Sunday , September 24 2023

VIDEO, FOTO. Câteva sute de persoane au participat duminică la un protest în centrul Sucevei, cerând deschiderea școlilor și eliminarea certificatului verde

Duminică la amiază, începând cu ora 15:00, câteva sute persoane au dat curs inițiativei Asociației „Bucovina Profundă” și Grupului civic „Suceava Educată” de a lua parte la un protest în centrul Sucevei împotriva deciziei de a obliga mulți elevi să facă școală online, a vaccinării anti-COVID-19, a certificatului verde, dar și împotriva restricțiilor impuse de pandemie. Restricțiile au fost catalogate ca ineficiente, iar protestatarii au militat, între altele, pentru libertatea medicilor și, în general, împotriva abuzurilor comise sub pretextul pandemiei, de care au fost acuzați guvernanții. De asemenea, protestatarii au solicitat redeschiderea școlilor, scandând lozinci pentru prezența fizică la școală a profesorilor, copiilor și a părinților.

La protestul început în jurul ore 15:00 pe esplanada Casei de Cultură din Suceava au participat suceveni din mai multe localități ale județului – aspect predictibil având în vedere protestele din zilele trecute cu privire la funcționarea școlilor -, iar potrivit organizatorilor la Suceava au ajuns și protestatari din București, Sibiu, Arad, Brașov, Neamț, Botoșani sau Iași. Ușor de recunoscut, cei care au venit îndeosebi pentru a protesta vizavi de politica de închidere a școlilor aveau asupra lor pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: „Dreptul la educație este constituțional”, „Vrem școala offline”, scandând și lozinci în acest sens. De altfel, liderul inițiativei civice „Suceava Educată”, Marius Cârneală, a explicat că protestul este și pentru drepturile copiilor, iar liderul grupului civic „Bucovina Profundă”, Mircea Pușcașu, spunea întrebându-se retoric „dacă noi uităm cine suntem, ce vom spune copiilor noștri că suntem? Ce lume vom lăsa copiilor noștri?”. S-au mai scandat lozinci precum: „Vrem libertate, nu certificate!”, „Afară, afară, cu virușii din țară”, „Noi românii, noi suntem stăpânii”, „Nu cedăm, nu ne vaccinăm”, „Vrem tratamente, nu experimente”. Alți participanți aveau asupra lor steaguri tricolore și au agitat pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: „Sucevenii nu se lasă călcați în picioare”, „Stop pașaportului verde”, „Certificatul verde dăunează grav libertății”.

Organizatorii protestului – Asociația „Bucovina Profundă” și Grupul civic „Suceava Educată” – au pregătit și o „Proclamație pentru libertate”, despre care au precizat că a fost declamată în 3 aprilie 2021 la protestele din București și a fost emisă de cei care protestează de un an și jumătate împotriva restricțiilor  și a “dictaturii cu pretexte sanitare”. Proclamația a fost semnată de mii de oameni și este susținută de multe asociații și fundații din țară.

Cerințele din proclamație sunt, printre altele: încetarea tuturor restricțiilor și a stării de alertă, inclusiv eliminarea obligativității măștii, revenirea la învățământ față în față; “abrogarea legii carantinei, legea 55/2020, care îi dă drepturi dictatoriale lui Raed Arafat; renunțarea la politicile sanitare bazate pe obligativități și trecerea la cele bazate pe recomandări, care respectă libertatea individuală, protejarea celor vulnerabili prin oferirea de servicii și facilități, plus program național de profilaxie, (…) retragerea proiectului legii vaccinării obligatorii, (…) respingerea Pașaportului de vaccinare, instrument de presiune și segregare socială pe criterii medicale; anularea ordonanței de urgență care desființează malpraxisul – adoptată luni, 29 martie 2021; eliminarea oricăror interferențe ale diferitelor organisme ale statului cu Biserica și cu libertățile religioase”.

Nu au lipsit, cum era de așteptat, nu doar referiri generale la anumite medicații alternative de tratare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau trimiteri la o anumită (și presupusă) aservire față de organisme sau structuri externe ori vinovăție a acestora, ci și referiri la cei din zona politicului, considerați a fi responsabili pentru situația dificilă: „Demiterea și anchetarea tuturor celor responsabili pentru situația actuală, prin comiterea de abuzuri, acte de terorism mediatic, fraude, mascarea conflictelor de interese, crime împotriva umanității, terorism de stat, trădare conform art 394-398 din Codul Penal, răspândire de informații false. Printre aceștia se numără: Klaus Werner Iohannis, Raed Arafat, Florin Cîțu, Vlad Voiculescu, Ludovic Orban, Nelu Tătaru, Marcel Vela, Lucian Bode, Valeriu Gheorghiță, Adrian Streinu-Cercel, Alexandru Rafila, Virgil Musta, Carmen Dorobăț ș.a.”

În final a urmat un set de revendicări politice, organizatorii protestului cerând inclusiv alegeri anticipate și schimbarea sistemului electoral.

Este de remarcat și faptul că doar o parte nu foarte consistentă a protestatarilor purtau măști de protecție, cei mai mulți însă raliindu-se „trup și suflet” inclusiv ideii de renunțare la obligativitatea de a purta mască de protecție. De fapt, la manifestarea respectivă au fost încălcate absolut toate măsurile de protecție sanitară. Deși, conform legilor în vigoare, în perioada de stare de alertă la un protest pot participa maximum o sută de persoane, care să respecte distanțarea socială, să poarte măști de protecție și fie vaccinate cu schema completă ori trecute prin boală, mai niciunul dintre protestatarii din fața Casei de Cultură nu purta masca. Despre distanțare nu se poate vorbi, atâta vreme cât, la un moment dat, o parte dintre aceștia s-au prins chiar în hore, considerând că și aceasta este o formă de protest.

Trebuie spus din nou faptul că organizatorii au cerut și primit aprobare de la Primărie pentru o adunare de cel mult 100 de persoane, iar Jandarmeria, ca de obicei, nu a înțeles care-i era rolul la acest miting, unde această cifră a fost depășită binișor, iar măsurile impuse de lege au fost ignorate total. (D.P.)

 

Vezi si

Biroul Electoral Permanent va funcționa în afara municipiului Suceava

Prefectura a reluat „în regim de urgență” procedura de identificare a unor spații, inclusiv aparținând domeniului …

3 comments

  1. Va rog sa nu mai induceti lumea in eroare: acel meeting putea fi delimitat cu un anume perimetru; apoi, pe langa ei, se puteau alatura oricine doreste sa participe sub forma unui protest spontan. Articolul 11 din Conventia europeana a drepturilor omului, cat si art.39 din Constitutia Romaniei ofera acest drept.

  2. Bravo organizatorilor și participanților protestatari! Nu ne lăsăm manipulați și călcați de toate restricțiile aberante impuse de slugoii care ne conduc. Cenzura, dictatura, iresponsabitatea și criminalitatea îi caracterizează pe cei care i-au asemenea hotărâri și care ne conduc.