Saturday , October 1 2022

Urgie în judeţul Suceava, din cauza ninsorii şi a viscolului

viscol 2 [800x600]

Din cauza zăpezii DN 17A, între localităţile Bălcăuţi şi Dorneşti, precum şi DN2, între Iacobeşti şi Siret, au fost închise ore în şir ieri după-amiază, pentru ca drumarii să poată curăţa carosabilul de zăpada adusă de vânt 

Ninsoarea de ieri a îngreunat circulaţia în multe zone din judeţ, după ce zăpada s-a aşezat pe mai multe drumuri judeţene şi naţionale. Vântul a bătut cu putere, în rafale care au depăşit 70 km/h şi a nins de parcă s-ar apropia Crăciunul şi nu Paştele. Drumul DN 2, pe porţiunea Iacobeşti – Siret, a fost închis din cauza zăpezii aduse de pe câmp pe carosabil, dar şi a vizibilităţii foarte reduse. Mai multe maşini au ajuns în şanţuri, iar altele au rămas blocate în coloane care se întindeau pe kilometri întregi. Vizibilitatea a fost scăzută, şoferii înaintând cu greu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Alin Găleată, în urma viscolului puternic, în cursul după amiezii de vineri, începând cu ora 14.00, pe DN 2, la ieşirea din Grăniceşti spre Siret, circulaţia a fost blocată.
De asemenea, au fost blocate şi intrările în DN 2 dinspre DN 17 A, din zona localităţilor Dorneşti şi Bălcăuţi, precum şi pe DC 39 în localitatea Calafindeşti, iar din ordin al prefectului judeţului Suceava, s-a dispus restricţionarea totală a circulaţiei pe DN2, între localităţile Siret şi Iacobeşti.
Un număr de 64 de autovehicule, în care se aflau 211 persoane, au fost surprinse şi au rămas blocate în sectorul de drum înzăpezit, iar acestea au fost deblocate formându-se coloane de maşini în grupuri mici cu antemergători şi postmergători de la Secţia de Drumuri Naţionale, ISU Suceava şi IPJ Suceava, pe un singur sens, într-o direcţie şi cealaltă a drumului european.

 În timpul acestor manevre, s-a creat posibilitatea executării a două misiuni ale ambulanţelor SAJ spre şi dinspre Siret, care au fost însoţite de autospecialele pompierilor militari până în zonele unde se circula fără probleme.

Găleată a precizat că nu a fost cazul evacuării şi cazării persoanelor în adăposturile special constituite pentru situaţii de urgenţă pe raza localităţii Grăniceşti.
Blocajele în trafic s-au produs, în principal, din cauza unor fenomene meteo de o violenţă extremă, într-un timp foarte scurt, pe un spaţiu foarte restrâns, dar şi a faptului că unele autovehicule nu erau echipate cu anvelope corespunzătoare, a precizat sursa citată.
Temporar a fost închis şi tronsonul de drum naţional 17A, dintre localităţile Bălcăuţi şi Dorneşti. Aici mai multe maşini au ajuns în şanţ tot din cauza viscolului. Secţia Drumuri Naţionale Suceava a intervenit cu mai multe utilaje în zonă pentru a deszăpezi drumul şi a debloca traficul. Abia aseară după ora 18.00 cele două drumuri au fost redeschise, timp de trei ore traficul fiind blocat în totalitate. La Grăniceşti şi în zona Ratoş, vântul bătea cu atâta putere că de abia te puteai ţine pe picioare. La Ratoş trei maşini au ajuns în şanţ, iar un tir s-a răsturnat pe carosabil, blocând astfel circulaţia în ambele sensuri.viscol 1 [800x600]
Din câte se pare, stocurile de antiderapant erau terminate, astfel că intervenţia drumarilor a fost de la foarte grea spre imposibilă. Si tir-urile venite din străinătate care aveau cauciucuri de vară au blocat traficul rutier, după ce au derapat şi au ajuns în şanţuri sau de-a curmezişul drumurilor. (C.Z.)

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …