Sunday , October 2 2022

VIDEO – Filmul cu care debutează proiectul „Nuntă în Bucovina” va fi lansat luni, pe toloaca de la Pârteștii de Sus

Un nou proiect care să promoveze specificul Bucovinei va fi lansat luni, 15 august. Intitulat “Nuntă în Bucovina”, proiectul se dorește a fi o modalitate de a aduce în prim-plan felul în care se făceau nunțile tradiționale în zona Bucovinei.

Pe lângă prezentarea modului în care sunt păstrate obiceiurile în această zonă, în esență manifestarea, organizată de Consiliul Județean (CJ) Suceava și de Centrul Cultural Bucovina (CCB), este încă o încercare de promovare turistică a zonei. Publicul ”țintă” este reprezentat de cei care-și doresc o nuntă autentică, întregul proiect mergând pe ideea că există pensiuni sau operatori economici din turism care pot organiza astfel de evenimente, respectând toți pașii unei nunți tradiționale bucovinene.

În cadrul proiectului, a fost realizat un film, intitulat, evident, “Nuntă în Bucovina”.  Filmările  au fost realizate de CCB în localitățile Botoșana și Pîrteștii de Sus, iar cel puțin o parte au fost făcute anul trecut. Din motive lesne de înțeles, acum un an nu s-a reușit punerea în aplicare a acestui nou proiect inițiat de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. S-a considerat că este mai bine să fie îmbunătățit și să fie lansat anul acesta. Inițial, s-a luat în calcul data de 31 iulie, în preziua debutului ediției de anul acesta a proiectului inițiat tot de Gheorghe Flutur și intitulat “Luna Diasporei”. Acum două săptămâni, din cauza condițiilor meteo, administrația județeană a decis să mute spectacolul pe data de 15 august, chiar în zi de mare sărbătoare creștină.  Și astfel, evenimentul va avea loc luni, 15 august, de la ora 15.00, în comuna Cacica, satul Pârteștii de Sus din județul Suceava.

Referitor la filmările de care menționam mai sus, facem precizarea că un material video de promovare a proiectului „Nuntă în Bucovina” – la finalul căruia se specifică faptul că este inițiat de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur – a fost lansat vineri.

Pe de o parte, este de remarcat prezența șefului administrației județene sucevene în cadrul filmulețului de circa 8 minute. Și nu “îmbrăcat nemțește”, ci ca și unul dintre nuntașii care se bucurau din tot sufletul de petrecere și de legământul făcut de cei doi tineri la biserică, după rânduială. Filmul este construit însă în prima jumătate că o poveste a întâlnirii celor doi tineri și, desigur, alte momente relevante până la căsătorie: cererea miresei în căsătorie, anunțul căsătoriei, pregătirile de nuntă – cu tot ceea ce presupune un ritual care include obiceiurile din părțile locului: pregătirea mesei și împodobirea casei, dansul găinii, oferirea zestrei, plecatul fetei de acasă, alaiul de nuntași. Desigur, totul este rustic: gospodării autentice, port tradițional, cai frumoși – nu cai putere – și căruțele gospodarilor. În partea a doua a clipului este nunta din biserică și mult așteptata petrecere cu nuntași.

Filmul va fi lansat, luni, 15 august, de la ora 15.00, cu prilejul debutului proiectului „Nuntă în Bucovina”. Scena este de altfel pregătită, la toloaca de la Pârtești. (D.P.)

Vezi si

Foresta s-a desprins în fruntea clasamentului după victoria cu CSM Bacău. Șomuz s-a impus în derbyul de la Rădăuți

Foresta s-a desprins la cinci puncte în fruntea clasamentului Seriei I a Ligii a III-a, …