Monday , May 13 2024

Via Transilvanica va fi inaugurată, pe 22 iulie, la Putna

Asociația Tășuleasa Social își va inaugura, pe 22 iulie la Putna, propriul proiect – drumul „Via Transilvanica” din județul Suceava. Este vorba despre proiectul de marcare și amenajare a unui traseu turistic și de pelerinaj de 1.000 kilometri care are un „punct terminus” la Mănăstirea Putna, de unde trece prin obcinele Bucovinei și apoi străbate Transilvania, traversând apoi Carpații Meridio­nali la celălalt punct terminus care este la Drobeta-Turnu Severin. Sunt așteptați să participe ministrul Apelor și Pădurilor Ioan Deneș, directorul Romsilva Gheorghe Mihăilescu, actorul Marcel Iureș, reprezentanți ai instituțiilor locale, județene și naționale.

„Scopul proiectului este să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale, cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare. <<Via Transilvanica>> stră­bate zece județe, zone de mare importanță culturală, istorică și naturală”, a precizat președintele asociației, Alin Uhlmann Ușeriu.

„Via Transilvanica” parcurge tradiții, culturi și obiceiuri întâlnite de-a lungul celor zece județe brăzdate: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mures, Bistrița-Năsăud și Suceava. Tășuleasa Social, ong-ul care a pornit tăvălugul „Via Transilvanica”, descrie foarte simplu acest drum chiar pe pagina proprie de facebook: „un drum care poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta, singur sau cu prietenii, și care va porni de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima data în țara Regele Carol I, va străbate Transilvania cu toate bogățiile culturale ale ei și va ajunge pana la Putna unde se odihnește Ştefan cel Mare. „Via Transilvanica”, un drum care unește!”.

Pietrele de hotar ale „Via Transilvanica” au ajuns și în Bucovina, fiind vorba de 113 borne dedicate acestei părți de traseu. Bornele kilometrice cu sigla „Via Transilvanica” sunt acum la Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Sadova, Fundu Moldovei, Pojorâta, Vatra Dornei, Dorna Candreni, Poiana Negri și Poiana Stampei, pe o întindere de 136 kilometri, probabil județul cu cei mai mulți kilometri de pe Calea Transilvaniei (Poiana Stampei și Poiana Negri fiind deja împodobite cu bornele și marcajele VT).

Greutatea fizică și morală a acestui proiect cade exclusiv pe umerii voluntarilor, căci ei sunt și vor rămâne îngerii de pe „Via Transilvanica”, un drum care nu dezbină, ci unește, un drum modest, dar care este plin de semnificații. Până la urmă, „Via Transilvanica” este un bun național, cu tot ce implică el: borne, trasee, culturi, tradiții și nu în ultimul rând oameni. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Șofer din Vicov, beat cui de dimineață, prins de radar conducând cu 123 km/h prin localitate și depășind pe linie continuă

Duminică dimineață, în jurul orei 09:41, pe str. Ștefan cel Mare în localitatea Bivolăria – …