Tuesday , July 23 2024

UPDATE: Nouă avertizare COD ROȘU de vijelii, averse torențiale și grindină pentru zeci de localități sucevene

UPDATE: La ora 16.00, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare, cu averse torențiale care vor acumula peste 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie puternică, grindină, valabilă până la ora 17.00 pentru următoarele localități:   Fălticeni, Dolhasca, Liteni, Cornu Luncii, Udești, Mălini, Verești, Preutești, Bosanci, Stulpicani, Baia, Păltinoasa, Slatina, Forăști, Fântânele, Râșca, Boroaia, Vadu Moldovei, Rădășeni, Dolhești, Moara, Horodniceni, Vulturești, Bogdănești, Stroiești, Valea Moldovei, Pârteștii de Jos, Drăgoiești, Berchisesti, Bunești, Ilișești, Fântâna Mare, Capu Câmpului, Hârtop, Ciprian Porumbescu.
 Stirea initiala:
Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, o avertizare cod roșu, de grindină de medii și mari dimensiuni, vijelie puternică, averse torențiale peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice. Avertizarea a intrat în vigoare la ora 15.35 și este valabilă până la ora 16.30.
Zone vizate: Suceava, Salcea, Dumbrăveni, Udești, Șcheia, Bosanci, Ipotești, Moara, Adâncata, Mitocu Dragomirnei, Stroiești, Siminicea.
Populația din zonele respective a primit la ora 15.30 și un mesaj ROALERT referitor la fenomenele meteo extreme prognozate.
Recomandări ale ISU Suceava: 
Evită deplasările pe durata avertizării meteorologice.
În situația manifestării vântului puternic, întrerupe orice activitate desfășurată în aer liber și adăpostește-te în imobile sau spaţii închise, care să îți asigure protecţia;
Dacă este necesară evacuarea, mergi imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi.
Dacă ai fost surprins de viitură, urca în părţile de sus ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.
În cazul în care mai ai timp, mută obiectele importante la etajele superioare ale locuinței.
Decuplează întrerupătorul general de energie electrică. Scoate aparatele electrice din priză.
Nu atinge echipamentele electrice dacă ești ud ori stai în apă.
Întrerupe instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze.
Încuie uşile casei şi protejează ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
Evacuează animalele şi bunurile de valoare în locuri sigure (de refugiu), dinainte stabilite.

Vezi si

LUME, LUME… HAI LA TÂRG! Peste 100 de meșteri populari vor fi prezenți în weekend la Muzeul Satului Bucovinean 

Muzeul Național al Bucovinei organizează și în acest an manifestarea de tradiție LUME, LUME… HAI …