Sunday , February 5 2023

Val de tentative de sinucidere  în prag de Sărbători

Luni, două tinere și o adolescentă de 14 ani au înghițit câte un pumn de medicamente. O tânără de 19 ani a încercat să-și taie venele după ce s-a certat cu mama sa. Tot mai mulți suceveni  sunt diagnosticați în ultima perioadă cu afecțiuni psihice

Patru tinere au ajuns, în cursul zilei de luni, la unitățile spitalicești din județ, după ce au încercat să-și încheie socotelile cu viața.

Iulia T. în vârstă de 19 ani din comuna Vulturești a ajuns la Spitalul Municipal Fălticeni, după ce a înghițit cinci pastille de Xanax. Tânăra le-a povestit cadrelor medicale că nu putea să doarmă și a considerat că aceste medicamente îi vor face bine. A fost găsită în stare de semi-conștiență de către concubinul său, care a sunat la 112. Un echipaj al Ambulanței a preluat-o și a transportat-o la unitatea spitalicească din Fălticeni. Pacienta a fost diagnosticată cu intoxicație medicamentoasă și internată pentru tratament de specialitate.

O copilă în vârstă de 14 ani, din comuna Marginea, a ajuns luni după-amiză la Spitalul Municipal Rădăuți, după ce a înghițit zece pastile de Relaxirem. Se pare că adolescenta a recurs la acest gest, pe fondul depresiei, aceasta având și niște discuții contradictorii și mama și bunica sa. Fata a fost găsită de către mama sa, într-o stare de amețeană și semi conștiență, aceasta sunând îngrozită la Ambulanță. Cadrele medicale au diagnosticat-o cu intoxicație voluntară medicamentoasă și au internat-o pentru a fi ținută sub supraveghere.

O tânără în vârstă de 19 ani, din municipiul Rădăuți, a încercat să se sinucidă cu lama unei ascuțitori. Mai exact, aceasta a desfăcut lama și a încercat să-și taie venele de la mâna stângă. Tatăl ei a fost cel care a găsit-o sângerând și a solicitat ajutor. Maria F. a fost diagnosticată în urmă cu ceva timp, cu depresie, iar în prezent urma tratament de specialitate. Se pare că tânăra a avut o discuție în contradictoriu cu mama sa, ceea ce a făcut-o să recurgă la acest gest extrem. Femeia a fost internată la Spitalul Municipal Fălticeni.

O femeie în vârstă de 29 de ani, din comuna Bosanci a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava, după ce a înghițit mai multe medicamente, cu alcool. Aceasta a ajuns la spital, luni seara, în jurul orelor 19.00, fiind adusă cu mașina personală, de către concubinul său. Femeia le-a povestit cadrelor ­me­dicale că a înghițit mai multe medicamente de Tador, cu aproximativ 700 de grame de Gin tonic. Văzând că nu mai suportă durerile, i-a cerut bărbatului să o ducă la spital. După o evaluare a cadrelor medicale, pacienta a fost diagnosticată cu intoxicație medicamentoasă voluntară, fiind supusă unor tratamente și investigații de specialitate.

În ultimii ani se constată o creștere alarmantă a numărului de bolnavi psihic la nivelul județului Suceava iar cadrele medicale sunt îngrijorate că, în această perioadă, a Sărbătorilor de Iarnă, va crește numărul tentativelor de suicid. Pe parcursul ultimilor ani, numărul cazurilor de afecțiuni psihice înregistrate în sistemul medical aproape că s-a dublat. Peste 20.000 de suceveni au ajuns să figureze în evidențele secțiilor de Psihiatrie ale spitalelor din județ. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …