Saturday , March 25 2023

Vaccinarea anti HPV a adolescentelor continuă și anul acesta prin cabinetele medicilor de familie

Anul trecut, peste 500 de fete au primit acest vaccin, cu acordul părinților. Reprezentanții DSP recomandă vaccinarea deoarece numărul cazurilor de cancer de col uterin este în continuă creștere

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava recomandă în continuare vaccinarea împotriva virusului HPV, deoarece numărul cazurilor de cancer de col uterin este în continuă creștere, în rândul sucevencelor. ”Cancerul de col uterin este un cancer care poate fi ușor prevenit prin vaccinare și screening. Vaccinarea fetițelor înainte de începerea vieții sexuale, la vârste care răspunsul imun la vaccin este maxim. Testarea regulată, o dată la 5 ani a femeilor începând cu vârsta de 25 de ani și până la împlinirea vârstei de 65 de ani, depistează leziuni care, tratate, împiedică aparația cancerului sau chiar îl pot vindeca dacă este depistat în fazele lui incipiente. Accesul la aceste metode sigure și eficace reprezintă un drept al fetelor și femeilor de a fi protejate de cancerul de col uterin”, au precizat reprezentanții DSP.

Chiar dacă părinții continuă să fie destul de reticenți în ceea ce privește acest tip de vaccin, peste 500 de fete din județul Suceava, cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, au fost imunizate în cursul anului trecut cu vaccinul anti HPV. Mai exact 527 de adolescente au fost vaccinate, la solicitarea părinților, 235 fiind din prima categorie de vârstă. Cele mai multe imunizări s-au făcut în luna aprilie, când 81 de fete au primit acest vaccin. 36 dintre ele sunt din grupa de vârstă 11-14 ani iar 45 au vârsta între 15-18 ani. În total, Ministerul Sănătății a distribuit județului nostru peste 1.000 de doze, deoarece schema de vaccinare prevede ca fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani să li se administreze câte două doze iar celor cu vârsta între 15 și 18 ani, câte trei doze. Vaccinarea gratuită anti HPV se realizează la solicitarea părinților sau reprezentanților legali care trebuie să formuleze o cerere la medicul de familie. Vaccinarea gratuită este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vîrstă 11-18 ani și părinții decid individual când anume în acest interval se va face vaccinarea. Vaccinarea se poate face la orice vîrstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vîrstă nouă – 26 de ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul nouă – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 de ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.

HPV este abrevierea pentru Human Papiloma Virus, un virus comun, care afectează opt din zece adulți. Infecția cu virusul HPV este pe locul doi în lume ca și cauză a cancerului, unul din trei cazuri noi de cancer la nivel mondial fiind atribuite infecției persistente cu HPV. Infectia cu virusul papiloma este direct răspunzătoare de producerea cancerului de col uterin. Infecția cu HPV poate fi asociată nu doar cu cancerul de col uterin, ci și cu alte tipuri de cancer: vulvo-vaginal, anal, chiar și oro-faringian. În marea majoritate a cazurilor, infecțiile cu HPV sunt asimptomatice și nu progresează într-o boală clinică. Infecția persistentă cu HPV poate evolua până la apariția leziunilor precanceroase, considerate precursoare ale cancerului. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea și incidența cancerului de col uterin.

”Recomandăm părinților / reprezentanților legali ai fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani să se adreseze medicului de familie pentru a depune o cerere scrisă privind solicitarea vaccinării. Studiile arată că opt din zece persoane active sexual vor fi infectate cu cel puțin o tulpină a virusului, pe parcursul vieții. Solicitând vaccinarea, fetele pot fi protejate înainte de expunerea la virus”, au completat reprezentanții DSP. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

TÂRGUL DE PAȘTI, în perioada 6 – 14 aprilie 2023, pe Esplanada din centrul Sucevei

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, organizează în …