Monday , February 6 2023

Tiberiu Boșutar și jurnaliștii bătuți, întâlnire cu premierul la Palatul Victoria. Cîțu: SUMAL trebuie îmbunătățit. Grup de lucru la Ministerul Mediului

Premierul Florin Cîţu a avut miercuri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu activiştii de mediu Tiberiu Boşutar şi Gabriel Păun şi cu jurnalistul Radu Mocanu, a informat Guvernul.

UPDATE: Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că, în urma întâlnirii cu doi dintre activiștii bătuți în Suceava, va fi format un grup de lucru la Ministerul Mediului pentru îmbunătățirea SUMAL – sistemul de urmărire a lemnului tăiat.

Iată ce a declarat premierul Florin Cîțu:

„Am avut în această dimineață o întâlnire cu activistul de mediu și unul dintre jurnaliștii agresați într-o pădure din Suceava săptămâna trecută. E clar că nu putem lăsa lucrurile așa, nu putem tolera violența în nicio situație. Autoritățile trebuie să își facă treaba și să se asigure că cetățenii români sunt în siguranță, iar cei care greșesc trebuie să plătească!
În urma discuției de astăzi, am stabilit că SUMAL-ul, acel sistem de urmărire a lemnului tăiat, trebuie îmbunătățit astfel încât să asigure eficiență și transparență totală. Prin urmare, va fi format un grup de lucru la Ministerul Mediului, iar reprezentanții ONG-urilor vor lua parte la tot procesul”.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-a întâlnit și el, marţi, la sediul Ministerului cu activistul Tiberiu Boşutar, agresat săptămâna trecută în pădure la Coșna, pe un domeniu forestier privat, şi a condamnat din nou violenţele. ”Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz şi vinovaţii să fie traşi la răspundere”, a transmis ministrul, precizând că, dacă se dovedeşte că agresorii erau silvicultori, aceştia trebuie excluşi din breaslă. Ministrul cere, însă, ca cei 15.000 de angajaţi din sistem care-şi fac treaba să nu fie catalogaţi alături de ceilalţi.

”În cadrul întâlnirii, demnitarul a condamnat din nou violenţele de săptămâna trecută, la care au fost supuşi activistul de mediu şi jurnaliştii care îl însoţeau, într-o pădure din comuna Coşna, judeţul Suceava”, a transmis MInisterul Mediului, într-un comunicat de presă.

”Violenţa nu poate fi acceptată sub nicio formă, indiferent de situaţie! Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz şi vinovaţii să fie traşi la răspundere. Însă nu pot fi de acord, pentru că am văzut şi acest gen de abordare, cu generalizarea acestui comportament reprobabil către întreg personalul silvic. Am spus din capul locului: dacă se va confirma că unii dintre cei care v-au atacat sunt silvici, ei trebuie imediat excluşi din această breaslă. Însă cei peste 15.000 de silvicultori care muncesc cinstit şi profesionist pentru a gospodări şi apăra pădurile României, nu merită fie puşi la un loc cu cei care comit astfel de fapte”, a precizat, în cadrul întâlnirii, ministrul Barna Tánczos.

Potrivit Ministerului Mediului, un punct important de discuţie a fost continuarea dezvoltării sistemului SUMAL 2.0 şi a aplicaţiei Inspectorul Pădurii.

”Dezvoltarea SUMAL este un proces continuu, iar experienţa de teren a activiştilor de mediu poate fi relevantă în acest sens. De aceea am acceptat propunerea de a primi sugestii de modificare şi dezvoltare, astfel încât să eliminăm cât putem de mult sincopele şi să limităm posibilitatea de a transporta ilegal material lemnos”, a mai declarat ministrul. (O.S.)

foto: Facebook/Agent Green

 

Vezi si

Circulație în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, pe drumurile naționale din județ. Recomandări ale polițiștilor pentru șoferi

Prefectura Suceava a informat, duminică dimineață, că Secția Drumuri Naționale Suceava a acționat cu utilajele …