Saturday , January 28 2023

USV – trei stele din cinci în clasamentul de integritate al universităților din România

Cele 44 de universități intrate în clasament au fost ierarhizate în funcție de următoarele criterii: transparență și corectitudine administrativă (punerea la dispoziție a informațiilor de interes public), corectitudine academică (existența regulilor și procedurilor de prevenire și combatere a plagiatului și dacă funcționează), calitatea guvernanței (nepotism, concursuri trucate, cazuri de corupție la nivelul conducerii), managementul financiar (achiziții publice, declarații de avere ale persoanelor aflate la conducerea universităților), meritocrație (evaluarea performanței) și antidiscriminare. Niciuna din universitățile românești nu a obținut cinci stele

usv [800x600]

Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeganu din Cluj-Napoca se află pe primele locuri în clasamentul de integritate al universităților din România, cu patru stele, conform unui raport elaborat de Coaliția pentru Universități Curate în colaborare cu Societatea Academică din România și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești. Pe ultimul loc, cu zero stele, s-a clasat Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, iar niciuna dintre cele 44 de universități din clasament nu s-a încadrat în categoria de cinci stele.
Pe locurile următoare, cu trei stele, în clasamentul integrității, se situează Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Academia Tehnică Militară din București, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, USAMV Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din București și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.
La categoria două stele se încadrează Universitatea Națională de Apărare Carol I din București, Academia Națională de Informații Mihai Viteazul din București, USAMV București, USAMV Banat, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad și Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești.
Cu o singură stea au fost cotate optsprezece Universități: UMF Gr. T. Popa din Iași, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, Universitatea de științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea Tehnică de Construcții din București, UMF din Craiova, Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București, Universitatea Valahia din Târgoviște, UMF Victor Babeș din Timișoara, Universitatea din Pitești, UMF Carol Davila din București, SNSPA din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea din Petroșani.
Universitatea Eftimie Murgu din Reșița nu a primit nicio stea și i-a fost oferit premiul “Codaș Absolut”. Nicio universitate de stat din România nu a fost încadrată, însă, la categoria de cinci stele, pentru că nu au fost îndeplinite criteriile de corectitudine, transparență și meritocrație în urma evaluării. Cele 44 de universități intrate în clasament au fost ierarhizate în funcție de următoarele criterii: transparență și corectitudine administrativă (punerea la dispoziție a informațiilor de interes public), corectitudine academică (existența regulilor și procedurilor de prevenire și combatere a plagiatului și dacă funcționează), calitatea guvernanței (nepotism, concursuri trucate, cazuri de corupție la nivelul conducerii), managementul financiar (achiziții publice, declarații de avere ale persoanelor aflate la conducerea universităților), meritocrație (evaluarea performanței) și antidiscriminare.
Astfel, universitățile cu cele mai multe stele respectă principiul transparenței, oferind informații corecte și complete, au performanțe academice recunoscute și au un site actualizat. Evaluarea Universităților din România s-a desfășurat în trei etape. În prima etapă a fost testat principiul transparenței și au fost cerute o serie de documente care vizează activitatea universităților, au fost analizate site-urile web ale acestora și comunicatele Direcției Naționale Anticorupție, Curții de Conturi și Agenției Naționale de Integritate. În a doua etapă, s-au făcut evaluări pe teren, au fost realizate întâlniri cu studenții, cu reprezentanți ai conducerii, cadre didactice și sindicate, precizează autorii clasamentului. Nu în ultimul rând, a fost calculat scorul citărilor prezente pe Google Academic. Rezultatele raportului arată o medie de transparență de 8, universitățile respectând în proporție de aproximativ 80 la sută principiul transparenței.
În ceea ce privește corectitudinea academică, s-a constatat că majoritatea universităților nu au luat măsuri legate de activitatea profesorilor universitari care au coordonat lucrările unor persoane condamnate pentru corupție, 15 universități având plagiate semnalate chiar la nivelul conducerii. Media acestui criteriu este de 5. Felul în care conducerile organizează viața de zi cu zi a universităților, concursurile pentru cadrele didactice sau deciziile universitare, se situează la o medie de 6. Media la corectitudinea financiară este de 7, iar meritocrația este de 3. Evaluarea criteriului meritocrației a fost realizată în funcție de numărul de citate academice, întrucât, conform raportului, citatul academic este principala formă de recunoaștere a meritelor în lumea academică. La acest criteriu, în fruntea clasamentului se află Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, cu o medie de 394 de citări, urmată de Universitatea Babeș Bolyai din Iași, cu 357 de citări și USAMV din Cluj-Napoxa, cu 336 de citări. Pe ultimul loc se află Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, cu o medie de cinci citări. Rezultatele raportului arată că integritatea universitară reprezintă o problemă la nivelul sistemului educațional, cu o medie de 6 și că performanța academică este prezentă la doar o treime din universități.

Vezi si

Larisa Blanari, noul președinte al Organizației Femeilor Social Democrate Suceava

Vineri, 27 ianuarie,  la Frasin, au avut loc lucrările Conferinței Județene de alegeri a Organizației …