Friday , May 20 2022

Vă mai amintiți de blocul cu 10 etaje pe care USV voia să-l facă lângă Direcția Silvică? Cinci etaje i-au „picat” din proiect

Un bloc de 10 etaje cu spații de învățământ și de cercetare era anunțat a fi construit de USV între Direcția Silvică și parcul din zona Universității. În prima parte a lunii februarie, Primăria Municipiului Suceava a anunţat publicul interesat despre intenţia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal și Regulamentului de urbanism aferent, în baza unui aviz de oportunitate în vederea extinderii corpului E cu spații de cercetare și de învățământ, pe teren proprietate privată și publică al municipiului Suceava, str. 1 Mai, inițiator Universitatea „ȘTEFAN CEL MARE” Suceava.

Până ce  Obiectiv de Suceava nu a semnalat în data de 15 februarie a.c. că, de fapt, este vorba de un bloc cu regim de înălțime S+P+9+10E nimeni nu a luat în calcul la modul serios cele specificate în anunțul respectiv. A urmat apoi o adevărată tevatură, cu declarații care mai de care mai belicoase, mergând până la absurda comparație cu un plan de urbanism zonal pe care mai multe firme, între care și una a fiului primarului Ion Lungu, ar vrea să facă un alt bloc turn, dar de partea cealaltă a parcului, peste drum de Primărie.

Zadarnice au fost încercările de clarificare. Opinia publică era destul de refractară la ideea de a construi un bloc cu zece etaje imediat lângă parc, aproape de un corp al USV și nici măcar nobila idee că ar putea deservi, pe viitor, unei viitoare și mult așteptate Facultăți de Medicină nu a fost de natură să edulcoreze situația. Prorectorul USV, Mihai Dimian, a anunțat la câteva zile după ce a început toată tevatura că nu va fi vorba de o clădire cu 10 etaje, ci cu șase.

Ei bine, la două luni de la acest mic scandal care a aprins un pic spiritele, Planul de Urbanism Zonal a fost elaborat. Pe cale de consecință, Primăria și-a făcut datoria legală și a publicat pe site un anunț despre elaborarea propunerilor în vederea aprobării în Consiliul Local al municipiului Suceava a Planului Urbanistic Zonal (s.n.). Desigur, PUZ-ul a fost adoptat în baza avizului de oportunitate. De asemenea, publicarea anunțului cu privire la PUZ-ul în cauză se face pentru a putea permite din nou publicului o nouă dezbatere. Nu va fi una gen „show televizat” sau „întâlnire cu alegătorii”, ci, așa cum a fost și data trecută, se va dezbate în scris, potrivit reglementărilor legale, Primăria Suceava specificând că „observaţiile referitoare la documentaţia de urbanism se primesc în perioada 13.04.2021 – 07.05.2021 (s.n.) la Primăria municipiului Suceava cu sediul în b-dul 1 Mai, nr. 5A sau pe adresa de mail: [email protected]” iar „Răspunsul la observațiile transmise va fi trimis în scris”.

Reamintim că data trecută publicul sucevean fusese invitat să transmită observații și propuneri privind intenția de elaborare PUZ, în termen de 5 zile de la data de 18 ianuarie a.c., la sediul Primăriei municipiului Suceava – Compartimentul Strategii urbane şi gestionare documentaţii de urbanism. De data aceasta, fiind vorba despre un PUZ elaborat și care urmează a fi supus spre aprobare la CL Suceava, termenul este mai generos, 25 de zile.

Ce conține însă PUZ-ul elaborat și care va fi supus aprobării Consiliului Local Suceava în luna mai? Cât de mult și-a revizuit USV intențiile și cât de mult coincide cu ceea ce spusese la acea vreme prorectorul Mihai Dimian? Ei bine, menționăm de la bun început că regimul de înălțime al blocului pe care USV vrea să îl ridice în zona dintre limita de proprietate cu Direcția Silvică și limita de proprietate cu Parcul Institutului – cum era cunoscut odinioară – nu mai este de 10 etaje, ci va avea regimul de înălțime P+5. Deci, destul de aproape cu ceea ce spusese prorectorul la acea vreme.

Se schimbă însă coeficientul de utilizare al terenului. Având în vedere că diferă radical numărul de niveluri din intenția de elaborare a PUZ-ului față de PUZ-ul elaborat și supus dezbaterii, însă nu a fost modificată suprafața afectată de lucrări, coeficientul de utilizare va fi de 2,7 în cazul clădirii cu regim de înălțime P+5, față de 1,8 comparativ cu clădirea care se dorea a fi edificată prima dată.

Pe terenul unde se va edifica respectiva clădire este amenajată, în prezent, o parcare auto și, inițial, s-a considerat că este necesară configurarea noii clădiri cu 10 niveluri de așa fel încât să existe o „retragere a parterului” într-o pondere considerabilă. Mai exact, limita retragerii acestuia va fi de 60% din amprenta clădirii la sol.

Odată schimbat coeficientul de utilizare al terenului, varianta cu retragerea la 60% a amprentei clădirii la sol nu mai este „de actualitate”, ci se pune problema unei alinieri diferite a parterului față de fațadele etajelor. La fel cum nici varianta în care clădirea să fie lipită de Corpul E al Universității „Ștefan cel Mare” pare să nu mai fie chiar soluția aleasă. Astfel, chiar dacă și noua clădire cu regim de înălțime P+5 va „înghiți” parcarea amenajată, scările și trotuarul ar putea fi salvate pentru că noul corp de clădire nu va fi lipit ca atare de clădirea corpului E, care are regim de înălțime P+2. Dimpotrivă, o nouă pasarelă se va construi de la corpul E la clădirea propusă actualmente prin PUZ, probabil tot ca pasarela realizată cu ani în urmă și care leagă alte corpuri ale USV. Pasarela respectivă va fi de-a lungul gardului ce delimitează limita de proprietate cu sediul Direcției Silvice.

Accesul auto se va face din parcarea Universității și din strada Universității, pe ruta deja existentă, fără a fi prevăzut niciun alt acces auto – așa cum este în prezent – din strada principală (bdul 1 Mai) pentru că de acolo spre clădire va fi doar acces pietonal. De asemenea, cel puțin nouă copaci vor fi tăiați, din care șase sunt situați înspre limita de proprietate cu Direcția Silvică, iar trei înspre partea unde se află Parcul Areni. Deși în Planul de Urbanism Zonal elaborat nu mai figurează aceștia, faptul că nu a fost mutată locația clădirii cu șase niveluri ne duce la concluzia că indiferent dacă va fi un bloc cu regim de înălțime P+10 sau P+5, soarta arborilor a fost decisă. În total, 851 de metri pătrați de spații verzi, trotuare și alei pietonale, alei de acces rutier și parcări carosabile vor dispărea pentru a face loc noii clădiri. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Șase sesiuni suplimentare de examinare pe traseu a candidaților pentru permis auto

În vederea reducerii decalajului existent între momentul susținerii probei teoretice, respectiv a celei practice pentru …

3 comments

  1. Cum se poate?!

    ,, 851 de metri pătrați de spații verzi,, se duc pe apa simbetei!
    Ce mai ramine din acest parc, lasat de comunisti?!
    Democratii taie tot, strica tot! Legile sunt de partea lor. Lungu are influenta peste tot, de cind este primar. Lui nu i-au placut spatiile verzi, chiar de cind a fost investit in functie. Refuza spatiile verzi pentru betoane, deoarece aduc venituri imense. Cum sa faci tu bloc in parc, nu ti-e jena ca strici spatiul verde, cel putin nuoa copaci batrini vor disparea? Cum se dau aceste aprobari, pe ce criterii?
    De ce oamenii tac , nu isi dau seama ca aglomeratia in zona aceea va fi infernala?!
    De ce Fiul primarului nu judeca, ca doar nu este analfabet?
    Sa lasam spatiile verzi la locul lor. Suceava trebuie sa ramina a locuitorilor ei si sa aiba toate atributele unui oras.

  2. dece bagati goange! n-a avut niciodata 10 etaje in proiect!

    • A avut initial 10 etaje. Se vroia cred doar sa se vada reactia sucevenilor la ulterioara solicitare a unui bloc cu vreo 15 etaje vis-a-vis de primarie, facut Lungu Jr. Nu cumva a fost amendat pentru munca la negru acum vreo 2-3 ani. Oare si blocul/blocurile, le face cu muncitori la negru?