Monday , May 13 2024

Vânătorii de la Direcția Silvică sunt cu ochii la pesta porcină africană de peste graniță

Virusul care se manifestă deja în Ucraina și Republica Moldova ar putea decima efectivele de mistreți, dar și suinele din cotețele gospodarilor. Mai mult, ar putea reintroduce interdicția de a exporta carne de porc în spațiul european, nu demult ridicată

vanatoare

Specialiștii în vânătoare de la Direcția Silvică Suceava au participat la sfârșitul săptămânii trecute la o instruire referitoare la perspectivele pe care le-ar putea avea în fondurile de vânătoare din România virusul denumit  generic pesta por­ci­nă africană. Acest virus nu s-a manifestat deocamdată în România, dar este prezent în Ucraina și în Republica Moldova, putând fi transmis peste granițe de porcii mistreți, de exemplu. La întâlnirea desfășurată la Brașov, organizată de  Agenția Executivă   în domeniul Consumatorilor, Sănătății, Agriculturii și Pro­­duselor Alimentare din cadrul Comisiei Europene, în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranta Alimentelor din București,  prezentările au fost făcute de re­prezentanți ai Institutului Experimental de Profilaxie a Animalelor din Lombardia și ai Serviciului de Stat Veterinar și Alimentar din Letonia. Biologi, medici șI ecolo­giști din Polonia și Letonia au abordat aspecte dintre cele mai variate privind subiectul mai sus amintit, de la o “ecologie” a mistre­ților la subiecte mai pragmatice, pre­cum pesta porcină africană la mistreți în Europa de est; legislația inter­na­țională cu privire la pesta por­cină africană, supravegherea pes­tei por­cine africane la mistreți, bio­securitatea în cadrul vânătorii în zonele infectate și populate cu mistreți. Au fost prezentate informații din zone care au fost deja infectate cu pesta porcină africană. In momentul de față sunt zone infectate cu pesta porcină africană atât în Ucra­ina, cât și în Republica Mol­dova.

În România nu au fost depistate deocamdată focare cu pesta porcină africană nici în populațiile de mistreți și nici în fermele de porci domestici.

“Direcția Silvică Suceava este însă  în alertă, mai ales că pe o lungime de circa 100 km de graniță cu Ucraina gestionăm 14 fonduri de vânătoare populate și cu mistreți, terenul fiind mai ales acoperit cu vegetație forestieră. Datorită fap­tului că densitatea mistreților din aceste zone este destul de re­dusă, sub 1 mis­treț/km², propagarea bolii, în cazul în care ar apărea, se face destul de greu. Cu toate acestea, personalul nostru de teren face observații permanente în teren și până în momentul de față nu au fost cons­­tatate exemplare de mistreți moarte sau care să aibă semne de boală. Mai mult, de la  toate exemplarele de mistreți ce sunt vânate sunt prelevate probe ce sunt trimise la DSVSA Suceava pentru examinare clinică în ceea ce privește această boală și nu numai. Mistreții împușcați nu se valorifică până nu au rezultatul acestui examen clinic”, a explicat directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu. Reprezentanții Bi­ro­ului de vânătoare din DS Suceava au considerat important de reținut faptul că această boală se transmite direct între animalele bolnave și cele sănătoase și indirect prin țesuturi provenite de la animalele infectate, bolnave, moarte.

Pesta porcină africană este o boală specifică porcilor domestici și mistreților cărora le determină un procent  foarte ridicat de mortalitate și care impune restricții de comercializare a cărnii provenite de la aceste animale, dacă acest virus este depistat într-un anumit stat european. Dacă acest virus ar fi depistat în România, s-ar putea reintroduce interdicția de a exporta carne de porc în spațiul european, nu demult ridicată.

Specialiștii DS Suceava au precizat că pesta porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă suinele – porcii domestici și mistreții sunt practic fără apărare, măsurile profilactice potrivite fiind acelea de a împiedica intrarea viru­sului în România printr-o migrație naturală a mistreților ori pe alte căi, mai puțin naturale.

De precizat că la întâlnirea de la Brașov au participat reprezentanți – gestionari ai fondurilor de vână­toare administrate de Romsilva din jude­țele Suceava, Botoșani, Iași și Tulcea. (N.R.)

Vezi si

Incendiu la acoperișul unei anexe a stadionului din Siret

Sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, un incendiu a izbucnit la acoperișul unei anexe din …