Sunday , September 25 2022

Verificări la toate centrele de recuperare și reabilitare ca urmare a situației înregistrate la Sasca Mică

Ieri, la Prefectura Suceava, a avut loc o ședință de lucru care a avut ca temă analiza situației înregistrate la Centrul de Recuperare și Reabilitare Sasca Mică, comuna Cornu Luncii, unde 59 de angajați ai centrului și 242 de beneficiari sunt infectați cu noul coronavirus. Sedința a avut loc în sala Bucovina a Palatului Administrativ, la solicitarea prefectului județului Suceava, Alexandru Moldovan, și la care au mai participat Secretarul de stat Ionel Oprea – coordonator al Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Manuela Trifan director interimar al Direcției de Sănătate Publică Suceava, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele CJ Suceava, Gheorghe Niță, Nadia Georgeta Crețuleac – director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Irina Vasilciuc, administratorul județului. În ceea ce privește situația înregistrată la Centrul de la Sasca Mică, Nadia Crețuleac a precizat că parte din personalul centrului testat pozitiv a fost transportat către Spitalul Județean Suceava și Spitalul Municipal Rădăuți.

Ionel Oprea și-a manifestat disponibilitatea de a sprijini personalul care asigură îngrijirea celor 242 de beneficiari testați pozitiv, prin instruirea specifică a acestora de către un medic epidemiolog al spitalului și a recomandat desemnarea unei persoane din cadrul centrului care să țină permanent legătura cu unitatea medicală în scopul monitorizării eficiente a evoluției stării de sănătate a acestora. Fiind vorba de un focar epidemiologic consistent, Ionel Oprea și Alexandru Moldovan au stabilit ca fiind necesară cooptarea unor voluntari, cu pregătire profesională adecvată, care să poată administra din punct de vedere medical și social această locație. Acest lucru este necesar și pentru suportul psihologic al beneficiarilor și angajaților testați pozitiv având în vedere specificul centrului.

Vicepreședintele Gheorghe Niță, cât și directorul Nadia Crețuleac, au expus necesitatea de a fi testat întreg personalul celorlalte 6 centre sociale aflate în administrarea DGASPC, ținând cont de faptul că beneficiarii acestora sunt în marea majoritate persoane peste 65 de ani.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a dispus conducerii direcției generale să desemneze, din cadrul aparatului de conducere, o persoană care să coordoneze local toate măsurile și acțiunile întreprinse pentru gestionarea corespunzătoare a situației înregistrate la Centrul de Recuperare și Reabilitare Sasca Mică. De asemenea a solicitat imperios o atenție sporită pentru asigurarea permanentă a unei alimentații corespunzătoare pentru beneficiarii centrului, dar și pentru personalul ce asigură îngrijirea acestora, având în vedere că organismul uman are nevoie de toate resursele disponibile în lupta cu această boală.

De asemenea, Gheorghe Flutur a insistat alături de Ionel Oprea asupra modului în care trebuie gestionate aceste centre, considerând că trebuie o abordare responsabilă  și o implicare maximă a decidenților din cadrul direcției precum și întocmirea și adoptarea unui Plan de reacție și a unui Plan de monitorizare a personalului cu prevederi clare, termene și responsabilități cuantificabile și precise. (D.P.)

Vezi si

Exercițiu tactic inedit, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc

În data de 22 septembrie, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” a avut loc …