Monday , May 20 2024

USV Suceava rămâne universitate de categoria a III-a

universitate [800x600]


Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate în cele din urmă Ministerului Educaţiei în procesul pe care Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava l-a deschis, contestând clasificarea pe care Ministerul a făcut-o acum trei ani, prin care USV Suceava era plasată în categoria a III-a valorică – instituţii de învăţământ superior cu activitate preponderantă de educaţie. Conform încheierii de ieri a magistraţilor Curţii Supreme, s-a admis recursul formulat de Ministerul Educaţiei Naţionale împotriva sentinţei numărul 102 din 26 februarie 2013 a Curţii de Apel Suceava şi modifică sentinţa atacată în sensul că respinge acţiunea formulată de reclamanta Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava, ca neîntemeiată.
Conducerea Universităţii sucevene a intentat proces Ministerului, nefiind mulţumită de grupa valorică în care a fost încadrată Universitatea. Aceasta era încadrată în categoria a III-a valorică, iar Curtea de Apel Suceava a admis cererea şi a decis să anuleze ordinul privind constatarea rezultatelor clasificării universităţilor, ministerul neputând depune la acea dată (februarie 2013) nici un document care să probeze existenţa unei metodologii conforme cu legislaţia în vigoare, care să fi fost utilizată în procesul de clasificare a universităţilor. Prin aceeaşi hotărâre a fost anulat şi ordinul privind metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea universităţilor. Ministerul a depus recurs însă la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. “Suntem foarte optimişti în ceea ce priveşte rezultatul final. Sperăm ca în cursul săptămânii viitoare să se încheie totul. Ministerul nu a fost reprezentat la şedinţa”, a declarat atunci Stefan Purici, prorector al Universitaţii “Stefan cel Mare” Suceava.
La vestea că sentinţa finală nu e favorabilă, rectorul Universtităţii, Valentin Popa, a rămas descumpănit. A declarat că “deciziile instanţei nu pot fi comentate. Până acum nu au fost efecte vizibile în ceea ce priveşte finanţarea guvernamentală a activităţii universităţii sucevene fiind vorba mai de grabă de o chestiune de imagine. Pe de altă parte, Universitatea “Stefan cel Mare” a reuşit în ultimii ani să convingă pe toţi decidenţii că este o unitate de învăţământ superior cu grad înalt de încredere, prejudiciul de imagine creat acum trei ani prin categorisirea de la acea vreme, fiind astfel mult diminuat”, a declarat rectorul Valentin Popa. El a explicat că cel mai probabil decizia Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a luat după ce la Bucureşti au fost date mai multe soluţii în defavoarea unor universităţi particulare care au contestat de asemenea încadrări în categorii inferioare prin decizia Ministerului Educaţiei, condus la acea vreme de PDL-istul Daniel Funeriu. “Se pare că Universitatea Suceava a fost tratată la Curtea Supremă la comun cu aceste universităţi şi s-a considerat că trebuie aplicată o practică unitară”, a mai spus rectorul Valentin Popa.
In toamna anului trecut Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava a organizat o suită întreagă de manifestări prilejuite de împlinirea a 50 de ani de activitate academică la noi în judeţ. O întreagă echipă de miniştri condusă de ministrul Educaţiei Remus Pricopie, din care a făcut parte şi ministrul delegat pentru cercetare Mihnea Costoiu, dar şi ministrul Tineretului de la acea vreme Nicolae Bănicioiu, au dat asigurări în calitate de oaspeţi că instituţia de învăţământ superior suceveană nu îşi merită statutul defavorizat în care a fost încadrată de predecesorul Daniel Funeriu şi că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a şterge din istoricul USV Suceava, episodul în care aceasta a fost categorisită la un nivel inferior. Cum se vede însă că după vorba românească “una spui, alta fumezi”, Ministerul Educaţiei şi-a apărat onoarea până la capăt în bătălia purtată în justiţie cu universitatea suceveană care a rămas o instituţie de învăţământ superior
de categoria a III-a, aşa cum a poziţionat-o blamatul ministru PDL-ist Daniel Funeriu. (Cristina RUSTI)

Vezi si

60.000 lei amendă de la Garda de Mediu, în urma unei sesizări privind zgomotul creat de o instalație de uscare a lemnului

Urmare a unei sesizări referitoare la disconfortul creat prin zgomot de o instalație de uscare …