Wednesday , April 24 2024

Viaductul lung de peste un kilometru se va face la Suceava și fără finanțare integrală prin „Anghel Saligny”

Chiar și cu finanțare la mai puțin de jumătate față de necesar pentru cea de-a treia etapă a rutei alternative Suceava – Botoșani, viceprimarul Lucian Harșovschi rămâne optimist! Ba mai mult, el a ținut să mulțumească pentru implicarea celor de la Consiliul Județean Suceava – făcând trimitere clară la președintele liberal al CJ, Gheorghe Flutur, dar și la ceea ce a numit generic „acordul politic” – în privința alocării sumei de 43 de milioane de lei din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Asta cu toate că, de fapt, Primăria mai are nevoie de peste 48 de milioane de lei pentru construirea unui viaduct superior de la Podul Unirii peste râul Suceava până la intrarea în DN29.

Din punctul de vedere al viceprimarului, suma care va fi folosită la etapa a treia a investiției la ruta alternativă Suceava – Botoșani este satisfăcătoare. Ba mai mult, el a insistat că e normal să mulțumească pentru sprijinul CJ Suceava chiar și în condițiile în care, de fapt, suma de 43 de milioane de lei cu tot cu TVA este cea care revenea de drept fiecărui municipiu reședință de județ care depunea cereri de finanțare prin PNI „Anghel Saligny”. În acest sens, viceprimarul a explicat că, deși există sume prealocate municipiilor reședință de județ, au fost situații la alte programe guvernamentale – PNDL 1 și PNDL 2 – când comunele și orașele porneau din start favorizate, ceea ce nu a mai fost cazul acum.

Totuși, întrebat cum va reuși să suplinească municipalitatea o diferență de aproape 10 milioane de euro, viceprimarul Sucevei a anunțat că se caută soluții, dar cu toate acestea vor fi demarate procedurile pentru atribuirea contractului. Asta pentru că speră în suplimentări de fonduri, în anii următori, invocând modelul PNDL 1 și PNDL 2, deși este de menționat că nu există, în prezent, nicio obligație certă din partea Guvernului sau a Ministerului Dezvoltării de a suplini, în anii următori, fondurile care au fost anunțate la repartizare. După cum a declarat viceprimarul Lucian Harșovschi în conferința de presă de miercuri, 27 iulie, este posibil să fie făcute și economii inclusiv din cheltuielile cu despăgubirea proprietarilor de teren. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …