Thursday , March 28 2024

USV face pași serioși pentru înființarea unei facultăți de Medicină la Suceava

Pe un teren din spatele stadionului Areni, pe care era planificată, la un moment dat, construcția unui cămin studențesc, USV are în plan realizarea unei clădiri cu parcare subterană, parter și cinci etaje care să găzduiască un laborator complex pentru cercetare alimentară și o facultate de Medicină. Suprafața terenului pe care ar urma să fie amenajată construcția respectivă este de 1.681 mp. La un eveniment organizat de Prefectură în cea de-a doua jumătate a lunii martie, decanul Facultății de Drept și Ştiințe Administrative, Camelia Ignătescu, a dat citire mesajului adresat de rectorul Valentin Popa prin care cei prezenți erau informați cu privire la cea de-a unsprezecea „preconizată” facultate din cadrul USV: cea de Medicină 

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a inițiat, oficial, demersurile pentru înființarea unei facultăți de Medicină la Suceava. La finalul lunii februarie, Primăria municipiului Suceava a emis un certificat de urbanism la solicitarea USV pentru studiul de fezabilitate necesar unei facultăți de medicină și pentru un „laborator pentru siguranța alimentului”. De asemenea, municipalitatea a emis și certificatul de urbanism cu informațiile necesare nu doar pentru faza studiului de fezabilitate (S.F.), ci și în ideea obținerii, ulterioare, a unui plan de urbanism zonal.

De fapt, USV ar dori să construiască un sediu care să găzduiască atât o facultate de Medicină, cât și Laboratorul pentru siguranța alimentului pe un teren situat pe strada Universității, dar nu în zona mai frecventată a acesteia, de la intersecția de la Nordic la cea de la Primărie, ci pe o zonă mai retrasă, situată dincolo de Stadionul „Areni” și de sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al Județului Suceava, în vecinătatea unei construcții care aparține de ACET SA și a Direcției Fitosanitare.

Pe locul respectiv, USV a vrut, la un moment dat, să facă un cămin de studenți, însă planurile au fost modificate ulterior și conducerea USV a optat pentru un laborator complex de instruire și cercetare privind siguranța alimentelor – aflat la nivelul unui studiu de prefezabilitate – și pe care s-ar intenționa dezvoltarea unui imobil care să cuprindă atât laboratorul respectiv, cât și facultatea de Medicină.

Suprafața terenului pe care ar urma să fie amenajată construcția respectivă este de 1.681 mp, dar desigur că amprenta la sol a construcției propriu-zise va fi mai mică și nu va ocupa întreaga parcelă de teren. Dacă avem în vedere că se dorește edificarea unei clădiri cu regim de înălțime demisol plus parter plus 5 etaje a cărei arie desfășurată va fi de circa 7.000 mp, este posibil ca aria construită să fie de circa 1.000 mp, diferența până la 1.681 mp să fie cel mai probabil destinată spațiilor verzi și căilor de acces.

Subsolul (sau demisolul, în funcție de ce se va stabili în SF) va avea ca destinație garaj auto, iar restul spațiilor de la parter și cele cinci etaje urmând să aibă ca destinație laboratoare și săli de curs. Probabil că vor fi și câteva săli care să aibă ca destinație zona administrativă, deși despre acestea nu s-a făcut referire clară în adresa transmisă Primăriei Suceava odată cu solicitarea de emitere a certificatului de urbanism.

În ce privește strict partea de Laborator de siguranță a a­limentului, informațiile oficiale transmise sunt cum că se dorește amenajarea unui număr de șapte săli de laborator, patru unități de suport, precum și dependințele aferente.

Cu toate că informări în mediul public s-au făcut cu privire la intenția USV de a înființa o a unsprezecea facultate la Suceava care să fie de ­Me­dicină, efervescența pe marginea acestui subiect a fost cel mult temperată. La un eveniment organizat de Instituția Prefectului – Județul Suceava în cea de-a doua jumătate a lunii martie, decanul Facultății de Drept și Ştiințe Administrative, Camelia Ignătescu, a dat citire mesajului adresat de rectorul Valentin Popa prin care cei prezenți erau informați cu privire la cea de-a unsprezecea „preconizată” facultate din cadrul USV: cea de Medicină.

Este, totuși, de menționat faptul că numărul foarte mare de avize și aprobări, precum și faptul că USV abia este la faza studiului de fezabilitate în acest drum lung pentru înființarea unei ­fa­cultăți de Medicină fac aproape imposibil ca un astfel de obiectiv să fie finalizat în octombrie 2020, chiar și 2021 fiind un termen totuși destul de optimist. Asta fără să abordăm deloc subiectul condițiilor pe linie de educație și corp profesoral ce trebuie îndeplinite pentru acreditare.

Primele dezbateri mai serioase pe această temă au apărut acum aproape un deceniu, în contextul discuțiilor despre regionalizare.

Reamintim că despre necesitatea înființării unei facultăți de Medicină la Suceava s-a vorbit în anii 2010 – 2011, când, periodic, era pusă în discuție și regionalizarea. Atunci, în condițiile în care unii nu doreau înființarea doar a unei regiuni cu centrul la Iași, se discuta de înființarea unei facultăți de Medicină la Suceava ca necesitate de dezvoltare a USV în contextul regionalizării.

Legat de ipotetica înființare, la Suceava, a unei facultăți de Medicină, tot în acea vreme se discuta ca actualul spital județean să fie, treptat, adus la nivel de spital clinic universitar.

Odată cu reconfigurarea zonelor de putere politică de la mijlocul lui 2012 și cu trecerea în plan secund a regionalizării din a doua jumătate a anului 2013, subiectul înființării unei facultăți de Medicină a căzut oarecum în uitare – cel puțin pentru partea politicului și pentru opinia publică -, iar cel privind Spitalul Județean s-a rezumat doar la atragerea fondurilor pentru modernizarea ca atare a acestuia. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

3 comments

  1. Si una deexploatări miniere! Avem si mine in județ!

  2. La facultatea de medicina nu mai merge sa copii cursurile fara sa te prezinti la cursuri si apoi sa devii medic si sa vindeci pacienti.Ar fi o mare eruare.

  3. O cladire imensa fara locuri de parcare (alea 10 cate or fi pentru profesori – nu se pun)! Daca asa gandesc universitarii..ce sa mai spunem de muritorii de rand!
    Se laudau acu cativa ani cu noul campus din Moara….acu ce fac? …construiesc pe unde apuca! Ne mai miram apoi ca Suceava arata ca un mare bazar.
    In rest…medicina la Suceava??? nu ne mai mira nimic…asteptam la Suceava si Facultatea de petrol si gaze (avem gaz in judet), Facultatea de constructii navale (avem si raul Suceava), Facultatea de constructii aerospatiale (avem aeroport)….etc. Pai ce? noi nu putem?