Wednesday , February 1 2023

UPDATE: O fetiță, primul bebeluș născut la Suceava de o tânără refugiată din Ucraina, cazată la Hotel Mandachi

Tatiana, o tânără refugiată din Ucraina, cazată în salonul mare de la Mandachi Hotel, a născut joi, prin cezariană, o fetiță perfect sănătoasă, la Spitalul Județean Suceava. Este al treilea copilaș născut în județul nostru de la declanșarea crizei refugiaților, trei tinere care au fugit din calea războiului devenind mame în ultimele zile, la Rădăuți, Fălticeni și acum la Suceava.

Tatiana s-a refugiat în România împreună cu niște mătuși și urma să plece în Polonia.

Dimineață, refugiații și voluntarii au auzit țipete în salonul mare, transformat de câteva zile în tabără de refugiați. Tinerei i s-a rupt apa și toată lumea s-a panicat inițial. Pe contul său de Facebook, Ștefan Mandachi povestește că o voluntară, Dora, ucraineancă stabilită în Suceava, a sunat la 112 și apoi a plecat cu Tatiana la spital. Ea a însoțit-o acolo, inclusiv în sala de operații, pe Tatiana, și i-a tradus tot ce spuneau cadrele medicale.

Conform managerului Spitalului Județean, dr. Alexandru Calancea, joi dimineață, la 7:30, pacienta în vârsta de 17 ani a ajuns de urgența cu ambulanța la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul Judetean.

„Pacienta, venită din zona Cernăuți, cu sarcina la termen, a fost dusă în sala de operație, datorită unor complicații care au apărut în cursul dimineții, unde i s-a efectuat cezariană de urgență. A născut o fetiță sănătoasă, de 2.790 de grame, scor APGAR 9. În acest moment, și mama și fetița sunt bine și se află sub supraveghere medicală, ambele cu evoluție predictiv favorabilă. Este primul copil născut din rândul persoanelor refugiate la Spitalul Județean Suceava. Noua mămică nu a ales încă numele bebelușului”, a precizat Alexandru Calancea, care a adăugat că în ultimele 24 de ore la Unitatea de Primire a Urgențelor s-au prezentat 17 refugiați, dintre care 4 au fost internați.

Domiciliul Tatianei așa cum a fost trecut în acte la spital este strada Sofia Vicoveanca 106, adică adresa Hotelului Mandachi.

Fiind primul copil de refugiat care s-a născut în orașul nostru, antreprenorul sucevean se oferă să îi fie naș și să-i dea tinerei mame o locuință, dacă dorește să rămână la Suceava.

Amintim că, luni, 28 februarie, la Spitalul din Fălticeni o tânără refugiată din Ucraina a născut un băiețel perfect sănătos. Săptămâna trecută, la Spitalul din Rădăuți, o femeie de 25 din ani, tot refugiată, a adus pe lume tot un băiețel. (O.S.)

foto: Facebook/Stefan Mandachi

Vezi si

Camion încărcat cu mandarine, răsturnat pe centura Sucevei

Miercuri, 1 februarie, în jurul orei 12.30, un autotren încărcat cu mandarine s-a răsturnat  în …