Friday , May 7 2021

UPDATE – Vama Siret, blocată de participanţii la micul trafic, băgaţi în faliment de noile reguli impuse de ANAF – GALERIE FOTO

protest7 [800x600]

 

 250 de persoane din zona de graniţă cu Ucraina a judeţelor Suceava şi Botoşani, dependente de micul trafic de frontieră prin vama Siret, au blocat, două ore, intrarea şi ieşirea din ţară. Motivul protestului – repunerea în aplicare a unui ordin al preşedintelui ANAF, care restricţionează până la nesemnificativ posibilitatea de a intra în ţară cu bunuri cumpărate din ţara vecină. Prefectul Florin Sinerscu a preluat un memoriu al protestatarilor pe care l-a transmis către Ministerul Finanţelor Publice 

După ce sâmbătă, 15 februarie, vameşii, poliţiştii de frontieră şi autorităţile judeţene răsuflaseră uşurate că nu au avut parte de proteste odată cu repunerea în aplicare a ordinului preşedintelui ANAF privind restricţionarea traficului de bunuri prin vămile de la graniţa Uniunii Europene, aceleaşi autorităţi s-au trezit ieri cu un protest, autorizat de primăria oraşului Siret, chiar la intrarea în vamă. 250 de persoane, din Siret şi localităţile apropiate dar şi din judeţul vecin Botoşani au participat la protestul ce s-a derulat pe parcursul a mai bine de două ore, între 10.00 şi 12.00 şi o vreme după aceea. Pentru un ceas, a fost blocat traficul prin vama rutieră Siret – Porubnoe unde oamenii au manifestat împotriva punerii în aplicare a ordinului preşedintelui ANAF, care reduce la cantităţi insignifiante trecerea fără plata taxelor vamale din Ucraina în România a produselor alimentare, ţigărilor ori carburanţilor. Protestul s-a desfăşurat la aproximativ 300 de metri de punctul de trecere a frontierei. Potrivit jandarmilor, cei 250 de protestatari au ocupat iniţial ambele sensuri de circulaţie rutieră, împiedicând intrarea şi ieşirea din ţară a automobilelor, dar ulterior s-au retras pe sensul de intrare dinspre Ucraina. In acest fel, poliţiştii de frontieră şi vameşii au reuşit să redirecţioneze maşinile care intrau în ţară şi a căror şoferi nu au dorit să participe la protest pe o rută ocolitoare.
La faţa locului s-a deplasat prefectul judeţului, Florin Sinescu, în încercarea de a aplana conflictul. El a confirmat că în cursul zilei de luni a fost depusă o solicitare la Primăria Siret de organizare a unui protest în imediata apropiere a punctului de trecere a frontierei Siret. “S-a protestat împotriva punerii în aplicare a ordinului preşedintelui ANAF nr. 230 din 12.02. 2014 privind aprobarea instrucţiunilor pentru asigurarea supravegherii vamale şi gestionarea informaţiilor referitoare la anumite categorii de bunuri, care s-a aplicat din 15 februarie 2014 în punctele de trecere a frontierei Siret, Halmeu şi Sighet. Am stat de vorbă cu protestatarii care şi-au manifestat dezacordul faţă de punerea în aplicare a actului normative. Un memoriu al protestatarilor a fost preluat şi urmează a fi transmis către Ministerul Finanţelor Publice. Le-am explicat cu acest prilej că frontiera României este şi frontiera Uniunii Europene iar securitatea frontierelor de stat reprezintă o prioritate pentru România, care rezultă din olbigaţiile asumate încă din ianuarie 2007, odată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană. Am arătat de asemenea că orice modificare a actului normativ împotriva căruia s-a protestat poate avea loc cu respectarea legislaţiei româneşti şi a normelor UE”, a declarat prefectul Florin Sinescu.
Ce conţine memoriul protestatarilor
Având în vedere ordinul prin care preşedintele ANAF a dispus limitarea până la cantităţi insignifiante a bunurilor pe care cetăţenii români le pot aduce legal din Ucraina, fără plata taxelor vamale, dorim să punctăm câteva aspecte deosebit de importante: definirea caracterului ocazional şi în speţă comercial prin articolul 1 din ordinul preşedintelui ANAF nr. 3477/2013, al introducerii în România de bunuri aflate în bagajele personale ale cetăţenilor care vin dintr-o ţară terţă, îl considerăm abuziv prin interpretarea dată de legiuitor, discriminatoriu, prin faptul că este aplicabil doar pentru punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ucraina, antisocial, deoarece sute de familii din judeţele Suceava şi Botoşani ne ducem existenţa în lipsa unor locuri de muncă în această zonă. Birocratic, în sensul că se produc aglomerări generate de faptul că fiecare persoană care intră pe teritoriul ţării, trebuie să completeze o declaraţie de bunuri fără caracter comercial, pusă la dispoziţie de biroul vamal în care să se consemneze cantităţile din mărfurile supuse restricţiilor. Aceste formalităţi îngreunează şi mai mult fluenţa traficului, iar timpul petrecut la frontieră creşte destul de mult. Toate aceste consideraţii contravin statutului pe care îl are România ca stat democratic, care a aderat la toate principiile şi valorile europene. Pentru a exista un regim democratic, este necesară existenţa unor valori de bază – libertatea, dreptatea şi egalitatea în faţa legii, transparenţă, toleranţă, competiţie dreaptă, egalitatea şanselor, egalitatea în drepturi, etc.”. De menţionat că acest memoriu este asumat, nu de un siretean, cum ar fi de aşteptat ci de către Daniel Macovei, un cetăţean de 39 de ani din oraşul Dorohoi, desemnat ca purtător de cuvânt al manifestanţilor.
 Două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr, cantităţi maxime ce pot fi introduse în România din Ucraina, săptămânal
Reimplementarea măsurilor restrictive în vămile de la graniţa româno – ucraineană au redevenit operaţionale începând cu ora 0.00 a zilei de 15 februarie 2014. După mai multe amânări, ordinul preşedintelui ANAF de restricţionare a introducerii în ţară a mărfurilor aduse din ţările extracomunitare prin micul trafic de frontieră care trebuia să intre în vigoare la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, şi-a restrâns aplicabilitatea doar la graniţa cu Ucraina şi stabileşte per ansamblu, o limită maximă a valorii mărfurilor care vor putea fi introduse în România prin vămile Siret, Sighet şi Halmeu la 300 de euro.
La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, prima încercare de punere în aplicare a ordinului preşedintelui ANAF a produs blocaje fără precedent în vămile de la frontiera europeană a României.
Astfel, în cursul zilei de vineri, 15 noiembrie 2013, zi în care a intrat în vigoare prima dată ordinul amintit, la Vama Siret ca şi la celelalte vămi ale României cu ţările din afara UE s-au produs aglomerări generate de faptul că fiecare persoană care intra pe teritoriul ţării a trebuit să completeze o “Declaraţie de bunuri fără caracter comercial”, pusă la dispoziţie de birourile vamale, în care să consemneze cantităţile din mărfurile supuse restricţiilor pe care le achiziţionaseră din ţările vecine respectiv produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. Conform acestui ordin, o persoană poate introduce în ţară, din afara UE, o singură dată pe săptămână, două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr ori 15 kilograme de făină sau tărâţe. Acum două luni s-au format cozi imense în vama Siret, dar şi în alte vămi din ţară pentru că fiecare şofer a trebuit să fie trecut într-o nouă bază de date şi cum în vama Siret erau numai două calculatorare pe care se procesează informaţiile, blocajul a venit imediat. Pe de altă parte, zeci de localnici din Siret şi din localităţile învecinate s-au adunat să protesteze la intrarea în vamă, fiind chemaţi jandarmii pentru a-i supraveghea. Mai mulţi cetăţeni care trăiesc efectiv din micul trafic de frontieră au solicitat şi obţinut atunci de la primăria oraşului Siret autorizaţie pentru organizarea unui protest în zona Vămii. Protestul nu a mai avut loc fiindcă ordinul a fost suspendat. Au fost reluate acum după trei luni fiind agravate de faptul că măsurile vizează doar vămile de la graniţa cu Ucraina, nu şi cele cu Republica Moldova ori Serbia, ţări de asemenea extracomunitare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Sute de copii nevaccinați împotriva rujeolei, după ce DSP a epuizat dozele ROR încă de la sfârșitul anului trecut

Medicii de familie au început să se confrunte cu tot mai multe cazuri de rujeolă. …