” e o ocazie unică de a cunoaşte locuri şi oameni noi , de comunicare şi schimb de experiență. Frumusețea locului, înveșmântat în culori tomnatice, unicitatea mănăstirilor din Bucovina – toate acestea ne-au încântat şi au fost o sursă inepuizabilă de inspirație pentru artiştii din Republica Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului, din Ucraina și, bineînțeles din România”. (Recenzie de Prof. Dr. Ofelia Huțul, artist vizual)

Vezi si

Șofer de TIR ucrainean, oprit la PTF Vicov pentru că nu avea permis de conducere corespunzător

În data de 30 noiembrie a.c., în jurul orei 12.00, în Punctul de Trecere a …