Sunday , September 25 2022

Valoarea noilor taxe de la USV după majorarea acestora cu 14%

Pentru a-şi putea continua studiile şi pentru a obţine o diplomă care să certifice studiile urmate, studenţii cu taxă de la Universitatea “{tefan cel Mare” vor trebui să suporte costuri mai mari, sumele pentru taxele de şcolarizare fiind cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei u cea mai mare taxă, în valoare de 4.000 de lei vor trebui să o achite studenţii de la Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport

~n urma indexării cu 14% a taxelor de studii pentru programele de studii de licenţă, masterat şi doctorat corespunzătoare ofertei educaţionale, Senatul Universităţii “{tefan cel Mare” a stabilit taxele de şcolarizare pe care vor trebui să le achite studenţii pentru continuarea studiilor în anul universitar 2013-2014. Conducerea USV estimează un grad de ocupare a locurilor bugetate şi cu taxă similar cu cel din anii anteriori, considerându-se că s-a definit o populaţie ţintă căreia i se adresează oferta educaţională suceveană. Astfel, pentru a-şi putea continua studiile şi pentru a obţine o diplomă care să certifice studiile urmate, studenţii care sunt cu taxă de la Universitatea “{tefan cel Mare” vor trebui să suporte costuri mai mari,
sumele pentru taxele de şcolarizare fiind cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei. Decizia Senatului USV s-a fundamentat şi pe analiza taxelor practicate de celelalte universităţi pentru programe similare, situate în aceeaşi categorie (A, B, C, D, E), astfel încât indexarea propusă se va în-
cadra în media pe ţară, respectând o politică regională în ce priveşte cuantumul taxelor, fiind în acelaşi timp încă sub limita valorii alocaţiei bugetare.
Cea mai mare taxă, de 4.000 lei la Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană
Potrivit datelor prezentate de Universitatea “{tefan cel Mare”, cea mai mare taxă, de 4.000 de lei a fost stabilită pentru Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Pentru programele de licenţă din cadrul acesteia, Educaţie fizică şi sportivă studenţii trebuie să scoată din buzunare 2.400 de lei, iar pentru Kinetoterapie şi motricitate specială 2.600 de lei.
Deasemenea, pentru programele de masterat este prevăzută o sumă de 2.600 de lei.
Dacă la fiecare facultate de la Universitatea “{tefan cel Mare”, taxele diferă de la
una la alta, pentru Doctorat masteranzii trebuie să plătească o sumă de 3.500 de
lei.
La Facultatea de Istorie şi Geografie, studenţii care sunt cu taxă trebuie să achite pentru programele de licenţă şi masterat sume cuprinse între 2.400 şi 2.600 de lei.
3.500 de lei, taxa la Facultatea de Silvicultură pentru programele de licenţă
Deasemeni, au fost stabilite taxe mari şi pentru programele de licenţă pentru studenţii de la distanţă, care vor trebui să plătească în anul universitar 2013-2014 o sumă de 3.500 de lei. Pentru programele de licenţă la zi, sunt prevăzute, pentru Silvicultură 2.500 de lei şi pentru Ecologie 2.000 de lei.
Conducerea USV susţine că prin acest demers administrativ, urmăreşte dezvoltarea şi creşterea calităţii programelor universitare, prin facilitarea accesului la resurse informaţionale şi materiale de calitate superioară. (Georgiana GROZA)

Vezi si

 Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în derbyul local de la Fălticeni

Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în primul derby sucevean din actuala ediție de campionat …