Wednesday , April 17 2024

UPDATE: Fostul deputat Alexandru Băișanu, pus în libertate și plasat sub control judiciar pentru 60 de zile

UPDATE: Fostul deputat Ştefan Alexandru Băişanu, reţinut joi pentru 24 de ore într-un dosar de şantaj, a fost pus vineri în libertate şi plasat sub măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, prin decizia procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

 

Ştefan Alexandru Băișanu a fost reținut ieri după-amiază pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul IPJ. In cursul zilei de joi polițiștii Secției de Poliție Rurală Ipotești, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au efectuat percheziții la domiciliul lui Băișanu, la o fermă-complex ecvestru pe care acesta o deține prin interpuși și au ridicat documente de la Primăria Ipotești. Băișanu este acuzat de săvârșirea infracțiunii de șantaj, după ce un fost partener de afaceri al acestuia, Corneliu Lefter, a depus mai multe plângeri în care-l acuză pe politician de spălare de bani, fals, șantaj și de folosirea influenței pe care o avea ca parlamentar în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite. Fostul asociat descrie în plângerile depuse un mecanism halucinant în care Băișanu este acuzat că începând din 2017 a ridicat la Ipotești acea fermă-complex folosindu-se de influența pe care o avea ca parlamentar și că l-a păcălit pe Lefter ani în șir, făcându-l să contribuie cu mari sume de bani la ridicarea și întreținerea acestui așa-zis complex de echitație. Scandalul între ei a izbucnit anul trecut, când Lefter a intrat în posesia unui iaz din apropierea fermei-complex, iaz la care râvnea și Băișanu . Corneliu Lefter susține că fostul parlamentar l-a amenințat în toate felurile ca să-i predea contractul pe iazul respectiv, șantajându-l că altfel nu-i va înapoia banii investiți în ferma-complex

În cursul zilei de joi, polițiștii Secției de Poliție Rurală Ipotești, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecătoria Suceava, au efectuat 3 percheziții domiciliare pentru documentarea activității infracționale și asigurarea materialului probator intr-o cauza penală în care fostul deputat Ştefan Alexandru Băișanu, în vârstă de 53 de ani, este bănuit de săvârșirea infracțiunii de șantaj.

Astfel, primele percheziții s-au făcut la locuința din Suceava, de pe strada 6 Noiembrie, a fostului parlamentar. Apoi, polițiștii s-au deplasat la ferma – complex de echitație pe care Băișanu o deține prin interpuși la Ipotești. De asemenea, au mai fost ridicate documente și de la Primăria Ipotești.

Joi dimineață au avut loc percheziții la locuința din Suceava a fostului deputat Băișanu

Conform unui comunicat transmis de IPJ, în urma efectuării perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri, dispozitive de stocare a datelor electronice și dispozitive de comunicare la distanță și alte dispozitive electronice care interesează cauza și a fost pus în executare un mandat de aducere pe numele lui Alexandru Băișanu.
După administrarea probatoriului și audierea fostului parlamentar, organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul Secției de Poliție Rurală Ipotești au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul IPJ Suceava.
Toată tărățenia a pornit de la mai multe plângeri pe care un fost asociat al lui Băișanu, Corneliu Lefter, le depus începând cu luna iune a acestui an la DNA Suceava și la alte parchete, în care-l acuză pe fostul deputat de de săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani, fals, șantaj și de folosirea influenței pe care o avea ca parlamentar în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Ferma-complex ecvestru ridicată de Băișanu la Ipotești

Exact acum o lună, OBIECTIV a publicat în exclusivitate fragmente din plângerea înaintată de Lefter către DNA, în care acesta istorisește o halucinantă țeapă pe care i-ar fi tras-o Ştefan Alexandru Băișanu.  Practic, omul se plânge că de prin 2017 până acum, Băișanu l-a tot păcălit, făcându-l să depună multe eforturi și să scoată mari sume de bani pentru a ridica la Ipotești un complex în care fostul parlamentar vrea să dezvolte un centru hipic.  Lefter  a dezvăluit o întreagă poveste despre cum, folosindu-se de influența pe care o avea ca deputat, Băișanu ar fi obținut mari cantități de materiale și lucrări fără să achite niciun leu pentru ridicarea acestei ferme de la Ipotești.


DETALII AICI: Denunț la DNA împotriva fostului deputat Băișanu, acuzat că ar fi ridicat la marginea Sucevei un complex ecvestru în urma unui șir de țepe și abuzuri


De asemenea, cel care l-a reclamat de Băișanu susține în plângere că a contribuit cu mulți bani la ridicarea și întreținerea acestui complex, Băișanu tot promițându-i de-a lungul anilor că o să-i restituie sumele. În apropierea acestui centru de echitație se află un iaz, la care râvnea și fostul parlamentar, dar care a intrat în posesia lui Lefter, de aici pornind un uriaș scandal între cei doi asociați.

În plângerile înaintate către parchete, Corneliu Lefter susține că a fost amenințat șI șantajat de Băișanu să-i cedeze contractul pe iazul respectiv, dacă vrea să-șI mai vadă banii vreodată:   “După 1 mai 2021 i-am comunicat lui  Şt. Al. Băișanu că eu nu mai pot să cheltui bani, și drept urmare, mai departe să se descurce și că totodată aștept să îmi achite datoriile.  Şocul total a fost când, în loc să vină cu soluții el a trecut la amenințări de toate felurile, începând de la amenințări precum că el mă va desființa pe mine și familia mea, trecând apoi la amenințări de genul că el îmi va fi sfârșitul, că el îmi va da cu parul în cap, că îmi va băga toporul în gât, că mă va omorâ, apoi că el are puterea de a mă băga la pușcărie. După toată tirada de amenințări mi-a zis franc în față că dacă vreau să îmi dea toate datoriile trebuie să îi cedez lui contractul pe iaz și am de ales: ori cedez iazul și îmi dă datoriile ori ne vom judeca 10 ani până îmi va da banii.

Văzând că nici așa nu reușește a trecut la alt gen de atac. A mers efectiv la Primăria Ipotești unde a exercitat tot felul de presiuni pentru ca aceștia să îmi rezilieze contractul pe iaz.

Din data de 10 mai 2021 acesta mi-a interzis accesul în incinta fermei, zicând că el este proprietar și că face ce vrea.  (…)

Iazul de lângă ferma lui Băișanu de la Ipotești

La acest moment mi-au rămas în incinta fermei foarte multe bunuri și animale, precum păsări, câini și iepuri. De ceva vreme aflu că toți mai mulți oameni au fost înșelați de Băișanu, fie cu bani luați ca împrumut, fie ca bani dați pentru diferite servicii ce nu au fost realizate și nici banii înapoiați. M-am întâlnit cu o parte din acești oameni care stând de vorbă în particular au recunoscut, dar care au zis că se tem să spună public acest lucru de teama represaliilor, amenii  enumerând alte mizerii făcute de Băișanu fără ca cineva să îl tragă la răspundere”, spune Corneliu Lefter în plângerea respectivă.

Nici terenul, nici complexul ecvestru nu apar în declarația de avere a lui Băișanu

Conform ultimei declarații de avere a lui Ştefan Alexandru Băișanu, depusă la încheierea mandatului de deputat, pe 18 ianuarie 2021, acesta deține, împreună cu soția, patru terenuri intravilane în Sucevița, dobândite prin cumpărare, între anii 2000-2017.

De asemenea, Băișanu a declarat că este proprietar al unei case de vacanță în Sucevița, al unei case în Suceava și al unui spațiu comercial de 327 mp în Suceava.

Fostul parlamentar susține că nu are în proprietate autovehicule, dar deține bijuterii, colecții și obiecte de artă de peste 50.000 de euro, precum și colecții numisma­tice și filatelice de peste 50.000 de euro.

În ce privește banii, Ştefan Alexandru Băișanu a declarat că are numerar la purtător 70.000 de euro, dar și că a împrumutat două societăți comerciale, printre care și Televi­ziunea Plus, cu 146.000 de euro și a acordat un alt împrumut, către o persoană sau o entitate nespecificată, de 3.000.000 lei. Ca datorii, fostul parlamentar are de restituit până în 2028 un împrumut luat de la CAR Învățământ în valoare de 78.699 lei.

În 2020, Băișanu a încasat ca deputat 136.784 lei, iar ca angajat al USV 79.147 lei.

Mai multe plangeri pe numele lui Baisanu

De asemenea, Băișanu este vizat și de o altă plângere depusă la DNA, făcută de un apropiat al său, fostul candidat astă-toamnă la șefia Consiliului Județean din partea acestui partid cvasi-inexistent. Ilie Homeniuc îl acuză pe Băișanu că a dirijat vreo 132.000 de lei, bani strânși în campania electorală din donații, exclusiv către conturile Televiziunii Plus, pe care fostul deputat o stăpânește prin interpuși. Băișanu are o plângere penală pe numele său făcută și de un alt partid în care a fost membru anul trecut, Forța Națională, care-l acuză că, împreună cu alte persoane, a  dispus de bunurile și banii partidului “în interes exclusiv personal, acționând prin intermediul unor societăți comerciale aparținând finilor sau afinilor, inclusiv prin societăți fantomă (radiate din evidența Registrului Comerțului), fără documente comerciale întocmite conform prevederilor legale în vigoare”

DETALII AICI: Încă o plângere la DNA împotriva lui Băișanu, campion la slalom uriaș în politică și mare maestru la alba-neagra cu banii de partid

Cine este Ştefan Alexandru Băișanu

Ştefan Alexandru Băișanu (54 de ani) este licențiat al Facultății de Filosofie – Universitatea “Al.I. Cuza” din Iași (1988-1993), Universității București (1998-2003), psihopedagogie specială și asistență socială, și al Facultății de Drept a Universității “Gheorghe Barițiu” din Brașov. Este Doctor în Filosofie din 1999, instituția de învățământ coordonatoare fiind Universitatea “Al.I. Cuza” Iași.

A ocupat diferite posturi didactice la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava: Lector doctor (2002-2004) și Conferențiar universitar doctor (2004-prezent).

Între anii 2004-2007 a fost subprefect și în anul 2008 prefect de Suceava.

În perioada iunie 2012-decembrie 2012 a ocupat funcția de vicepreșe­dinte al Consiliului Județean Suceava.

Din 2009, a fost președinte al Filialei PNL Suceava. A fost președinte al comisiei de Turism a PNL și membru în Delegația Permanentă a PNL. A activat în PNL până în februarie 2016, când a optat pentru Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

A fost deputat al Uniunii Social Li­­­be­rale (USL) din partea PNL în legislatura 2012-2016. În legislatura 2016-2020, a fost ales pe listele ALDE, fiind vicelider al Grupului parlamentar al formațiunii până în septembrie 2019, când a părăsit muribundul partid al lui Tăriceanu.

S-a gudurat pe lângă PSD, apoi a aterizat la PPUSL (da, există un asemenea partid). A candidat la alegerile parlamentare din toamna anului trecut, dar a obținut un scor ridicol.

De asemenea, Băișanu a candidat de câteva ori și pentru Primăria Suceava, la alegerile din septembrie 2020 obținând 1.130 de voturi (3,68%). (O.S.)

 

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …